Cum sa cureti pestele. Afla care sunt cele mai utile trucuri si ce trebuie sa stii pentru a face asta in mod corect. Fie ca vorbim despre crap sau somon, trebuie sa stii cum sa ii cureti de solzi.
Cum sa recunosti pestele proaspat
Inainte de a vorbi despre cum sa cureti pestele de solzi, nu ar fi rau sa stii cum sa recunosti pestele proaspat. Nu de alta, dar in piete poti evita anumite neplaceri si sa eviti pestele care a stat timp de mai multe zile pe galantare.
In primul rand, solzii pestelui trebuie sa fie luciosi si bine lipiti, iar corpul pestelui trebuie sa fie acoperit de un mucus transparet si fara miros. In cazul in care pestele este vechi, solzii se rup foarte usor si corpul pestelui este acoperit de un mucus inchis la culoare, cu un miros destul de urat.
Totodata, trebuie neaparat sa verifici branhiile pestelui, acestea trebuie sa aiba o culoare roz sau rosie, dar mai ales trebuie sa fie curate si umede. Mai mult, pestele proaspat prins are ochii limpezi si curati.
La final, mai mentionam faptul ca pestele proaspat are carnea ferma si se indoaie destul de greu. Daca apesi cu degetul pe carnea pestelui si aceasta se deformeaza, este un semn ca acesta este destul de vechi si ar fi bine sa iti indrepti atentia in alta parte.
Cum sa cureti pestele si care sunt pasii
Daca vrei sa stii cum sa cureti pestele de solzi, tot ce trebuie sa ai la indemana este un cutit cu lama bine ascutita, dar si o lingurita. Bineinteles, tine o sa fie nevoie si de o punga pentru a arunca solzii si maruntaiele.
Un avantaj atunci cand vrei sa cureti pestele acasa este o ustensila speciala, asa ca nu ar fi rau sa tii in bucatarie un desolzitor de peste deoarece iti va usura destul de tare munca.
Marii bucatari ne sfatuiesc sa punem pestele intr-o punga atunci cand vrei sa il curatam, deoarece solzii nu se vor mai imprastia prin toata bucataria. Stim cu totii ca acestia se pot lipi si sunt destul de greu odata ce se usuca.
Citeste si: Cum sa faci cele mai delicioase garnituri pentru peste. 5 idei dementiale
Cum sa cureti pestele. Pentru a curata pestele trebuie sa razuiesti dinspre coada inspre cap. Dupa asta, curata foarte bine corpul pestelui sub un jet de apa rece, iar apoi usuca-l folosind un prosop de hartie.
Urmatorul pas va fi sa tai aripioarele pestelui, insa nu te atinge de coada. Dupa asta, va trebui sa scoti branhiile, acestea aflandu-se de-o parte si de alta a capului.
Dupa ce ai terminat si cu branhiile, va trebui sa cureti corpul pestelui si de intestine. Pentru asta, ai nevoie de un cutit cu lama foarte bine ascutita si sa faci o taietura de-a lungul burtii. Nu o face prea adanca deoarece risti sa tai si intestinele.
Dupa ce ai facut taietura de-a lungul burtii, scoate intestinele folosind o lingurita, iar apoi spala pestele foarte bine sub jet de apa rece. Pestele este gata curatat, asa ca acum il poti gati!