Cum sa pastrezi alimentele in conditii optime in camara, frigider si congelator
Cum sa pastrezi alimentele in conditii optime in camara, frigider si congelator

Cum sa pastrezi alimentele in conditii optime in camara, frigider si congelator


Pastrare alimente. Cat timp poate fi pastrat un aliment in conditii optime la temperatura camerei? Dar in frigider sau in congelator? Sunt intrebari pe care ni le punem cu totii mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa recunoastem!

Pastrare alimente. Cum sa depozitezi alimentele pentru ca acestea sa reziste mai mult

Pastrare alimente. Paine mucegaita
Paine mucegaita

Pastrare alimente. Depozitarea si pastrarea alimentelor in conditii optime este extrem de importanta, asa ca fiecare dintre noi ar trebui sa aiba cateva cunostinte legate de aceste lucruri.

Citeste si: Miros urat in frigider. Cum sa previi formarea acestuia

Asa cum stim cu totii, consumarea unor alimente alterate ne poate provoca diverse probleme de sanatate, de la simple indigestii si pana la toxiinfectii alimentare.

Cum nimeni nu isi doreste asa ceva, este recomandat sa luam in considerare cateva aspecte cand decidem sa punem la pastrare unele alimente, fie in camara, fie in frigider!

Mai intai de toate, haideti sa vorbim despre alimentele pe care le putem pastra in conditii optime la temperatura camerei.

Printre aceste alimente nu se numara cele perisabile (peste, carne, lactate, etc.), care nu vor rezista prea mult la temperatura camerei.

Paste mucegaite
Paste mucegaite

Atat mancarea gatita, cat si alimentele perisabile care stau la temperatura camerei pentru mai mult de doua ore prezinta un risc ridicat de aparitie a bacteriilor.

Poate ca o perioada de timp de doua ore nu vi se pare a fi prea mare, insa alimentele perisabile se pot strica extrem de rapid in cazul unor conditii precare de depozitare.

Potrivit specialistilor, bacteriile se dezvolta extrem de rapid, in special in cazul in care temperatura este cuprinsa intre 4.5 si 60 de grade Celsius. Tocmai din acest motiv este recomandat ca temperatura de gatire sa fie mai mare de 70 de grade.

Astfel, specialistii in domeniu ne recomanda ca atat mancarea, cat si restul alimentelor perisabile, sa fie pastrate in frigider, acolo unde temperatura trebuie sa fie de 4 grade Celsius sau mai mica.

Unele alimente pot fi pastrate la temperatura camerei sau intr-o camara

Ceapa
Ceapa

Pastrare alimente. Bineinteles, exista si alimente care pot fi pastrate fara niciun fel de probleme la temperatura camerei.

Spre exemplu, cartofii pot sta in camara chiar si pentru trei saptamani, in timp ce ceapa sau usturoiul vor rezista nu mai putin de doua luni fara niciun fel de probleme.

Citeste si: Setare temperatura frigider. Cum sa setezi in mod corect temperatura frigiderului

Dovleacul va rezista, de asemenea, pentru aproximativ trei luni, in timp ce orezul poate fi depozitat la temperatura camerei chiar si pentru sase luni.

Potrivit specialistilor, uleiul de masline poate fi pastrat in camara pentru sase luni, in timp ce otetul rezista chiar si un an intreg.

Va faceti griji pentru borcanele de ketchup sau mustar?! Ei bine, nu aveti de ce, acestea pot rezista in camara chiar si mai mult de un an de la data la care le-ati deschis. Desigur, recipientele trebuie sa fie sigilate, pentru a nu favoriza aparitia mucegaiului.

Cum sa pastrezi mancarea gatita. Cat timp rezista in frigider?

Pastrare alimente. Mancare gatita in frigider
Mancare gatita in frigider

Pastrare alimente. Am mentionat in randurile anterioare mancarea gatita, care, asa cum spuneam, nu ar trebui tinuta la temperatura camerei mai mult de doua ore.

Este important de mentionat ca mancarea gatita nu va rezista la infinit nici dupa ce este pusa in frigider, fiind recomandat ca aceasta sa fie consumata in urmatoarele trei sau patru zile.

Citeste si: Cum sa mentii mancarea din frigider proaspata mai mult timp, fara sa se altereze gustul

Chiar daca procesul de crestere a bacteriilor este incetinit la frigider, asta nu inseamna ca bacteriile nu se pot dezvolta chiar si la temperaturi scazute.

Potrivit specialistilor, carnea de pui, carnea tocata sau fileul de peste pot fi pastrate la frigider doar pentru doua zile, in timp ce carnea de vita sau de porc pot rezista fara probleme timp de trei zile.

Lactatele rezista in frigider pentru aproximativ o saptamana, in timp ce ouale crude nu vor avea niciun fel de probleme daca vor fi pastrate pentru mai putin de cinci saptamani.

Daca vreti sa vorbim despre fructe si legume, va trebui sa va spunem ca unele pot fi pastrate in conditii optime pentru o saptamana (ciuperci, conopida, broccoli, afine) sau chiar si pentru trei saptamani (mere, lamai, lime).

Altele rezista insa mult mai putin, capsunile, varza kale, spanacul sau coriandrul putand fi depozitate in frigider pentru doar trei zile.

Pastrare alimente. Cat timp rezista alimentele pastrate in congelator

Mancare la congelator
Mancare la congelator

Pastrare alimente. Alimentele pot fi pastrate in cele mai bune conditii in congelator, gustul si calitatile nutritionale ale acestora nefiind alterat in timp.

Spre exemplu, carnea de pui, peste, porc, vita, miel sau rata poate fi pastrata la congelator pentru sase luni.

Painea poate fi pastrata pentru aproximativ patru – sase luni. Iaurtul rezista in congelator pentru doua luni, in timp ce laptele pentru trei luni.

Branza si untul nu vor avea probleme timp de sase luni. De asemenea, si mancarea gatita poate fi tinuta la congelator pentru aproximativ patru – sase luni.