Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile
Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile

Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile


Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile acesteia. De asemenea, ar mai trebui sa stii si care este perioada in care se recolteaza si cum sa o pastrezi in mod corect, pentru a nu se strica.

Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile – Cuprins:

Cand si cum sa recoltezi seva de mesteacan

Cum sa recoltezi seva de mesteacan
Cum sa recoltezi seva de mesteacan

Dupa cum bine stiti, mesteacanul este cunoscut pentru scoarta sa care se aseamana foarte mult cu hartia si de multe ori este folosita pentru a aprinde focul. Totusi, mesteacanul ne poate furniza o substanta mult mai folositoare si anume seva.

La fel ca si artarul, mesteacanul ne ofera seva sa dulce, care este recunoscuta pentru continutul de fructoza. Comparata cu seva de artar, seva de mesteacan nu contine zaharoza si este folosita in scopuri terapeutice, dar si in gastronomie.

Citeste si: Cum sa faci sirop de ridiche neagra, un antitusiv natural

Aceasta este recunoscuta inca din vechime ca un tonic fizic si psihic. Totusi, aceasta trebuie consumata in ziua in care a fost recoltata sau prelucrata pentru a nu se strica.

De obicei, seva de mesteacan se recolteaza in a doua jumatate a lunii martie sau in luna aprilie, in functie de temperaturile exterioare.

Pentru ca perioada exacta difera de la an la an, cel mai bine te orientezi dupa mugurii acestui copac. Seva trebuie recoltata inainte ca mesteacanul sa intre in perioada de vegetatie, adica inainte de inmugurire.

Acum ca stii cand se recolteaza, ar trebui sa mai stii si cum sa faci acest lucru. Nu este o operatiune grea, insa e necesar sa stii si care sunt pasii.

Recoltare seva de mesteacan
Recoltare seva de mesteacan

Bineinteles, primul lucru este sa faci o gaura in trunchiul mesteacanului. Pentru a face asta o sa ai nevoie de un burghiu si o bormasina sau doar de un burghiu manual. Recomandam a doua solutie, deoarece este foarte simplu de facut.

Trebuie sa faci gaura la o inaltime de aproximativ 50 de centimetri deasupra solului, iar diametrul burghiului trebuie sa fie de aproximativ un centimetru.

Gaura nu trebuie sa fie foarte adanca (3-4 cm) si indata ce bucati de scoarta maro o sa inceapa sa iasa din acel loc, inseamna ca esti la adancimea care trebuie.

Gaura data in scoarta
Gaura data in scoarta

O sa vezi ca seva de mesteacan va incepe sa curga, insa pentru a te asigura ca se va scurge in recipientul tau, o sa fie nevoie sa bati o bucata de lemn in acea gaura.

Mare atentie! Nu bate acea bucata de lemn foarte adanc, pentru ca nu trebuie sa ranesti mesteacanul. Doar vrei putin din seva acestuia si atat! O sa ai nevoie de un recipient destul de mare, pentru ca arborele poate produce aproximativ 5 litri de seva pe zi.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?

Dupa aceea, o sa fie nevoie sa legi recipientul de trunchiul mesteacanului, pentru ca seva sa curga acolo. Iti mai recomandam sa folosesti si un tifon, pentru a o filtra. Mai trebuie sa stii ca perioada de colectare a sevei de mesteacan dureaza aproximativ o luna.

La final, dupa ce ai terminat cu colectarea sevei, bate un cep in orificiul care a ramas. Poti folosi si un mastic, pentru a te asigura ca seva nu va mai curge si ca arborele nu se va imbolnavi. Totodata, favorizezi si cicatrizarea ranei pe care ai provocat-o.

Cum sa pastrezi seva

Scoarta mesteacan
Scoarta mesteacan

Dupa cum spuneam, seva de mesteacan trebuie consumata in aceeasi zi in care ai recoltat-o, deoarece aceasta va incepe sa fermenteze dupa aproximativ 3 zile. Poti consuma un litru de seva pe zi, insa iti recomandam sa nu abuzezi de acest tonic.

Cel mai bine ar fi sa pasteurizezi seva, iar apoi sa o torni in recipiente mai mici pentru a o consuma pe perioade mai lungi.

Daca o fierbi, seva va avea o consistenta asemanatoare cu siropul de artar. Dupa aceea, toarna siropul obtinut in sticle sterilizate, dupa care se lasa in cuptor sau la bain marie. Adica exact cum procedezi cu borcanele de dulceata sau de zacusca.

Beneficii seva de mesteacan

Seva de mesteacan proaspata
Seva de mesteacan proaspata

Seva de mesteacan contine calciu, fosfor, potasiu, cupru, mangan, zinc, sodiu, dar si fier. Si asta nu este tot, pentru ca seva mai contine si uleiuri esentiale, uleiuri volatile, acizi organici, taninuri, saponine si substante biologic active.

100 de grame de seva contin 4.6 calorii si 1.1 grame de zahar. Mai mult, aceasta este bogata in vitaminele B si C, minerale, aminoacizi si antioxidanti. Seva este consumata ca bautura traditionala in Rusia, China, Canada, Finlanda sau Statele Unite ale Americii.

Citeste si: Cum sa folosesti ulei de neem in gradina. La ce este bun?

Totodata, ar trebui sa mai stii ca seva de mesteacan este un diuretic puternic, un antiinflamator, dar si are si proprietati antibacteriene. In acelasi timp, ajuta la tratarea si prevenirea cistitei.

De asemenea, seva de mesteacan combate si reumatismul, dar si bolile de ficat. Poate fi folosita pentru a combate parul gras si pentru a te ajuta sa slabesti.

Seva de mesteacan te va ajuta si la curatarea rinichilor, dar si pentru a iti imuniza si vitaminiza organismul. Mai poti folosi acest lichid miraculos ca adjuvant in afectiuni hepatice, artroza, guta, diabet zaharat, boli respiratorii, dermatoza si pentru hipercolesterolomie.