Cum sa alegi carnea tocata, in mod corect
Cum sa alegi carnea tocata, in mod corect

Cum sa alegi carnea tocata atunci cand o cumperi


Carnea tocata este un aliment destul de prezent in meniurile romanilor. Fie ca vorbim despre sarmale, chiftelute sau ardei umpluti, ori musaca, acest produs ajuta la prepararea unor mancaruri satioase, care nu sunt neaparat printre cele mai sanatoase.

Cum sa alegi carnea tocata atunci cand o cumperi – Cuprins:

Cum sa alegi carnea tocata, in mod corect

Cum sa alegi carnea tocata
Cum sa alegi carnea tocata

Carnea tocata in sine nu e cel mai sanatos aliment, mai ales daca este consumata in exces, iar specialistii in sanatate spun ca ar fi indicat sa cumperi carne macra, pe care sa o toci acasa. Daca nu faci asta si optezi pentru carnea gata tocata din magazine, atunci trebuie sa ai grija la cateva lucruri pentru a nu te imbolnavi din cauza ei.

Trebuie sa stii ca pe langa carne, uneori de o calitate nu foarte grozava, in carnea tocata din magazine se adauga aditivi alimentari, dar si sorici, zgarciuri, organe, grasime sau tendoane. Asa cum spuneam…nu e deloc cel mai sanatos produs pe care il poti cumpara, iar aditivii nu fac altceva decat sa ii ajusteze aspectul si mirosul.  

Iar daca vrei sa stii cum recunosti o carne tocata proaspata si de calitate iti spun sa fii atenta la aspect, adica sa aiba o culoare roz, iar mirosul sa fie de carne proaspata, ca aceea pe care o folosesti la prepararea mancarurilor.

Citeste si: Cum sa alegi carne de pui de cea mai buna calitate. Testul degetului

Este important sa iti spun ca amestecurile de carne de pui si vita sunt destul de bogate in grasime si, desi aceasta este o combinatie traditionala, poti opta mai degraba pentru carnea tocata de vita pe care sa o combini, acasa, cu carne de pui. Este o combinatia cu un continut mai mic de grasimi.

De fapt, continutul de grasime este trecut pe eticheta produsului. Carnea cu un continut de 10% grasime este una destul de slaba, in vreme de o carne tocata cu mai putin de 4 procente grasime… este considerata foarte slaba.

Aceasta din urma este, de obicei, ceva mai scumpa, insa merita investitia, spun bucatarii profesionisti pentru ca prin gatire nu isi pierde din volum prin scurgerea de grasime. Carnea de vita slaba sau cea de calitate superioara este o alegere buna daca tii la silueta si sanatatea ta.

Carnea de pui tocata este o alternativa sanatoasa la amestecurile bogate in grasime si desi pare mai greu de crezut, chiar de porc poate fi o solutie buna daca are un continut mic de grasime, adica este obtinuta prin procesarea carnii slabe, la care nu s-a adaugat, evident, grasime.

Cum pastrezi acest tip de carne

Farfurie cu carne
Farfurie cu carne

Este foarte important sa stii cum se depoziteaza si cum se pastreaza carnea tocata pentru a nu atrage multe bacterii si a fi cat mai sigura pentru consum. Este cel mai bine, spun specialistii in sanatate, sa folosesti carnea tocata in ziua in care ai cumparat-o.

Daca trebuie sa o pui la frigiderm, alege partea de jos a acestuia, unde temperatura este mai scazuta. Acest sfat este valabil pentru orice tip de carne proaspata pe care o tii la frigider de pe o zi pe alta, de exemplu.

Carnea tocata trebuie scoasa din ambalajul in care a fost cumparata, pusa intr-un vas si acoperita cu folie de aluminiu. In acest fel te asiguri ca sangele care se scurge nu iti va murdari frigiderul si nici nu va contamina alte alimente.

Atentie! Nu este recomandat sa tii carnea tocata in frigider mai mult de 3 zile de la cumparare. Daca stii ca o vei folosi abia peste o saptamana, cel mai bine este sa o pui la congelator, ambalata cat mai etans. La congelator, spun specialistii, carnea tocata poate fi pastrata cel mult 2 luni de la cumparare.

Asa cum ti-am spus de la inceput, recomandarea este sa iti cumperi carne macra pe care sa o toci acasa, iar primul avantaj al acestui fapt este calitatea ingredientelor – stii ce fel de carne ai folosit la tocare. Daca ai norocul sa cumperi carne de la un producator sau fermier… cu atat mai bine pentru tine si sanatatea ta.

Un alt avantaj este ca poti controla cantitea de grasime pe care o adaugi. Ai nevoie de o carne mai slaba, pui la pastrare bucata de grasime. Ai, in schimb, nevoie de o carne mai grasa, asa cum este recomandat sa folosesti la sarmale, adaugi si grasime.

In plus, poti combina tipurile de carne dupa bunul tau plac si in functie de retetele pe care urmeaza sa le prepari. Exista si un avantaj financiar pentru a daca iti cumperi carnea macra si o toci acasa, costurile vor fi mai mici decat daca iti cumperi carnea gata procesata din comert.