Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!
Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!

Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!


Alimente care nu expira. Iata cum sa faci provizii in mod corect si care sunt alimentele pe care le poti cumpara, fara sa te temi ca acestea vor expira. Desigur, nu vorbim despre conserve, ci despre alimente care pot fi pastrate fara o limita de timp.

Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect! – Cuprins:

Alimente care nu expira. Cum sa iti umpli camara si ce sa cumperi

Orez
Orez

In cazul in care nu stiai, exista alimente care nu expira si pe care le poti pastra in camara ta o perioada foarte lunga de timp. In acelasi timp, trebuie sa intelegi faptul ca aceste alimente trebuie pastrate in conditii optime, altfel nu vor rezista.

Incepem cu orezul, un ingredient nelipsit din multe bucatarii. Daca inca nu stiai, iti spunem ca orezul rezista mai mult de 30 de ani, insa doar atunci cand este pastrat in pungi sau recipiente pe unde nu intra deloc aer.

Citeste si: Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile

Totusi, temperatura ideala de pastrare este de aproximativ 5 grade Celsius. Nu acelasi lucru se aplica pentru orezul brun, pentru ca acesta contine uleiuri naturale si nu rezista mai mult de 6 luni.

Mierea este alimentul care chiar rezista pentru totdeauna si ajunge pe lista acelor alimente care nu expira. Datorita compozitiei chimice si maiestriei albinelor, acest nectar de la flori este amestecat cu enzimele albinelor, care ii schimba compozitia si il face sa reziste pentru totdeauna. Se spune ca cel mai vechi borcan cu miere are o varsta de 5.500 de ani.

Sare de himalaya
Sare de himalaya

Sarea sau clorura de sodiu este un aliment extras din scoarta pamantului, asa ca nu este o surpriza ca aceasta rezista perioade foarte lungi de timp.

De asemenea, sarea a fost folosita de secole pentru a conserva alte alimente, datorita faptului ca indeparteaza umezeala. Desigur, nu vorbim despre sarea iodata pe care o gasim in comert, pentru ca aceasta rezista aproximativ 5 ani.

Citeste si: Cum sa depozitezi painea in mod corect, pentru a o mentine proaspata

Cu toate ca pare ciudat, sosul de soia va rezista o perioada foarte lunga de timp. De ce? Ei bine, datorita continutului ridicat de sare, dar si a celorlalti compusi.

Alimente care nu expira. Pastele facute din faina de grau sau orez rezista perioade lungi de timp. Totusi, ai mare grija cum le depozitezi, pentru ca este necesar sa fie in pungi sigilate sau recipiente care se inchid etans.

Si zaharul rezista perioade foarte lungi de timp. In functie de modul in care il pastrezi, zahrul poate fi pastrat fara nicio problema, insa ai grija sa il tii in pungi sigilate sau in recipiente pe unde aerul nu poate intra. Un loc fara lumina soarelui ar fi si mai bun!

Fasole
Fasole

Boabele de fasole uscate pot rezista pana la 30 de ani. Ca si orezul, fasolea este un aliment care rezista perioade lungi de timp, iar proteinele din boabe raman stabile odata cu trecerea timpului. La fel ca fasolea, poti pastra si boabele de mazare uscate, soia, naut, linte sau cafea instant.

Siropul de artar are o perioada foarte lunga de timp in care poate fi pastrat, datorita rezistentei la cresterea microbiana, inclusiv a mucegaiurilor. Bineinteles, vorbim despre siropul pur de artar, doar acesta intra pe lista acelor alimente care nu expira!

Chiar si laptele pudra va rezista extrem de mult daca il cumperi si il tii in camara ta. Nu mai este nevoie sa iti spunem ca acesta trebuie tinut intr-un loc racoros, ferit de lumina soarelui si in recipiente unde aerul nu poate intra.

Citeste si: Cum sa pastrezi alimentele in conditii optime in camara, frigider si congelator

Si otetul este un ingredient din bucataria ta care poate fi pastrat fara nicio problema. Asta daca il vei feri de razele soarelui si il vei tine intr-un loc racoros, pentru a isi pastra proprietatile.

Daca este pastrat intr-un loc uscat, ferit de aer si de lumina soarelui, malaiul este bun de consum pe o perioada nedeterminata de timp. Bineinteles, acelasi lucru se intampla si pentru alte alimente obtinute prin macinare, precum faina sau grisul.

Si extractul de vanilie pura poate rezista si nu are data de expirare. Nu vorbim despre vanilia industriala, ci despre produsele mai scumpe.

La final, o sa iti mai spunem ca si bauturile spirtoase rezista foarte mult timp. Totusi, aromele se vor schimba de-a lungul timpului, din cauza oxidarii, iar cantitatea o sa fie mai mica din cauza faptului ca se va evapora.