Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa faci
Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa faci

Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa verifici


Cum sa recunosti pestele proaspat. Iata ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi peste si cam ce ar trebui sa faci pentru a il recunoaste pe cel proaspat adus. Nu de alta, dar nu credem ca vrei sa te alegi cu o intoxicatie alimentara.

Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa verifici – Cuprins:

Cum sa recunosti pestele proaspat

Cum sa recunosti pestele proaspat
Cum sa recunosti pestele proaspat

Dupa cum bine stim, pestele este extrem de sanatos pentru organism, insa acesta trebuie sa indeplineasca o singura conditie, sa fie proaspat. Pestele stricat poate provoca intoxicatii alimentare destul de severe, asa ca ar trebui sa fim atenti atunci cand il cumparam.

In primul rand, atunci cand vrei sa cumperi peste proaspat trebuie sa arunci o privire atenta la mucusul transparent cu care acesta este acoperit. Mucusul trebuie sa fie curat si fara sa aiba miros. Daca pestele are un mucus inchis la culoare si mirosul nu e chiar placut, atunci ai in fata un peste care a stat cateva zile si nu te sfatuim sa il cumperi.

Chiar si solzii te anunta daca pestele pe care vrei sa il cumperi este proaspat sau nu. La pestele proaspat, solzii sunt curati, luciosi, dar si foarte bine lipiti de corp. Daca solzii se curata imediat sau nu sunt curati ori luciosi, ar fi bine sa spui „pas” produsului pe care il ai in fata.

Totodata, si ochii pestelui sunt foarte importanti pentru a il identifica pe cel proaspat. La pestele proaspat, ochii sunt limpezi si bombati. Cand pestele este vechi, ochii devin tulburi si se infunda in orbite.

Branhii
Branhii

Urechile pestelui spun si ele adevarul despre cat de proaspat e acesta. La pestele proaspat, urechile pestelui sunt foarte bine lipite de branhii, iar branhiile cu o culoare roz sau rosie, in functie de specie. Mai mult, branhiile sunt curate si umede.

Mai mult decat atat, pestele proaspat are gura inchisa, iar cel care a stat cateva zile si s-a invechit va fi cu gura deschisa. Pestele proaspat are carnea ferma si elastica, iar corpul acestuia nu se indoaie. Daca pestele este vechi, atunci vei observa ca se va indoi destul de usor, iar atunci cand apesi pe carnea acestuia degetele vor lasa urme.

Citeste si: Pastrarea merelor peste iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Poti verifica si anusul pestelui, pentru ca la cel vechi sau alterat, acesta va fi rosu si umflat. Mai mult decat atat, va mirosi si destul de urat.

Daca vrei sa cumperi peste proaspat transat, ar fi bine sa stii ca termenul de consum al acestui produs variaza undeva intre 48 si 72 de ore de la momentul in care a fost pescuit. Daca pestele este mai vechi, iti sugeram sa nu il cumperi. In cazul in care ambalajul nu prezinta o eticheta, ar fi bine sa nu il cumperi pentru consum!

Nu ar fi rau sa pastrezi sau sa soliciti bonul de casa atunci cand cumperi peste. Iti va fi util in cazul in care nu ai verificat pestele si acesta nu a fost chiar proaspat ori te-ai ales cu o inoxicatie alimentara, ar fi bine sa reclami produsul respectiv la ANPC si, implicit, magazinul de unde l-ai cumparat.