Cum sa folosesti carbunele medicinal si la ce este bun
Cum sa folosesti carbunele medicinal si la ce este bun

Cum sa folosesti carbunele medicinal si la ce este bun


Carbunele medicinal sau carbunele activ este cunoscut pentru numeroasele proprietati si este de mare ajutor in tratarea balonarii, in reducerea nivelului colesterolului in sange si ca prim ajutor in caz de otravire – un leac la indemana fiecaruia dintre noi. La un moment dat chiar se credea despre el ca este un remediu pentru cele mai multe afectiuni, insa acum sfera de actiune a acestuia e ceva mai limitata.

Ce este si cum functioneaza carbunele medicinal?

Carbune activ
Carbune activ

Carbunele medicinal este o pulbere neagra, fina realizata din carbune, coaja de nuca de cocos, turba, cocs de petrol sau chiar samburi de masline. Acesta este activat doar prin prelucrare la temperaturi foarte ridicate, fiint ceva mai poros decat carbunele obisnuit.

Carbunele actioneaza prin atragerea substantelor chimice din intestin inlaturand astfel posibilitatea absorbtiei lor in organism.

Actioneaza daca vrei ca un magnet sau ca un pol electric cu sarcina negativa care atrage sarcinile pozitive, cum sunt toxinele sau si gazele acumulate in stomac.

Toate aceste substante toxice care se leaga de el sunt apoi eliminate din organism prin intestinul gros, carbunele nefiind el insusi absorbit de celulele organismului uman.

Carbunele medicinal si intoxicatia cu medicamente sau otravirea

Pastile
Carbune medicinal

Avand aceasta capacitate de a absorbi, de a atrage substantele toxice, el este folosit in otravirea accidentala, inclusiv cea cu medicamente, cand sunt inghitite doze mai mari decat cele recomandate de medici sau de prospect.

Din aceasta cauza carbunele nu este recomandat a fi consumat in timpul tratamentelor medicamentoase, daca nu este recomandat de medicul curant.

O doza de 100 de grame de carbune consumata la 5 minute de la inghitirea unui medicament va reduce absorbtia acestuia in organism cu pana la 74%.

Citeste si: Cum sa faci sirop de ridiche neagra, un antitusiv natural

Daca este consumat la 30 de minute de la ingerarea unui medicament, atunci scade cu 50% absorbtia acestuia in organism si daca este luat la 3 ore va scadea efectul medicamentului cu 20%.

Asadar, este extrem e util in ingerarea accidentala de medicamente sau in supradozarea unor substante, dar cu efect negativ in cazul tratamentelor medicamentoase.

Important este ca daca intri in contact cu cineva care s-a otravit cu medicamente sa ceri sprijin medical specializat inainte de a folosi chiar si carbunele medicinal.

Trebuie sa mai stii ca in intoxicatiile cu alcool sau metale grele, fier, potasiu sau litiu, carbunele medicinal nu este eficient.

Carbune medicinal si functia renala

Carbunele medicinal
Carbunele medicinal

Este, insa, eficient in sustinerea functiei renale tocmai prin reducerea numarului de deseuri care in mod normal sunt filtrate la nivel renal.

Efectele sale la acest nivel sunt sensibil mai vizibile la persoanele care sufera de patologii renale in care, evident, functia renala este diminuata si rinichii se descurca mai greu cu filtrarea sangelui avand nevoie de sprijin.

Concret, carbunele medicinal actioneaza ca un burete pentru toxinele din organism pe care le atrage si le elimina, usurand astfel misiunea rinichilor.

Utilizarea carbunelui medicinal ca adjuvant in bolile renale duce la scaderea nivelului ureei, dar si a altor reziduuri din sange, insa desi exista aceasta corelatie confirmata de unele studii, nu poate fi generalizata deocamdata.

Sindromul mirosului de peste

Carbune activ medicinal
Carbune activ medicinal

Nu este o afectiune foarte frecvent intalnita, insa trimetilaminuria, cunoscuta ca sindromul mirosului de peste, este o afectiune genetica inca trimetilamina – o componenta cu miros e peste putrezit – se acumuleaza in organism.

Aceasta substanta este de obicei descompusa in organism inainte sa fie eliminata prin urina. Numai ca la unele persoane lipseste enzima care metabolizeaza aceasta substanta, iar aceasta se acumuleaza in organism.

Citeste si: Cum sa scapi de bataturi sau calusuri. Cele mai bune remedii si tratamente!

Este eliminata prn transpiratie, urina, dar mirosul este greu de suportat. La fel si mirosul respiratiei acestor persoane.

Carbunele medicinal atrage si absoarbe aceste mirosuri sustinand eliminarea acestora. Un studiu redus, efectuat pe cativa pacienti, a aratat ca daca acestia consuma 1.5 grame de carbune medicial zilnic, timp de 10 zile, atunci concentratia de trimetilamina scade pana la nivelul existent la persoanele sanatoase.

Din pacate, asa cum am spus, acesta este un studiu mic si pentru generalizarea rezultatelor este nevoie de un esantion mai mare de pacienti.

Carbunele medicinal scade nivelul colesterolului

Carbunele medicinal
Carbunele medicinal

Carbunele medicinal leaga atat colesterolul, cat si acizii biliari din intestin si previne astfel care acestia sa fie absorbiti in organism. In acest fel, carbunele medicinal scade nivelul colesterolului.

Un studiu arata ca 24 de grame de carbune activ consumate zilnic, timp de o luna, pot scadea atat nivelul colesterolului total, cat si pe cel al LDL, cunoscut ca si colesterol rau, cu 25%. Totodata, nivelul colesterolului bun, HDL, a crescut cu 8 procente.

Citeste si: Cum sa faci ceai englezesc in mod corect, exact ca un britanic

Un alt studiu concluzioneaza ca administrarea zilnica a cel mult 32 de grame de carbune medicinal a redus colestelorul LDL cu pana la 41% la persoane cu niveluri ridicate de colesterol.

Din pacate, cele mai multe studii de acest fel sunt mai vechi de 20-30 de ani si ar trebui replicate pentru o actualizare a datelor si, de ce nu, gasirea unor noi directii de cercetare.

Ce mai trebuie sa stii despre carbunele medicinal

Carbune medicinal pudra
Carbune medicinal pudra

Cum am mai spus, a fost mult timp considerat remediul universal, insa multe dintre utilizarile lui nu sunt susținute de dovezi stiintifice, asa ca eu iti recomand prudenta si, de ce nu, consultarea unui medic.

Asadar, carbunele medicinal este recomandat dupa o masa din aia serioasa, de sarbatori, pentru reducerea flatulentei, adica a balonarii.

Asta e pe bune, sustinuta de medici. Unii considera ca este foarte util in filtrarea apei. In sensul ca vei bea o apa fara metale grele sau fluor. Nu este, insa, eficient, in eliminarea virusurilor sau bacteriilor din apa.

Citeste si: Cum sa depozitezi painea in mod corect, pentru a o mentine proaspata

Multi spun ca iti poti albi dintii cu pudra de carbune medicinal, insa stomatologii sustin ca iti poti deteriora serios smaltul dintilor, asa ca…mai bine nu.

Carbunele medicial ar putea prevenii mahmureala. Nu exista dovezi in acest sens, ba chiar am scris mai sus ca nu ajuta prea tare in intoxicatiile cu alcool.

Carbunele medicinal nu are efecte miraculoase asupra pielii si nici nu vindeca sau amelioreaza muscaturile de insecte sau de serpi. In ultimul caz, mai ales daca esti intr-o zona cu vipere, ar trebuie sa suni repede de tot la 112.

Retine utilizarile lui descrise mai sus si cere sfatul unui medic sau al unui farmacist inainte de a inghiti orice fel de tableta.