Cum sa devii barista. Abilitati, studii necesare, salariu
Cum sa devii barista. Abilitati, studii necesare, salariu

Cum sa devii barista. Abilitati, studii necesare, salariu


Multi dintre amatorii de cafea tind sa plece pe fenta si sa creada ca barista e un fel de barman. Are o oarecare legatura, fiind un cuvant care in limba italiana il desemneaza pe barman. Totusi, barista este persoana care iti pregateste cafeaua preferata si o decoreaza astfel incat sa te bucuri de un gust minunat si un aspect apetisant.

Ce face, mai exact, un barista?

Preparare cafea
Preparare cafea

La noi in tara, profesia asta nu este inca reglementata, dar fisa postului include ca sarcini de lucru preparaream decorarea si servirea de bauturi pe baza de cafea.

In plus, barista se ocupa de curatarea si intretinerea aparatelor pe care le foloseste la prepararea bauturilor, si trebuie sa respecte normele sanitare si de igiena.

Are grija sa aiba la dispozitie toate ingredientele de care are nevoie si solicita refacerea stocurilor. Participa la inventar, daca este cazul, si se ocupa de gestionarea banilor si de eliberarea bonului de casa.

Citeste si: Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati

Desigur, tot in responsabilitatea acestui rol intra si zambetul tau de dimineata, asa ca barista trebuie sa se poarte responsabil si cu mult bun simt cu clientii.

Nu ar strica sa aiba un pic de simt artistic pentru ca ii va fi de folos in decorarea bauturilor cu spuma de lapte. Trebuie sa isi cunoasca bine profesia, tipurile de cafea, dar si retetele pe care le prepara si, de ce nu, sa fie un bun coleg.

Abilitati necesare pentru a deveni barista

Barista
Barista

Poate una dintre cele mai importante calitati este respectarea unor reguli de igiena si a regulilor sanitare de la locul de munca. Asigura-te ca pastrezi curatenia la locul de munca, dar si ca aparatele si ustensilele folosite sunt curate. La fel canile si paharele in care servesti bauturile. Spala-te pe maini de cate ori este necesar.

Ca sa fii un barista bun si sa te alegi si cu un castig suplimentar, iti sunt de ajutor empatia si bunele abilitati de comunicare.

Ai rabdare sa le explici clientilor care sunt particularitatile diferitelor tipuri de cafea pe care le servesti si ajuta-i sa o aleaga pe cea care li se potriveste cel mai bune sau de care au nevoie dupa o noapte alba, de exemplu.

Citeste si: Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu

Fii calm si amabil si nu raspunde provocarilor care vin din partea clientilor. Poate au o zi proasta si aleg sa isi verse nervii pe tine, nu intra intr-o cearta inutila. Nu iti face o imagine tocmai buna si iti strica dispozitia si disponibilitatea fata de ceilalti clienti.

Cum am mai spus, nu strica sa ai simt artistic pentru decorarea cafelei cu forme din spuma de lapte…si, la fel de bine ti-ar prinde sa stii macar o limba de circulatie internationala pentru ca…suntem o tara din Uniunea Europeana, totusi.

Studii necesare

Cafea macinata
Cafea macinata

Profesia asta nu e asa bine dezvoltata la noi, asa ca nu te astepta la facultate sau doctorat ca cerinta in legatura cu studiile pe care sa le fi absolvit. De cele mai multe ori sunt cerute studii medii, dar cred ca multi studenti opteaza pentru profesia asta pentru a-si rotunji veniturile.

Daca simti ca esti mare amator de cafea si ti-ar placea sa lucrezi in domeniu, nu ar strica sa mergi la un curs de barista la care vei invata despre diferentele dintre tipurile de cafea, despre retetele de preparare a cafelei, arta spumei de lapte, dar si cum sa folosesti aparatele de cafea.

Dupa ce ai facut un astfel de curs, probabil vei da o proba practica la o cafenea si te poti angaja usor.

Ce salariu are un barista

Salariu barista
Salariu barista

Daca esti la inceput de drum si nu ai experienta, dara ai facut un curs de barista, trebuie sa stii ca salariile in acest domeniu pleaca de la 1.600 de la lei sau chiar 2.000 de lei, depinde de cafenea, dar si de orasul unde te angajezi.

Nu e nevoie sa insist pe asta, dar stii si tu ca in industria asta a ospitatitatii conteaza mult si bacsisul. Care, desigur, depinde de cat de simpatic si de serviabil esti.

In plus, am vazut unele anunturi in care, pe langa salariul motivant –aici e o discutie care nu-si are locul aici, angajatorul propunerea bonusuri de performanta, adica la salariu iti mai poti adauga o suma de bani in functie de vanzarea pe care o faci. Destul de tricky… as zice eu.