Supa crema de sfecla rosie
Supa crema de sfecla rosie

5 retete pe care le poti face cu sfecla rosie


Sfecla rosie devine din ce in ce mai populara si isi gaseste locul in multe preparate din bucataria noastre. Iata 5 retete pe care le poti face cu sfecla rosie si de care te poti bucura pe timp de vara.

Daca inca nu stiai, trebuie sa iti spunem ca sfecla rosie este cel mai puternic purificator al sangelui, pe care il putem consuma. Aceasta contine vitamina A, C, complexul B, calciu, fier, iod, potasiu, sulf, sodiu si antioxidanti. Mai mult, sfecla rosie ne poate ajuta si in lupta cu tumorile canceroase.

Fie ca o gatiti la cuptor, o consumati in salate, in supa sau la cuptor, sfecla rosie aduca un plus de vitamine in retetele pe care le preparati. Sfecla rosie te ajuta sa lupti si impotriva bolilor cum ar fi diabetul, hepatita cronica, cancer, gastrita hiperacida, hipertensiune arteriala, leucemie sau anemie. Dupa ce o sa o consumati sa nu va speriati de culoarea rosie a urinei, este ceva normal si nu arata nicio afectiune.

5 retete pe care le poti face cu sfecla rosie – Cuprins:
5 retete pe care le poti face cu sfecla rosie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente hummus cu sfecla rosie
  • 250 gr naut fiert
  • 1 buc. sfecla rosie fiarta
  • sucul de la ½ lamaie
  • tahini (pasta de susan)
  • 1 buc. catel usturoi
  • sare
  • piper
  • patrunjel
Ingrediente bors de sfecla
  • 1 buc. sfecla rosie mai mare
  • 2 buc. ceapa tocata marunt
  • 2 buc. morcovi taiati fideluta
  • 2 buc. cartofi taiati cubulete
  • 1 l bors
  • patrunjel
  • 2 buc. oua
  • smantana
Ingrediente salata de sfecla rosie
  • 1 buc. sfecla rosie
  • 1 buc. morcov
  • zeama de la ½ lamaie
  • 2 linguri ulei masline
  • 3 lingurite seminte
  • chimen
  • sare
  • piper
Ingrediente supa crema de sfecla rosie
  • 1 buc. sfecla rosie
  • 1 buc. morcov
  • 1 buc. pastarnac
  • 1 buc. ceapa
  • 1 buc. cub de unt
Ingrediente prajitura cu sfecla rosie
  • 220 gr sfecla rosie cruda
  • 3 buc. oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr zahar brun sau melasa
  • 180 gr faina
  • 300 ml ulei
  • 150 gr nuca pisata sau tocata
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • 1 buc. cub de unt
  • 250 gr crema de branza
  • 200 gr zahar pudra
  • 100 gr unt

5 retete cu sfecla rosie

Humus de sfecla rosie
Humus de sfecla rosie

Cum sa prepari hummus cu sfecla rosie. Daca va place hummusul, o sa va aratam o reteta extrem de simpla. Se pun ingredientele pe care le-am enumerat mai sus si se asezoneaza dupa gust. Amestecati pana ce intreaga compozitie devine omogena, iar daca o sa fie prea moale, mai adaugati zeama de lamaie. Turnati compozitia intr-un bol si pe deasupra adaugati ulei de masline. Reteta este gata!

Cum sa faci bors de sfecla. Borsul de sfecla rosie este o reteta ideala pentru zilele toride de vara, iar prepararea lui se face numai decat. Primul pas pentru a face borsul de sfecla este sa puneti o oala cu 2 litri de apa la fier si sa adaugati sfecla, ceapa taiata marunt si morcovul taiat fideluta.

Dupa ce aceste ingrediente au fiert 20 de minute, adaugati si cartofii pe care i-ati taiat cubulete. Asteptati 15 minute dupa ce cartofii au fiert si adaugati borsul clocotit, dar si verdeata pe care ati tocat-o marunt. Lasati totul la fiert timp de 3 minute.

Este momentul sa adaugam si cele 2 oua. Acestea se sparg intr-un castron, se bat si se adauga in borsul care trebuie sa clocoteasca. Amestecati imediat, pentru ca nu vreti ca acestea sa se coaguleze. Borsul de sfecla se serveste rece, iar pentru cei care il vor mai gustos, se poate adauga si smantana.

Salata de sfecla rosie
Salata de sfecla rosie

Cum sa faci salata de sfecla rosie. Salata de sfecla rosie este extrem de gustoasa si se prepara numaidecat. Se curata sfecla rosie de coaja si se da prin razatoare. Morcovul se curata si el si se da, la fel, prin razatoare.

Razatura se pune intr-un vas unde adaugam zeama de la o jumatate de lamaie, uleiul de masline, semintele, un praf de chimen, sare si piper dupa gust. Se amesteca foarte bine si se serveste imediat. Daca aveti rabdare, puteti sa o mai lasati la frigider timp de 15 minute, pentru ca aromele condimentelor sa patrunda in salata.

Cum sa prepari supa crema de sfecla rosie. Daca nu va place borsul de sfecla, puteti incerca aceasta reteta delicioasa de supa crema de sfecla. Se taie cubulete sfecla, pastarnacul, morcovul si ceapa. Puneti totul la fiert si adaugati un praf de sare. Dupa ce au fiert, scurgeti de apa dar nu o aruncati si adaugati legumele in blender. Puneti si 1 cub de unt, sare si piper dupa gust.

Adaugati treptat apa in care au fiert legumele in timp ce blenderul omogenizeaza intreaga compozitie. Totul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, asa ca daca v-a mai ramas apa, aruncati-o. Supa crema de sfecla se serveste cu iaurt si patrunjel.

Prajitura cu sfecla rosie
Prajitura cu sfecla rosie

Cum sa prepari prajitura cu sfecla rosie. Pentru cei ce cauta un desert inedit, avem o reteta gustoasa preparata cu sfecla rosie. Amestecati faina cu praful de copt si scortisoara, insa nu uitati sa adaugati si un praf de sare peste acestea.

Intr-un bol se pune uleiul, adaugati zaharul si zaharul brun sau melasa, pe care le mixati foarte bine pana se omogenizeaza. Se adauga si ouale si se amesteca foarte bine cu un mixer pana ce zaharul se topeste si totul devine omogen. Peste compozitia obtinuta adaugati amestecul de faina, sare, praf de copt si scortisoara.

De asemenea, se adauga si restul de ingrediente: sfecla rosie rasa, nucile tocate sau pisate, dar si esenta de vanilie. Amestecati usor cu o spatula. Puneti toata compozitia intr-o tava pe care ati asezat o hartie de copt. Cuptorul se incalzeste la 180 de grade Celsius, iar prajitura se lasa timp de 45 de minute. Va fi necesar sa reduceti focul si sa mai lasati prajitura timp de 20 de minute.

Testati cu ajutorul unei scobitori daca prajitura este gata. Daca scoateti scobitoarea curata, inseamna ca puteti scoate prajitura de sfecla rosie din cuptor. Inca nu am terminat, pentru ca mai trebuie preparata si glazura pentru prajitura.

Crema de branza se amesteca impreuna cu unutul si zharul pudra. Cu ajutorul unui mixer, amestecati pana ce zaharul se topeste si obtineti o crema moale. Dupa ce prajitura pe care ati scos-o din cuptor a ajuns la temperatura camerei, turnati glazura pe deasupra, pe toata suprafata.