Cum sa pastrezi branza proaspata. Branza este un aliment extrem de indragit si consumat ca atare, dar si ca parte a unor retete de prajituri delicioase. Din pacate, branza nu este printre cele mai longevive alimente. Ba din contra, se altereaza foarte usor si repede, mai ales daca nu este pastrata in conditii optime. Si cand vorbim despre aceste conditii, trebuie sa tinem cont de temperatura si umiditatea mediului in care pastram acest aliment.
Cum sa pastrezi branza proaspata
Asadar, daca vrei sa te bucuri de branza cat mai mult timp si aceasta sa nu isi piarda din calitatile nutritive pe care le are, poti tine cont de cateva detalii.
Primul dintre acestea face referire la modul in care ambalezi branza. In acest sens, este recomandat ca bucatile mari de branza sa fie taiate in unele mai mici si fiecare dintre acestea sa fie impachetata in hartie de copt sau hartie cerata inainte de depozitarea in frigider.
Poti utiliza si folie de plastic pentru a ambala branza, insa numai pentru perioade scurte de timp. Pe de alta parte, branzeturile cremoase pot fi ambalate in panza de bumbac, dar aceasta trebuie umezita in fiecare zi.
Apoi, este extrem de important si spatiul din frigider in care depozitezi branza. Cel mai indicat este sertarul pentru legume pentru ca acolo este un grad mai ridicat de umiditate. In niciun caz branzeturile nu vor fi depozitate pe raftul de sus al frigiderului, unde temperaturile sunt mai crescute si, evident, acestea accelereaza procesul de fermentatie.
Branza de burduf si branzeturile grase pot fi pastrate la congelator. Pentru asta, este necesar sa fie ambalate in hartie cerata sau de copt si apoi in pungi de plastic. Acest tip de branza rezista la congelator si pentru cateva luni bune. Branza de burduf poate fi, la fel de bine, sa fie pastrata in borcan. Ea trebuie indesata bine in borcan, cu ajutorul unei linguri de lemn, astfel incat intre straturi sa nu ramana aer. La final, branza va fi acoperita cu untura.
Poti pastra branza in saramura fie in borcane, fie in mici butoaie de lemn, daca ai de unde sa cumperi un astfel de recipient. Daca alegi aceasta varianta, branza isi va mentine gustul si aroma pentru un timp indelungat.
Trebuie sa faci o saramura destul de concentrata, cu 200 de grame de sare la un litru de apa si sa o fierbi bine inainte de a conserva branza. Odata racita, saramura se adauga peste branza, recipientul se inchide bine si sa pastreaza intr-un spatiu rece, racoros, pentru a preveni inmuierea branzei.
Trebuie sa mai stii ca daca vrei ca branza sa nu se usuce, dupa ce ai taiat din ea o bucata, partea ramasa, trebuie unsa cu unt pe urma taieturii. Cand vrem sa mancam inca o felie de branza, putem indeparta untul cu un cutit sau, daca preferi sa mananci cu totul, poti pune bucata de branza, unsa cu unt, peste o felie de paine. Nu uita sa ungi din nou cu unt bucata de branza ramasa pentru a o mentine proaspata, cu o textura mai moale, cremoasa.
O reteta destul de cunoscuta de conservare a branzei este cea cu ajutorul uleiului. Avantajul este ca poti folosi un singur tip de branza, dar si un amestec de mai multe tipuri, in functie de preferintele tale.
Conservarea in ulei ajuta la pastrarea branzei pentru mai mult timp. Ai nevoie de branza pe care sa o scurgi cat mai bine de zer, ulei de masline extravirgin si ceva condimente, daca iti place un gust usor diferit si mai aromat (poti utiliza, asadar, ardei iute, oregano, rozmarin, piper sau busuioc).
Citeste si: Pastrarea fructelor si a legumelor. Cum sa le prelungesti durata de viata
Pentru a prepara o astfel de conserva trebuie sa tai branza in forma de cuburi de dimensiuni aproximativ egale si sa asezi aceste bucati in borcan. Adaugi, apoi condimentele si, la final, uleiul de masline. Inchizi borcanul si il pastrezi intr-un spatiu racoros.Branza conservata astfel se poate pastra cel mult doua saptamani, inainte de a fi consumata.
Daca pastrezi branza in frigider pentru mai mult timp, trebuie sa stii ca exista riscul sa se formeze mucegai. Poti impiedica acest aparitia acestuia daca pui un cub de zahar in cutria de depozitare sau chiar in ambalajul in care este invelita branza.