Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider. Greseli de evitat
Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider. Greseli de evitat

Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider. Greseli de evitat


Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider si ce greseli trebuie evitate. Temperatura din frigider nu este constanta in toate spatiile de depozitare si de aceea este important sa stim unde trebuie depozitata fiecare categorie de alimente, astfel incat acestea sa se pastreze cat mai mult timp si, cumva, sa eficientizam consumul de energie electrica. Pe de alta parte, depozitarea corecta a alimentelor ne ajuta sa aruncam mai putina hrana, un obicei destul de frecvent la noi in tara.

Trebuie a iti mai spun ca deschiderea frecventa a usii frigiderului modifica si ea temperatura din interior si poate favoriza aparitia unor bacterii atat pe peretii frigiderului, cat si pe rafturile si in spatiile ceva mai putin utilizate.

Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider. Greseli de evitat – Cuprins:

Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider

Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider
Cum sa depozitezi corect alimentele in frigider

Branzeturile, iaurturile, ciocolata si untul trebuie depozitate pe raftul de sus al frigiderului deoarece acolo temperatura are cele mai mici fluctuatii.

Pe raftul de mijloc ar fi bine sa isi faca loc preparatele gatite pe baza de carne si alimentele semipreparate – daca obisnuiesti sa consumi astfel de produse.

In fine, pe ultimul raft, unde temperatura este cea mai mica, se depoziteaza laptele, ouale, fructele de mare, pestele si carnea cruda.

Pe usa frigiderului, temperatura este una mai ridicata, acesta fiind locul perfect pentru diverse tipuri de sosuri, mustar, maioneza, ketchup sau pentru sucurile de fructe.

Conteaza si cum anume depozitezi alimentele, nu doar unde. Asadar, alimentele si recipientele de depozitare de mari dimensiuni este recomandat sa fie plasate pe rafturi, insa cat mai in spate posibil, in vreme ce recipientele mici sau alimentele de mici dimensiuni trebuie puse cat mai aproape de usa, sa fie la indemana. Si tot aproape de usa trebuie puse si alimentele al caror termen de valabilitate este apropiat, tocmai pentru a incuraja consumarea lor.

Fructele si legumele sunt destul de sensibile cand vine vorba despre depozitarea la rece. Este important ca aceste alimente sa fie pastrate in spatii sau in recipiente speciale pentru depozitare. Atentie! Nu toate fructele si legumele se simte bine in frigider.

De exemplu, cartofii, rosiile, bananele, ceapa si dovlecelul isi pierd din gust si isi modifica textura si consistenta daca sunt depozitate in frigider. Rosiile stau foarte bine la temperatura camerei, insa nu mai mult de trei zile, in timp ce cartofii, ceapa si dovlecelul pot sta in spatii racoroase si intunecate, cum este camara.

Fructe si legume in frigider
Fructe si legume in frigider

Pe de alta parte, merele, strugurii, piersicile, prunele, perele, lamaile, rodiile, morcovii, fasolea verde, ridichiile, ardeiul gras, sfecla, vinetele si ardeiul gras pot fi depozitate fara probleme in frigider.

Totodata, dupa cum ai observat deja, cutiile pentru legume si fructe sunt pozitionate in zona de jos a frigiderului tocmai datorita temperaturii mai scazute din acest spatiu.

Trebuie sa mai tii cont de cateva sfaturi pentru a pastra alimentele in stare buna pentru cat mai mult timp. Primul dintre ele este sa nu pastrezi carnea proaspata in frigider pentru mai mult de 2-3 zile pentru ca isi va pierde din calitati. Apoi, mancarea gatita trebuie depozitata doar in recipiente cu capac sau chiar in caserole etanse. Alimentele conservate nu trebuie pastrate in cutia lor dupa ce aceasta a fost deschisa.

Mancare gatita pastrata in frigider
Mancare gatita pastrata in frigider

Ai grija sa nu pui in frigider alimente calde sau fierbinti. Ele se vor depozita dupa ce au scazut la temperatura camerei, in caz contrar, dincolo de faptul ca risti sa strici frigiderul, aceste alimente vor fermenta usor si se vor strica.

Specialistii spun ca in cazul mancarurilor gatite, acestea se pot depozita in frigider la cel putin doura ore de la finalizarea prepararii lor. Ideal ar fi sa le verifici temperatura si sa te asiguri, asa cum am spus, ca sunt suficient de reci pentru a nu strica frigiderul si a nu afecta celelalte alimente depozitate. Si, asa cum am spus, daca nu vrei ca frigiderul tau sa miroasa urat, tine aceste alimente acoperite.

Citeste si: Cum sa dezgheti carnea in cateva minute daca nu ai cuptor cu microunde

Daca depozitezi bauturi alcoolice cu o concentratie mare de alcool, acestea trebuie pozitionate vertical, de preferat pe usa frigiderului.

Ai grija ca alimentele proaspete sa nu intre in contact cu cele congelate.

Trebuie sa mai stii ca temperatura optima pentru frigider este de 4 grade Celsius, iar cea pentru congelator este de -17 grade Celsius.

Orice ai face nu supraincarca spatiile pentru depozitare a frigiderului. Daca faci asta atunci alimentele in exces pot bloca ventilatia, circulatia aerului.