Cum sa cumperi oua de calitate si ce importanta are culoarea galbenusului
Cum sa cumperi oua de calitate si ce importanta are culoarea galbenusului

Cum sa cumperi oua de calitate si ce importanta are culoarea galbenusului


Cum sa cumperi oua de calitate. Afla cum sa le recunosti si de ce este importanta culoarea galbenusurilor. Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi oua si care sunt cele mai bune teste.

Oua de calitate. Cum sa le recunosti si ce trebuie sa stii

Oua de calitate
Oua de calitate

In cazul in care nu stiai, daca vrei sa recunosti acele oua de calitate, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa vezi ce culoare are galbenusul.

Daca pasarile au fost hranite cu o gama variata de cereale, au fost crescute in aer liber, dar au consumat si verdeturi ori resturi de legume, galbenusul de la oua va avea o culoare portocalie.

Poate ca si tu ai observat ca, de multe ori, atunci cand cumperi oua din supermarket acestea au un galbenus de culoare galbena. Ei bine, asta se datoreaza faptului ca pasarile nu au fost hranite chiar atat de bine.

Pe langa culoarea galbenusului, ar trebui sa stii ca si coaja este foarte importanta la aceste oua de calitate. Gainile care au fost crescute la tara, in aer liber, au oua cu coji mai groase si colorate, cu nuante roscate.

Pe langa asta, albusul de la oua este consistent, ceea ce inseamna ca pasarile au fost bine hranite. Asadar, aceste oua sunt o alegere foarte buna!

Gainile de crescatorie vor produce oua a caror coaja este mai subtire, iar albusul acestora nu va fi atat de consistent si voluminos.

Galbenusuri de ou
Galbenusuri de ou

Daca ouale pe care le-ai cumparat se crapa usor, ar trebui sa stii ca alimentatia pasarilor are un deficit de calciu si minerale. De regula, aceste oua au o culoare alba sau bej deschis, iar culoarea galbenusului va fi de un galben palid. Totodata, vor avea si mai putin albus.

Ar mai trebui sa stii cate ceva si despre codurile care se gasesc pe ouale de gaina, pentru ca asa iti poti da seama daca ai in fata oua de calitate. Codul 0 se refera la faptul ca pasarile au fost crescute ecologic, iar hrana acestora a constat in furaje care nu contin aditivi sau conservanti. Acestea sunt cele mai bune oua pe care le poti cumpara de pe piata.

Mai departe, codul 1 se refera la faptul ca gainile au fost crescute in aer liber, insa hrana acestora nu a fost certificata ecologic.

Citeste si: Tratament pentru gaini care mananca oua. Cum sa procedezi

Ouale cu codul 2 provin de la gaini crescute la sol, insa in hale si care nu au beneficiat de lumina naturala. Codul 3 se refera la gaini care au fost crescute in baterii autorizate, in conditii de captivitate.

La final, mai mentionam faptul ca ouale proaspete trebuie consumate in mai putin de 4 saptamani sau 28 de zile. Cu toate ca se pot pastra mai mult, ar fi bine sa stii ca odata cu vechimea creste si riscul de intoxicatie cu Salmonella. Asadar, chiar daca o sa cumperi oua de calitate, acestea trebuie consumate destul de repede.

Poti face si un test. Pune un ou intr-un pahar cu apa, iar daca acesta s-a dus la fundul paharului, inseamna ca este proaspat. In cazul in care pluteste undeva la mijloc, vechimea oului este de 2-3 saptamani. Daca oul pluteste la suprafata apei, atunci nu mai este bun de consum, pentru ca este foarte vechi!