Carne inghetata
Carne inghetata

Cum sa dezgheti carnea in cateva minute daca nu ai cuptor cu microunde


Carnea inghetata ne da batai de cap mai mereu, mai ales atunci cand vrem sa gatim ceva extrem de repede si nu avem timp sau rabdare. Iata cum sa dezgheti carnea in cateva minute, daca nu ai cuptor cu microunde.

O sa iti prezentam trei metode rapide, prin care poti dezgheta carnea in doar 10-15 minute, dupa care te poti apuca de gatit extrem de rapid. Ce trebuie sa stii si cum se face exact!

Cum sa dezgheti carnea fara sa te folosesti de caldura?

Prima metoda pe care ti-o vom arata este sa dezgheti carnea fara sa te folosesti de caldura, asa ca nu vei avea nevoie deloc de aragaz. Metoda este destul de simpla, iar experimentul a fost efectuat de noi si merge la sigur.

Pentru a dezgheta carnea repede si fara niciun fel de problema, o sa ai nevoie de doua oale din bucatarie. Una dintre ele o sa o pui cu gura in jos, iar pe fundul ei o sa asezi bucata de carne pe care tocmai ai scos-o din congelator. Bineinteles, o vei pune intr-o punga.

Cealalta oala se umple cu apa, rece sau calaie, si se aseaza peste bucata de carne. In maximum 10 minute, bucata de carne se va dezgheta. Desigur, atunci cand vei folosi bucati de carne care nu sunt foarte groase. Cu cat bucata de carne este mai groasa, cu atat va dura mai mult dezghetarea acesteia.

Explicatia pentru acest experiment este destul de simpla, pentru ca metalul are proprietatea de a conduce caldura, asa ca in carne va trece caldura prin aer. Mai mult, greutatea oalei umpluta cu apa va ajuta si ea la grabirea procesului de topire.

Cum sa dezgheti carnea folosindu-te te aragaz?

In primul rand, nu recomandam dezghetarea carnii la cuptorul cu microunde, deoarece atunci cand il setam pe functia defrost, se intampla ca bucata de carne sa iasa chiar gatita de la interior.

Microundele incalzesc inegal carnea, iar anumite bacterii vor incepe sa se inmulteasca din cauza caldurii. Asa ca, cel mai bine este sa folosim apa calduta.

Iata cum poti dezgheta sigur si rapid carnea:

  • Pune pe foc o cratita cu apa, iar cand incep sa apara bule pe fundul cratitei opreste focul. Ar trebui sa poti tine si degetul in apa pentru 2-3 secunde
  • Carnea pe care vrei sa o dezgheti trebuie pusa intr-o punga sigilata si lasata in apa timp de 10-15 minute
  • Operatiunea dureaza in functie de tipul carnii pe care o folosesti
  • Dupa ce au trecut cele 10-15 minute, carnea trebuie sa devina maleabila, asa ca o sa o poti prepara repede.

Cea mai sigura metoda de a dezgheta carnea

Trebuie sa stii faptul ca cea mai nesigura metoda de a decongela o bucata de carne este lasarea ei la temperatura camerei sau atunci cand o punem in apa fierbinte. Stim cu totii ca mijlocul va ramane inghetat, iar bacteriile se vor inmulti pe suprafata carnii.

Cea mai sigura metoda de a dezgheta carnea este sa o scoti din congelator si sa o lasi in frigider. In acest fel, carnea va sta la temperatura constanta, iar bacteriile nu se dezvolta.

Mai mult, carnea va avea si o textura mult mai buna, pentru ca umezeala este reabsorbita in fibre. Bineinteles, aceasta metoda nu este chiar rapida, iar pentru a dezgheta o bucata de carne veti avea nevoie de cateva ore.

Vrei si retete de prajituri delicioase? Iata cum sa faci prajitura Alba ca Zapada sau cum sa faci prajitura Fanta!