Cum sa devii alpinist utilitar. Abilitati, studii, cursuri, salariu
Cum sa devii alpinist utilitar. Abilitati, studii, cursuri, salariu

Cum sa devii alpinist utilitar. Abilitati, studii, cursuri, salariu


Cum sa devii alpinist utilitar. Profesia este destul de cautata in ultimii ani. Asta si pentru ca acestia sunt oamenii pregatiti sa efectueze lucrari la inaltime, inclusiv curatarea geamurilor si pentru ca lucrul la inaltime implica niste conditii speciale.

Desigur, este necesara respectarea unor norme stricte de securitate si siguranta in munca, dar si niste avize medicale si psihologice speciale. Tocmai pentru ca profesia asta implica multe conditii, oamenii nu prea se inghesuie si nevoia pe piata muncii cred ca ramane neacoperita.

Cum sa devii alpinist utilitar. Abilitati, studii, salariu – Cuprins:

Ce trebuie sa faca un alpinist utilitar

Alpinisti utilitari
Alpinisti utilitari

Inainte de a te entuziasma prea tare, e nevoie sa iti spun care sunt sarcinile de lucru ale unui alpinist utilitar.

In primul rand, acesta efectueaza lucrari la inaltime. Fie ca vorbim despre constructii sau reparatii, de genul zugraveala, reparatii de tot felul, izolare termica, instalarea antenelor sau curatarea ferestrelor si a fatadelor de sticla ale cladirilor.

Citeste si: Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati

Alpinistul utilitar va curata jgheaburi, acoperisuri si burlane, va monta panouri si bannere publicitare si va realiaza toaletarea copacilor. In plus, va efectua lucrari de decoratiuni la inaltime si va efectua toate manevrele de coarda necesare.

Desigur, treaba lui este sa respecte normele de securitate si siguranta in munca, sa se asigure ca are grija de materialele si ustensilele pe care le foloseste, ca respecta termene limita si ca efectueaza lucrari de calitate.

Abilitati si studii necesare

Alpinist utilitar
Alpinist utilitar

Am spus deja ca oricat de palpitant ti s-ar parea, profesia asta nu e pentru oricine. Este nevoie de o buna rezistenta fizica si o conditie fizica pe masura. In plus, trebuie sa ii o persoana calma, rezistenta la stres, cu o buna capacitate de observatie si cu o buna gestionare a situatiilor de criza.

Mai ai nevoie de o buna dexteritate, atentie si orientare in spatiu. Nu ar strica sa comunici bine cu sefii si colegii, dar si sa fii organizat, serios si responsabil. In plus, cunoasterea unei limbi straine iti poate oferi noi oportunitati, asa ca, de ce nu…

Profesia de alpinist utilitar este una care implica niste calitati fizice, nu studii superioare. Totusi, nu este la indemana oricui, si este o profesie care se certifica oficial in urma unui curs.

Ai grija de furnizor de formare profesionala alegi, pentru ca ai nevoie ca acesta sa fie acreditat, daca vrei ca certificatul sau sa aiba valoare.

Citeste si: Cum sa devii agent de paza. Atributii, atestat, studii, salariu

Cursul este de durata scurta, doar cateva zile, in care vei dobandi cunostinte teoretice, si vei pune in practica ceea ce ai invatat.

Concret, vei invata sa folosesti echipamentele de alpinism, sa manevrezi corzile, sa faci diverse tipuri de noduri, sa cunosti tehnicile de urcare, coborare si salvarea in coarda la inaltime. Vei invata si care sunt normele de securitate si siguranta in munca pe care va trebui ulterior sa le respecti cu strictete.

La un astfel de curs te poti inscrie cu o adeverinta de la medicul de familie care atesta ca esti apt medical, insa pentru angajare, s-ar putea sa fie nevoie de o vizita la medicul de medicina muncii care sa ateste ca poti lucra la inaltime, asadar ca nu ai rau de inaltime sau boli care sa te poata afecta acolo sus.

Te poti angaja fie in constructii, fie la firmele de intretinere a cladirilor de birouri, mai ales a celor din sticla, care necesita ca geamurile sa fie spalate periodic. Desigur, companiile de energie electrica, furnizorii de cablu si internet au si ei nevoie de persoane care sa lucreze la inaltime.

Ce salariu are un alpinist utilitar

Salariu alpinist utilitar
Salariu alpinist utilitar

Ti-am spus deja ca esti un job destul de cautat si… binisor platit. Un alpinist castiga undeva in jur de 3.000 de lei lunar, dar, in functie de experienta si de ce nu, si de angajator, poti castiga chiar si 4.500 de lei lunar. Asta… in Romania, pentru ca in strainatate, salariile sunt ceva mai mari, aceste sume putand chiar sa se dubleze.

Desigur, sumele pot varia de la o firma la alta, dar si de la un oras la altul.

Important este sa citesti cu atentie anuntul de angajare, pentru ca multi astfel de angajatori, ofera, pe langa salariul propriu-zis si alte beneficii care contribuie la cresterea venitului lunar.

Asadar, profesia de alpinist este una extrem de cautata pe piata muncii din Romania. Tine cont, insa, ca dincolo de beneficiile aduse de salariile bune, decente, este o profesie cu un grad ridicat de risc.