Cum sa previi monilioza la samburoase. Tratamente de toamna
Cum sa previi monilioza la samburoase. Tratamente de toamna

Cum sa previi monilioza la samburoase. Tratamente de toamna


Cum sa previi monilioza la samburoase. Afla care sunt cele mai eficiente tratamente de toamna, dar si de ce este indicat sa le faci in aceasta perioada. Iata ce trebuie sa stii pentru ingrijirea pomilor fructiferi!

Cum sa previi monilioza la samburoase. Tratamente de toamna – Cuprins:

Cum sa recunosti pomii fructiferi infectati

Cires infectat cu monilioza
Cires infectat cu monilioza

Monilioza la samburoase este una dintre cele mai intalnite boli, insa trebuie sa stii ca daca nu efectuezi tratamentele la timp, risti ca pomii fructiferi sa se usuce complet si productia sa fie compromisa.

Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum se manifesta monilioza, dar si cum poti sa recunosti un pom infectat cu aceasta boala. Nu de alta, dar trebuie sa stii care sunt bolile ce afecteaza pomii fructiferi din livada ta.

Pentru cei ce nu stiu, monilioza este o boala cauzata in principal de ciuperca Monilinia laxa, insa poate avea la baza o infectie a ciupercilor Monilinia fructigena sau Monilinia fructicola. 

De regula, aceste ciuperci pot ierna pe lastarii afectati sau pe fructele mumificate lasate in pomii fructiferi. Tocmai de aceea, este necesar sa faci tratamentele pe timp de toamna, pentru a te asigura ca previi o posibila infectie in anul ce urmeaza.

Atunci cand vine sezonul cald, sporii ciuercilor sunt raspanditi foarte usor de vant sau insecte, iar in conditii de umiditate ridicata boala se dezvolta foarte repede.

Monilioza la samburoase. Boala afecteaza pomii fructiferi cand temperaturile depasesc valoarea de 10 grade Celsius si acestia se afla in perioada de inflorire. Drept urmare, lastarii tineri, frunzele si florile vor fi afectate. Lasata netratata, boala va afecta intregul pom, care ulterior se va usca.

Monilioza poate fi recunoscuta destul de usor deoarece ramurile pomilor arata ca si cum ar fi fost arse. Mai mult decat atat, daca exista si fructe, acestea se vor brunifica si vor ramane pe ramuri. Fructele sunt afectate de un putregai care va acoperi intreaga suprafata a acestora.

Monilioza la samburoase. Cum sa protejezi pomii fructiferi

Monilioza la samburoase
Monilioza la samburoase

Daca si tu vrei sa previi monilioza la samburoase, afla ca speciile de pomi fructiferi. afectate sunt  ciresul, visinul, caisul, prunul, piersicul si nectarinul. Asadar, acesti pomi fructiferi vor fi afectati de cele mai multe ori.

Primul lucru cu care vei incepe inainte de tratamente, via fi inspectia pomilor. In cazul in care exista ramuri uscate care au fost afectate de arsura moniliana, acestea se vor taia pana in locul unde nu mai exista infectia.

Ideal, ar trebui sa ai grija ca ramurile afectate sa nu cada pe jos, deoarece nu vrei sa raspandesti aceasta ciuperca in sol. Dupa ce ai taiat ramurile, acestea se vor distruge prin ardere.

Totodata, ar trebui sa aduni si fructele mumificate care au ramas agatate in pomi, dar si cele care au cazut pe jos. In acelasi timp, este indicat sa strangi si frunzele cazute pe sol, pentru ca si acestea pot favoriza aparitia bolii atunci cand temperaturile vor creste din nou. La fel ca ramurile, fructele si frunzele trebuie distruse prin ardere.

Citeste si: Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt pasii

Dupa ce ai curatat pomii fructiferi, va fi necesar sa faci si un tratament cu produse ce contin cupru. In acest caz, se recomanda sa folosesti un produs precum Champ 77 WG, Cuproxat Flowable, Triumf sau Coprantol duo.

In perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand frunzele pomilor fructiferi au cazut in totalitate, va fi necesar inca un tratament cu sulfat de cupru. Este recomandat ca solutia sa aiba o concentratie de 3%, adica sa folosesti 300 g de sulfat de cupru la 10 litri de apa.

Nu uita ca pentru a preveni monilioza la samburoase, va trebui sa protejezi pomii fructiferi si in sezonul cald. Asadar, ramurile trebuie taiate de fiecare data cand observi o posibila infectie, dar in acelasi timp si fructele afectate vor trebui distruse.

Asigura-te ca faci si taierile de intretinere pentru a permite circulatia aerului in interiorul coroanei. Mai mult, trebuie sa te asiguri ca pomii fructiferi primesc si ingrasaminte la timp.

Bineinteles, va trebui sa efectuezi si celelalte tratamente la timp, in functie de fenofaze. Monilioza afecteaza destul de des pomii fructiferi, asa ca trebuie sa previi boala efectuand tratamentele necesare!