Cum sa gatesti in mod sanatos si ce ingrediente ar trebui sa folosesti
Cum sa gatesti in mod sanatos si ce ingrediente ar trebui sa folosesti

Cum sa gatesti in mod sanatos si ce ingrediente ar trebui sa folosesti


Sa mananci sanatos inseamna sa ai grija de tine si de familia ta, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa elimini anumite preparate din dieta ta. Iata cum sa gatesti in mod sanatos si cum poti sa inlocuiesti anumite ingrediente cu unele mai sanatoase.

Cum sa gatesti in mod sanatos si ce ingrediente ar trebui sa folosesti – Cuprins:

Incearca noi metode de a prepara mancarurile

Nu spunem ca ar trebui sa inlocuiesti prajelile pentru totdeauna, insa te poti gandi sa reduci numarul de mese gatite in ulei incins si sa le inlocuiesti cu unele gatite in mod sanatos. Iata ce ar trebui sa incerci.

Apa clocotita
Apa clocotita

In primul rand, ar trebui sa fierbi legumele si carnea, fara a folosi grasimi sau ulei. Ai nevoie doar de apa si un pic de sare. In rest, poti adauga morcovi, cartofi, broccoli, carne de pui sau carne de vita.

Legumele fierte se gatesc in aproximativ 10 minute, iar daca vorbim despre cartofi, timpul se mareste la 15 minute.

Pentru a iti da seama cand este gatita si carnea, ar trebui sa folosesti un termometru de carne. Carnea de pui este gatita atunci cand atinge temperatura interna de 74 de grade Celsius, in timp ce carnea de vita este gata atunci cand atinge temperatura interna de 71 grade Celsius. Daca ti se pare ca inca nu este gatita, mai las-o in apa clocotita timp de cateva minute.

Fierberea carnii si a legumelor este o metoda mult mai sanatoasa de a gati, insa unele ingrediente precum varza de Bruxelles, broccoli sau cartofii dulci isi pierd din nutrienti cand sunt fierte in apa.

Legume gatite la abur
Legume gatite la abur

Gatirea la abur este o metoda mai buna, iar legumele nu isi vor pierde din nutrienti. Este la fel de simplu sa gatesti la abur, iar pestele impreuna cu legumele reprezinta o masa foarte sanatoasa.

Trebuie sa stii ca cele mai bune legume care pot fi gatite la abur sunt fasolea verde, dovleceii si sparanghelul. De asemenea, pestele si crustaceele se gatesc extrem de usor.

Prepararea legumelor la abur dureaza in jur de 20 de minute, in timp ce pestele este gata in 10-15 minute, in functie de cat de gros este fileul. Pentru extra arome, adaugati lamaie si un praf de sare.

Peste la gratar
Peste la gratar

Carnea sau pestele la gratar impreuna cu legumele sunt iarasi o solutie foarte buna. Preparand la gratar carnea, aceasta se afuma si aproape toata grasimea se topeste, iar acest lucru inseamna o masa mai sanatoasa. Cele mai bune legume care se prepara la gratar sunt sparanghelul, ceapa, dovleceii, ciupercile, vinetele si ardeiul gras.

Ulei de masline pentru gatit
Ulei de masline pentru gatit

Mancarea trasa la tigaie in ulei de masline sau ulei de avocado este o alternativa pentru cei carora le plac prajelile, dar vor sa manance sanatos. Poti folosi ciuperci, dovlecei, ardei gras si ceapa, impreuna cu carnea de pui, iar acesta este un fel de mancare sanatos.

Corpul tau are nevoie de grasimi sanatoase pentru a functiona, insa evita sa folosesti untura, untul sau sosurile cu continut mare de calorii, zahar si grasimi.

Pui la cuptor
Pui la cuptor

Si cuptorul aragazului este o alternativa excelenta. Partea buna este ca nu va fi nevoie sa adaugi ulei sau grasime pentru a gati mancarea. Incearca ce legume vrei impreuna cu carnea de pui sau peste. O masa sanatoasa, gatita in mod sanatos!

Mancare raw vegana
Mancare raw vegana

Un ultim sfat este legat de mancarea cruda. Nu uita de fructe, legume, nuci, seminte si produse lactate. Mancarea neprocesata este extrem de sanatoasa in starea ei naturala, atunci cand nu este gatita.

Cum sa inlocuiesti anumite ingrediente cu unele sanatoase

Paine din faina integrala
Paine din faina integrala

Primul lucru pe care il aducem in discutie aici este faina de grau, pe care o putem inlocui cu faina integrala. Totodata, luati in considerare pastele si painea preparate cu faina integrala, dar si orezul integral. Aceste ingrediente contin mai multe fibre si digestia lor dureaza ceva mai mult, tocmai pentru a iti tine de foame pentru mai mult timp.

Alte ingrediente pe care le poti folosi sunt quinoa, orzul si cuscus. Acestea contin mai multe fibre, mai putine calorii, ceea ce inseamna ca nu iti va mai fi foame intr-un timp scurt.

Iaurt grecesc
Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc poate inlocui cu succes smantana. Iaurtul are mai putine calori si grasimi, iar textura si gustul sunt oarecum similare.

Avocado
Avocado

Avocado poate fi folosit cu succes la inlocuirea maionezei sau a margarinei. Un sandwich sau o salata cu avocado reprezinta o alegere foarte buna, dar si plina de grasimi sanatoase, minerale si fibre.

Ulei de masline
Ulei de masline

Uleiul de masline extra virgin poate inlocui cu succes untul sau uleiul de canola. De asemenea, mai puteti incerca uleiul de avocado, de seminte de struguri, de cocos, de alune sau de susan.

Galbenus si albus de ou
Galbenus si albus de ou

Daca vrei sa faci o omleta, foloseste doar albusul. Stim ca suna cel putin ciudat, dar in acest fel reduci numarul de calorii, dar tii sub control si colesterolul. Doua albusuri pot inlocui un ou intreg, asa ca gandeste-te un pic!

Carne de curcan la gratar
Carne de curcan la gratar

Ceafa de porc, bacon-ul sau carnea rosie pot fi inlocuite cu carnea de curcan. Nu spunem ca au acelasi gust, insa asa o sa ai grija de organismul tau si nu o sa mai consumi atatea grasimi nesanatoase. Unde mai pui ca din carnea de curcan poti face si burgeri sau chiftele delicioase.

Mancatul sanatos nu reprezinta nimic fara un stil de viata sanatos cu mult sport, asa ca afla cum sa faci corect cele 10 exercitii de abdomen recomandate de antrenori sau cum sa alegi un instructor de fitness!