Cum sa devii asistent maternal. Asistentul maternal profesionist este o persoana fizica, atestata, care asigura ingrijirea si educarea necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii are in plasament sau incredintare. Ce salariu poti obtine si ce abilitati trebuie sa ai.
Ce face un asistent maternal
Pentru ca lucra ca asistent maternal si nevoie de un atestat si de un contract de munca valabil pe toata durata valabilitatii atestatului, adica timp de trei ani.
Asa cum poti intui, principala responsabilitate a asistentului maternal este cresterea si educarea copilului sau copiilor luati in plasament. Trebuie sa stii ca este vorba despre copii abandonati, aflati in dificultate, cu varsta cuprinsa intre 0 si 16 ani.
Concret, datoria asistentului maternal este sa ofere copilului conditiile nesare pentru o crestere armonioasa, dar si pentru obtinerea de achizitii fizice si psihice specifice fiecarui nivel de varsta.
In plus, este datoria asistentului maternal sa asigure integrarea copilului in familia sa, dar si in comunitatea din care face parte.
Apoi, tot asistentul maternal se asigura ca, daca este adoptat sau revine in familia sa naturala, copilul se va adapta cu succes.
Citeste si: Cum sa devii fizioterapeut si cat poti castiga lunar
Desigur, intra in responsabilitatea unui asistent maternal sa monitorizeze evolutia copilului si sa permita si altor colegi sa faca acest lucru. Interesul copilului este cel care primeaza.
Daca dintr-un motiv sau altul intrerupi relatia cu cel mic, sa spunem ca pleci in concediu fara acesta, desi nu prea se intampla, trebuie sa te asigura ca micutul este ingrijit corespunzator de un alt lucrator social.
Pentru ca este o profesie in care se lucreaza mult cu copiii, cursurile de perfectionare nu trebuie sa lipseasca din programul tau.
Totodata, dincolo de confidentialitatea cazului pe care trebuie sa o pastrezi, este necesar sa comunici autoritatilor schimbarile care survin in viata ta personala, cum ar fi divortul sau pierderea sotului, situatii care pot afecta activitatea pe care o desfasori si, de ce nu, chiar starea emotionala a copilului.
In plus, este tot datoria ta sa prezinti anual un certificat medical care sa ateste ca esti apt clinic sa ingrijesti un copil. Un astfel de document trebuie prezentat si pentru ceilalti membri al familiei tale.
Abilitati necesare
Cum sa devii asistent maternal. Este o profesie in care se lucreaza cu copiii si tinerii, asadar, rabdarea si bucuria de a lucra cu cei mici nu trebuie sa iti lipseasca.
Sigur, este important sa comunici foarte bine cu copiii si sa ii faci sa aiba incredere in tine si sa apropie. Ca in orice profesie in care lucrezi cu oamenii, mai ales cu cei aflati in dificultate, empatia si ascultarea activa sunt esentiale.
Rabdarea este cuvantul de ordine, dar si responsabilitatea, deoarece vei lucra cu copii care au trecut prin situatii de viata cum sunt abandonul, neglijarea din partea parintilor sau chiar abuzul fizic si emotional.
Citeste si: Cum sa obtii somaj tehnic si care sunt conditiile
In plus, este de preferat sa fii un bun observator si sa remarci schimbarile comportamentale ale copiilor, mai ales la varsta pubertatii si adolescentei, cand riscul de comportamente de risc este mai mare decat la varstele mici.
Sigur, trebuie sa stii sa oferi primul ajutor in situatii limita. Fie ca vorbim de o simpla cazatura si de o sangerare minora, fie ca vorbim de situatii extreme, cum sunt inecarea cu apa sau alimente, arsurile sau chiar stopul cardio-respirator.
Si dincolo de aceste manevre, e nevoie de mult calm si prezenta de spirit pentru a actiona la timp si corespunzator. Nu iti face griji, vei invata toate astea la cursurile de formare.
Ce studii trebuie sa faci si cum primesti atestatul de asistent maternal
Ti-am spus deja ca este o profesie al carei beneficiar este copilul si cum interesul acestuia primeaza, e bine de stiut ca profesia de asistent maternal este reglementata de Hotararea nr. 679/2003. Acest act normativ stabileste cine poate deveni assistent maternal si in ce conditii.
In primul rand, trebuie sa dovedesti ca poti comunica bine cu cei mici si ca ai cumva instinct matern, ca ai abilitati de parenting. Evident, trebuie sa dovedesti ca ai o locuinta proprie in care il poti creste pe copilul luat in plasament.
Pentru a primi atestatul trebuie ca mai intai sa trimiti o cerere de evaluare a capacitatilor tale catre serviciul de protectia copilului din judetul tau sau de la nivelul municipiului Bucuresti.
Este necesar sa mentionezi numarul de copii pe care crezi ca ii poti ingriji simultan, varsta acestora si daca esti dispus sa te ocupi de copii cu dizabilitati sau infectati cu HIV/SIDA.
Mai ai nevoie de un CV si o scrisoare de intentie in care trebuie sa mentionezi de ce vrei sa obtii certificatul si ce calitati ai, actele tale de studii si o copie a certificatului de casatorie.
Citeste si: Cum sa devii operator call center de acasa
In acelasi dosar vei scrie o scurta prezentare a persoanelor alaturi de care locuiesti, precizand gradul de rudenie, numele si prenumele si varsta. Vei mai include un certificat medical care sa ateste ca esti apt sa ingrijesti copii, dar si astfel de documente pentru ceilalti membri ai familiei tale.
Mai sunt necesare cazierele juridice pentru tine si ceilalti membri ai familiei si un document care sa ateste ca poti folosi locuinta declarata.
Dosarul tau va fi evaluat in timp de 90 de zile de la depunerea la serviciul de protectia copilului si, tot in acest timp, vei fi vizitat de un reprezentant al acestui serviciu si vei sustine interviuri cu un asistent social si cu un psiholog.
La aceste interviuri vor participa si membrii familiei tale, scopul lor fiind de a vedea daca ai calitatile necesare pentru aceasta profesie, care este profilul tau psihologic, daca sunt trasaturi de personalitate dominante care nu sunt compatibile cu profesia si care sunt relatiile cu membrii familiei, respectiv care este mediul din casa ta.
In tot acest timp, serviciul este obligat sa furnizeze si cursurile de formare ca asistent maternal si, cum am spus mai sus, tot ce tine de detaliile profesiei, vei invata la aceste cursuri.
La finalizarea cursurilor, trebuie sa depui o cerere pentru eliberarea atestatului care ar trebui sa fie emis in termen de 15 zile, daca recomandarile comisiei de evaluare sunt favorabile.
Trebuie sa stii ca acest document cuprinde datele tale de identitate, durata de valabilitate de trei ani, numarul de copii pe care ii poti ingriji, sexul si varsta acestora, dar si mentiunea daca esti sau nu dispus sa ingrijesti copii cu dizabilitati sau infectati cu HIV/SIDA.
Odata la trei ani, atestatul trebuie reiinoit. Daca iti vei schimba domiciliul, vei fi reevaluat, dar nu este necesar pentru a repeta formarea.
Ce salariu are un asistent maternal
Am facut un mic research pe internet si cele mai noi informatii legate de salariul unui asistent maternal spun ca acestia castiga in medie 2.400 de lei lunar. Pe langa acesti bani, se adauga alocatia de plasament a copilului, in cuantum de 600 de lei.
Daca alegi sa ingrijezti un copil cu nevoi speciale, trebuie sa stii ca aceasta alocatie de plasament este de 1.200 de lei. Pe langa acesti bani, vei primi si 300 de lei lunar, alocatia primita de fiecare copil de la statul roman.
Trebuie sa mai stii ca, desi este o slujba extrem de solicitanta, este o paine de mancat in sensul ca sistemul de asistenta sociala inregistreaza un deficit serios de asistenti maternali. La polul opus, sunt oamenii care au facut o cariera din asta si au ingrijit de-a lungul timpului zeci de copii.