Inmultirea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect
Inmultirea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect

Inmultirea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect


Inmultirea lavandei. Cum sa inmultesti lavanda, in mod corect si ce greseli sa eviti. Invata care sunt cele mai eficiente metode de inmultire pentru o dezvoltare rapida a plantei si afla totul si despre cum se ingrijeste corect.

Inmultirea lavandei. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Ce este lavanda

Ce este lavanda
Ce este lavanda

Planta pe care bunicii nostri o numeau simplu levantica este in zilele noastre o adevarata vedeta in medicina naturista, industria cosmetica, dar si in bucataria moderna.

Denumire stiintifica este Lavandula angustifolia si face parte din familia mentei – Lamiaceae. 

Cu o mireasma inconfundabila, lavanda isi are din Africa de Nord si regiunile muntoase din zona Mediteraneana. Numele ei provine din limba latina „lavare” care inseamna „a spala”.  Denumirea de lavanda este folosita uneori pentru a desemna parfumul extras din levantica.

Zonele native se întind de la Insulele Canare, nordul si estul Africii, sudul Europei si Mediterana, Arabia si India. Uneori lavanda se poate gasi inclusiv in salbaticie, departe de mediul natural. Genul include circa 40 (pana la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbusti.

Planta a inceput sa fie folosita inca din perioada Egiptului Antic, uleiul esential de lavanda fiind utilizat in acele vremuri in procesul complex de mumuficare.

Incet, incet, lavanda a inceput sa fie tot mai mult folosita in diferite produse de ingrijire corporala, fiind aproape nelipsita din viata persilor, romanilor sau a grecilor antici. In vremurile stravechi, oamenii credeau ca planta ajuta la purificarea trupului si a mintii.

In vremurile noastre, lavanda este un aliat de nadejde in lupta impotriva insomniei, anxietatii, depresiei, dar si o componenta importanta in industria cosmetica, industria alimentara sau in aromaterapie

Inmultirea lavandei. Cum sa faci asta si care sunt metodele

Inmultirea lavandei
Inmultirea lavandei

Inmultirea lavandei. Exista patru metode prin care se poate inmulti planta. Este vorba despre inmultirea prin: seminte, butasi, marcotaj si separarea tufelor.

Cel mai des sunt folosite primele doua metode. Daca alegi inmultirea prin seminte, trebuie sa stii din capul locului ca rata de succes este undeva la 50%. Metoda presupune plantarea semintelor in substrat si asigurarea de conditii optime pentru germinare. 

Trebuie avut grija ca inainte de plantare, semintele sa fie preinmuiate pentru 24-48 de ore intr-o solutie speciala, adica un stimulent de inradacinare. Semintele se zvanta apoi intr-un servetel si cand s-au uscat se vor amesteca cu nisip. Este necesar un raport de 3 parti nisip uscat si cernut fin.

Inainte de a fi puse in pamant, substraul trebuie udat foarte bine, dar se va evita fenomentul de baltire.

Straturile trebuie sa aiba o latime de 1 – 1,2 m si sa contina pamant bine maruntit. Distanta intre straturi trebuie sa fie de aproximativ 40-50 cm. Solul trebuie tasat foarte bine pentru a asigura seminteia ca intra in contact perfect cu pamantul.

Randurile se traseaza la o adancime de 2 cm. Dupa ce semintele au fost pozitionate in pamant, este indicat sa fie acoperite cu un strat  de amestec mranita/pamant/nisip (proportii egale) sau doar pamant. 

Cand uzi semintele, fa-o usor folosind un cap de dus care sa imite o ploaie fina. Cea  mai buna perioada de inmultire prin seminte este toamna.

O alta metoda prin care poti inmulti lavanda se refera la butasi. Cea mai buna perioada de inmultire prin butasii erbacei este primavara, asadar mare atentie cand te ocupi de inmultirea lavandei.

Rasaduri de lavanda
Rasaduri de lavanda

Tot ce ai de facut este sa tai varfurile moi si flexibile de o lungime de aproximativ 10 centimetri. Se indeparteaza toate frunzulitele din partea de jos si, in mod normal se va inradacina in cateva saptamani fara a fi nevoie de stimulent.

Este evident ca rata de succes va fi una si mai mare daca se vor folosit substante dedicate, cum ar fi diferite geluri  de stimulare.

Butasii erbacei se inradacineaza rapid. Trebuie stiut faptul ca nu sunt la fel de fiabili precum cei care au lemnul mai tare.

Cei mai buni butasi sunt cei care nu au avut floare, stiut fiind faptul ca acestea consuma din nutrientii plantei si va avea mai putine resurse ca una care nu a avut corola.

Citeste si: Cum sa folosesti levantica. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Fie ca sunt butasi erbacei, fie ca sunt semilemnificati, vor trebui alesi doar cei sanatosi, drepti,  fara muguri.

Daca alegi a doua varianta de butasi pentru inmultirea lavandei, ai grija sa-i indepartezi, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, partea inferioara a tulpinii. In locul unde a fost indepartata scoarta, butasul va fi trecut prin  hormoni de inradacinare. Va impiedica putrezirea si planta se va dezvolta mult mai repede. Lavada se va dezvolta si in lipsa unui stimulent.

Butasii pregatiti pentru inradacinare trebuie pusi in substrat amenstecat cu nisip din belsug, pentru ca trebuie sa fie bine drenat. Deasupra recipientului in care s-a efectuat plantarea trebuie pusa o folie transparenta pentru a se face efect de sera. 

Ghiveciul nu trebuie tinut sub razele directe ale soarelui, dar nici in intuneric total. Se va uda regulat si se va avea grija sa nu apara efectul de baltire.

Dupa aproximativ patru saptamani, butasii ar trebuie sa fie inradacinati.

Este momentul cand se pot transfera intr-un ghiveci mult mai mare. Niciodata nu se vor transfera direct in gradina pentru ca in lunile viitoare va fi nevoie de ingrijire suplimentara.

Ingrijire lavanda

Ingrijire lavanda
Ingrijire lavanda

Lavanda de ghiveci nu este o planta cu pretentii care nu se pot satisface usor. Tocmai pentru ca va beneficia de ingrijire mult mai mare decat daca este in teren, planta va inflori mult mai devreme decat in mediul ei natural.

Va trebui sa-i asiguri un vas de mare dimensiuni pentru a se dezvolta armonios. De asemenea, trebuie tinuta la soare si caldura, ferita de curentii de aer.

Primavara porneste in vegetatie cand temperatura trece de 10 grade.

Trebuie sa ai grija sa o uzi regulat, evitandu-se baltirea. Pe timp de iana, lavanda de ghiveci rezista si la temperaturi negative de pana la minus 15 grade Celsius, dar trebuie protejata pentru a nu ingheta radacina.

Nu este pretentioasa nici in privinta solului, deci o poti tine si intr-unul calcaros.