Ciuperci deshidratate. Afla cum sa le pregatesti pentru iarna, care este cea mai simpla metoda, dar si cum ar fi bine sa le pastrezi pentru a nu se strica. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa incerci acest lucru.
Ciuperci deshidratate. Cum sa le pregatesti si cum le pastrezi
In cazul in care nu stiai la ce se folosesc aceste ciuperci deshidratate, trebuie sa iti spunem ca acestea reprezinta o sursa excelenta de fibre, proteine si antioxidant, dar in acelasi timp au si foarte putine calorii.
Daca si tie iti plac ciupercile, insa nu gasesti tot timpul tipul de ciuperci pe care vrei sa le consumi si vrei sa eviti sa le cumperi la conserve, atunci poti incerca aceasta metoda.
Inainte de a incepe, trebuie sa iti mai spunem ca pentru a le deshidrata ai nevoie de ciuperci proaspete. Asadar, inainte sa te apuci de treaba inspecteaza-le foaret atent pentru a nu avea urme de mucegai, puncte negre sau suprafete moi.
Pentru a deshidrata ciupercile ai nevoie de un cuptor, pe care trebuie sa il preincalzesti la temperatura de 60 grade Celsius. In cazul in care cuptorul tau nu are aceasta temperatura, seteaza-l la cea mai mica temperatura de gatire.
Cel de-al doilea pas consta in curatarea temeinica a ciupercilor si in felierea acestora. Asigura-te ca le cureti foarte bine, pentru ca ciupercile proaspete pot avea si urme de pamant.
Dupa ce le-ai taiat, pregateste o tava de cuptor pe care pui o hartie de copt. In cazul in care ciupercile inca sunt ude, te sfatuim sa le usuci foarte bine folosind un prosop de hartie.
Urmatorul pas este sa pui ciupercile pe hartia de copt din tava, iar apoi sa le bagi la cuptor. Trucul este sa lasi usa cuptorului intredeschisa pentru a permite umezelii sa iasa si pentru a putea usca ciupercile in mod corect.
Dupa ce a trecut o ora, scoate iupercile si folosind un prosop de hartie va fi nevoie sa indepartezi umezeala in exces. Trebuie sa stii ca apa va iesi din ciuperci, asa ca utilizand prosopul de hartie vei grabi procesul de deshidratare.
Citeste si: Ciuperci otravitoare. Cum sa le identifici si ce test trebuie sa faci
Acest proces trebuie repetat la fiecare ora, pana ce ciupercile se deshidrateaza. Tot procesul va dura cateva ore, asa ca inarmeaza-te cu rabdare, pentru a il duce la bun sfarsit.
Ciupercile deshidratate sunt gata atunci cand se rup cu usurinta. Dupa ce le-ai scos din cuptor, lasa-le sa se raceasca, iar apoi pune-le in caserole care se inchid ermetic sau in borcane speciale cu un capac ce se inchid foarte bine si nu lasa aerul sa patrunda.
Ciupercile se vor pastra intr-un loc unde lumina nu poate patrunde si pot fi tinute acolo timp de un an.