Cat rezista ouale de tara in frigider. Cum sa le testezi daca mai sunt proaspete
Cat rezista ouale de tara in frigider. Cum sa le testezi daca mai sunt proaspete

Cat rezista ouale de tara in frigider. Cum sa le testezi daca mai sunt proaspete


Cat rezista ouale de tara in frigider. Afla cat timp poti pastra ouale, dar si cum sa le testezi si sa vezi daca acestea mai sunt proaspete. Ce trebuie sa stii si ce nu ar trebui sa faci inainte de a le pune la rece.

Cat rezista ouale de tara in frigider. Cum sa le testezi daca mai sunt proaspete – Cuprins:

Cat rezista ouale de tara in frigider. Cum sa le pastrezi in mod corect

Cat rezista ouale de tara in frigider
Cat rezista ouale de tara in frigider

Cat rezista ouale de tara in frigider. Daca si tu ai cumparat oua de tara recent si vrei sa stii cat le poti tine in frigider, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru a le putea pastra in mod corect.

Ouale sunt considerate alimente perisabile, iar asta inseamna ca trebuie tinute la frigider pentru a nu se strica. Totusi, acestea pot rezista destul de mult daca sunt pastrate in mod corect.

De regula, ouale din magazine sunt spalate si dezinfectate pentru a preveni infectia cu Salmonella, o bacterie ce poate cauza intoxicatii alimentare.

Totusi, atunci cand sunt spalate ouale este distrus si un strat natural de protectie al acestora. Drept urmare, ouale de pe rafturile din supermarket se pot strica mult mai repede din cauza faptului ca bacteriile pot patrunde mult mai usor prin coaja acestora.

Asadar, mare atentie! Daca ai cumparat oua de tara acestea nu trebuie spalate, chiar daca sunt un pic murdare. In acest mod vei proteja acea pelicula de protectie ce tine la distanta microbii.

Citeste si: Cum sa cresti productia de oua la gaini. Ce trebuie sa incluzi in dieta acestora

Daca pastrezi ouale la frigider unde temperatura este de 4-5 grade Celsius, afla ca acestea pot rezista pana la 3 saptamani. Bineinteles, temperatura trebuie sa fie constanta, iar umiditatea sa nu depaseasca 85%.

Tine minte ca cel mai bine pastrezi puale pe raftul frigiderului si nu pe usa unde sunt acele spatii speciale de depozitare. Explicatia este simpla, de fiecare data cand deschizi usa frigiderului se modifica si temperatura, asa ca rafturile reprezinta cel mai bun loc pentru pastrarea oualor.

Asadar, poti pastra ouale cat mai aproape capatul raftului din frigider, pentru ca astfel le vei proteja de fluctuatiile de temperatura.

Ouale de tara pot fi tinute si la temperatura camerei, insa mentionam faptul ca o zi in care sunt pastrate in acest mod este echivalenta cu o saptamana in care sunt pastrate la frigider. Pe scurt, calitatea acestora va scadea destul de repede.

Cum sa verifici prospetimea oualor

Test prospetime oua
Test prospetime oua

Acum ca stii cat rezista ouale de tara in frigider, ar trebui sa stii si cum sa le verifici prospetimea, daca le-ai tinut prea mult la pastrare. Este un test simplu prin care poti evita o intoxicatie alimentara.

Cel mai simplu test pe care il poti incerca la tine acasa este sa pui un ou sau mai multe in apa rece. Daca acestea se duc la fundul vasului, atunci inseamna ca sunt bune de mancat si nu au absolut nicio problema.

In cazul in care ouale plutesc la suprafata apei atunci este recomandat sa le arunci pentru ca nu mai sunt bune de mancat si s-au stricat. Nu iti pune sanatatea in pericol!

Explicatia acestui teste este destul de simpla. Ouale mai vechi sunt mai usoare pentru ca isi pierd o parte din fluide prin porii din coaja si astfel se umplu cu aer.

Bineinteles, ar fi indicat sa inspectezi si coaja acestora. Daca este crapata atunci nici nu mai este cazul sa faci acest test, nu risca sa le mananci pentru ca te poti alege cu o intoxicatie alimentara!

Mai mult, coaja oualor nu trebuie sa fie lucioasa sau unsuroasa. Ouale proaspete au o coaja mata, fara luciu. Mare atentie si la acest aspect atunci cand inspectezi ouale.