De multe ori vrem sa aflam ce sarbatoare este astazi, asa ca trebuie neaparat sa avem in fata in Calendar Ortodox. Chiar daca nu avem unul, tot este posibil sa aflam exact ce se sarbatoreste intr-o anumita zi. Iti vom arata in cele ce urmeaza cum sa faci acest lucru, indiferent de zi.
Ce este, de fapt, Calendarul Ortodox?
Pentru cei ce nu stiu, Calendarul Ortodox mai este numit si Calendarul Bisericesc si reprezinta o serie de cicluri in functie de sarbatorile religioase, care sunt celebrate in Biserica Ortodoxa.
Conform orthodoxwiki.org exista trei calendare care se folosesc de catre Biserica Ortodoxa:
- Calendarul Iulian, adica cel in stil vechi
- Calendarul Iulian revizuit, adica cel in stil nou
- Calendarul Gregorian (stil nou)
Bisericile Ortodoxe ce folosesc Calendarul Iulian sunt cele din Ierusalim, Rusia, Serbia, Georgia, Polonia, Sinai si Japonia. Acesta a fost introdus in anul 46 inainte de Hristos de catre Iulius Cezar. Totusi, exista un dezavantaj al acestui calendar si anume ca se adauga prea multe zile fata de necesarul anotimpurilor astronomice.
Deoarece solstitiile si echinoctiile avanseaza cu aproximativ 11 minute pe an fata de Calendarul Iulian, exista o intarziere de aproape o zi la fiecare 128 de ani.
Calendarul Iulian revizuit este folosit de bisericile din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Albania, Cehia, Slovacia, dar si Biseria Ortodoxa din America. Acest calendar este luat in considerare de mai multe biserici ortodoxe la sinodul din Constantinopol din mai 1923. Din Calendarul Iulian revizuit au fost eliminate 13 zile, pentru a il sincroniza cu Calendarul Gregorian.
Astfel, 1 octombrie 1923 din Calendarul Iulian a devenit 14 octombrie in Calendarul Iulian revizuit. A fost momentul cand s-a adoptat regula anului bisect, astfel ca anii care se divid cu 4 sunt ani bisecti. Totusi, exceptie fac anii care se divid cu 100, iar acestia nu sunt ani bisecti. Daca acestia dau un rest de 200 sau 600 cand se divid cu 900, nu sunt bisecti.
Calendarul Gregorian a fost luat in considerare in anul 525 si a fost initiat de Papa Ioan I. Cronologistul Papei, Dionisie cel Smerit, a lucrat pentru a alege datare Sfinterlor Pasti. Bisericile ortodoxe ce folosesc Calendarul Gregorian sunt in Finlanda si Estonia.
Cum sa afli ce sarbatoare este astazi in Calendarul Ortodox?
Dupa cum bine stim, in fiecare luna a anului exista sarbatori religioase importante, zile trecute cu cruce neagra sau cruce rosie, zile de post sau zile cu dezlegari la peste.
Calendarul Ortodox este o modalitate de a aminti evenimente unice ce au avut loc in viata Domnului Iisus Hristos, dar si a bisericii. Totodata, marcheaza si momentele in care au aparut sfintii.
De asemenea, in Calendarul Ortodox gasesti sarbatorile mari (marcate cu cruce rosie incadrata in cerc sau paranteze), sarbatorile sfintilor cu priveghere si polileu (marcate cu cruce rosie sau cruce rosie cu o singura paranteza), sarbatorile sfintilor fara priveghere (marcate cu o cruce simpla) si sarbatorile sfintilor mai putin insemnati (marcate cu cruce neagra).
Pentru a vedea ce sarbatoare este astazi, este nevoie sa accesezi site-ul crestinortodox.ro. Astfel, vei gasi toate sarbatorile de care trebuie sa stii.
Afla si cum sa faci snitele vegetale din soia pentru perioada in care tii post sau 5 retete pe care le poti face cu sfecla rosie.