Cum sa devii scenograf. Abilitati, studii necesare, salariu
Cum sa devii scenograf. Abilitati, studii necesare, salariu

Cum sa devii scenograf. Abilitati, studii necesare, salariu


Cum sa devii scenograf. Ce abilitati sunt necesare, ce studii trebuie sa faci si ce salariu poti obtine. Scenograful, diferit de scenarist, si e importanta distinctia asta, este creatorul ambiantei artistice in care se pune in scena un spectacol de teatru sau un film.

Cum sa devii scenograf. Abilitati, studii necesare, salariu – Cuprins:

Ce face un scenograf?

Scenograf
Scenograf

Ce face un scenograf? Se asigura ca actorii au un cadru potrivit in care sa joace. Asadar, creaza decorurile in care piesa de teatru va prinde viata sau filmul va fi realizat cadru cu cadru… nu doar ca proiecteaza aceste decoruri, dar va sta alaturi de oamenii care le vor monta pentru a se asigura ca totul iese asa cum si-a imaginat si si-a schitat el pe hartie.

Un scenograf creaza imagini care, la randul lor, ii vor provoca pe spectatori sa creeze idei care sa le ramana in suflet. E misiunea scenografului sa se ocupe de imaginea cu care publicul pleaca acasa…fie ca vorbim despre personaje sau, pur si simplu, despre decoruri.

Citeste si: Cum sa devii DJ la radio. Abilitati, studii necesare, salariu

Si ideea pe care scenograful o transmite vine din alegerea culorilor, a geometriei sau contrastului, a volumului utilizat, a hainelor imbracate de actori, a machiajului sau a coafurii. Sunt detalii mai mari sau mai mici care fac parte din viziunea regizorului si care, puse cap la cap, duc la obtinerea interpretarii pe care regizorul o da unei anumite piese de teatru.

Este treaba scenografului ca spectacolul sa transmita un anumit mesaj vizual, dincolo de mesajul rostit de actori.

Scenograful se va ocupa de alegerea costumelor, de a bijuteriilor si accesoriilor utilizate de actori, de lumini sau chiar de afisul spectacolului, de lumini si tot ce tine de ambientul in care se va juca un spectacol.

Este, evident, important, daca vorbim despre decoruri, ca acestea sa fie trainice, de calitate, si sa fie montate corespunzator astfel incat atat actorii, cat si publicul sa se simta in siguranta.

Abilitati necesare

Piesa de teatru
Piesa de teatru

Abilitati necesare pentru a deveni scenograf. Creativitate cat cuprinde. Pentru ca fara o imaginatie bogata, fara creativitate, cred ca profesia asta nu exista.

Apoi, talent la desen, la design, ceva pricepere la arhitectura…sa intelegi cum sta treaba cu formele geometrice, cu volumele si culorile lor si cum se combina astfel incat sa creeze armonie…sau…poate haos…depinde ce anume vrea regizorul…

Scenograful trebuie sa aiba o intuitie foarte buna pentru a anticipa cumva nevoile regizorului.

Nu strica, evident, bune abilitati de comunicare care sa ii permita sa relationeze cat mai bine cu echipa din care face parte, fie ca vorbim despre regizor, make-up artist, hair-stylist sau oamenii care trebuie sa realizeze si sa monteze decorurile sau costumiera. S-ar putea sa pastreze legatura cu diferiti furnizori.

Scenograful trebuie sa poata delaga sarcini, sa aiba incredere in sine si sa aiba autoritate in echipa alaturi de care lucreaza…pana la urma, fiecare e sef pe bucata lui de treaba…

In fine, un simt artistic cred ca este un must-have in aceasta profesie, ca de altfel in mai toate profesiile din zona asta de arta vizuala si spectacole.

Studii pentru a deveni scenograf

Scena de teatru
Scena de teatru

Daca te apuci sa cauti informatii despre profesia de scenograf, vei gasi materiale cu oameni care au ceva de spus in domeniul asta si care iti vor povesti ce au studiat inainte de a face decorurile piesei tale preferate de la teatru.

Asadar, daca vrei sa te faci scenograf, poti opta pentru admiterea la o astfel de sectie fie la U.N.A.T.C-uri, care ofera si aceasta specializare, fie pe la Facultatile de Arta din tara. Eu am gasit, intamplator, o astfel de specialitate la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.

Specializarea Scenografie ofera studentului posibilitatea de a obtine competente cat mai concrete. Astfel, in fiecare an vei invata cum sa gasesti cele mai bune solutii scenografice pentru ca spectacolul sa se desfasoare in conditii optime si intr-o ambianta potrivita.

Trebuie sa te interesezi care sunt conditiile de admitere. Daca nu vrei musai sa termini o astfel de specializare, dar te intereseaza mai degraba un domeniu conex, poti merge la Facultatea de Arhitectura si, dupa finalizarea studiilor, cu putin noroc, iti poti gasi de lucru ca scenograf intr-un teatru. Depinde ce vrei sa faci… cred ca Facultatea de Arhitectura iti ofera, totusi mai multe perspective.

Ce salariu are un scenograf

Salariu scenograf
Salariu scenograf

Am cautat putin in online si am gasit un salariu undeva pe la 9.000 de lei, astia fiind banii unui scenograf cu ceva mai multa experienta, angajat la un teatru mare din Capitala.

La un alt teatru important, tot din Bucuresti, am gasit un salariu de baza de aproximativ 10.200 de lei pentru un scenograf cu ceva experienta.

In ceea ce priveste cinematografia, cred ca aici banii pot fi mai multi, in functie, insa de bugetul filmului si de studioul care il produce.