Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa faci asta
Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa faci asta

Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa faci asta


Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa faci asta in mod corect si care sunt pasii pentru a avea rezultate. O metoda excelenta pentru cei ce vor sa cultive ciuperci acasa, fara prea multe batai de cap.

Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa faci asta – Cuprins:

Ce fel de rumegus trebuie sa alegi

Ciuperci pleurotus
Ciuperci pleurotus

Dupa cum bine stim, ciupercile pleurotus (Pleurotus ostreatus) nu se gasesc tot timpul in supermarket si de multe ori nu sunt chiar cele mai proaspete. Tocmai de aceea, o sa iti explicam ce trebuie sa faci pentru cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus.

Vestea buna este ca nu ai nevoie de experienta, asadar si cei care nu se pricep pot incerca aceasta metoda, insa trebuie sa stii cate ceva inainte sa incepi.

Cele mai bune rezultate le vei avea folosind rumegus din lemn de esenta tare. Aici mentionam rumegusul din lemn de stejar, frasin, artar, cires, nuc, cais, carpen, dud alb sau negru, fag, gutui, mar, par, paltin, prun, mesteacan, castan sau salcam.

Bineinteles, poti folosi chiar si un amestec de rumegus, atat timp cat in continutul acestuia se gaseste unul sau mai multe tipuri de lemn. Totusi, inainte de a cumpara rumegusul asigura-te ca acesta nu contine scoarta si frunze. 

Totodata, trebuie sa cumperi rumegus obtinut din lemn netratat, pentru ca in caz contrar ciupercile nu vor creste. Peletele din lemn tare sunt foarte bune pentru ca in timpul procesului de productie se foloseste caldura.

Avantajul rumegusului este ca nu ocupa spatiu mult si ciupercile pot creste pe plan vertical, exista un risc mai mic de contaminare, poti cultiva ciuperci pe toata durata anului intr-un spatiu protejat si vei obtine recolte constante.

Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus. Cum sa procedezi

Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus
Cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus

Primul pas in cultivarea ciupercilor pleurotus in saci cu rumegus va fi sa cumperi miceliu, pe care il poti gasi destul de usor. Ciupercile pot fi cultivate in sera, subsol, pivnita, beci sau chiar in garaj.

Urmatorul pas este sa oparesti substratul nutritiv, adica rumegusul, folosind apa fierbinte. Dupa aceea, lasa lichidul sa se scurga. Atunci cand iei rumegusul in mana si il strangi iar apa nu curge, este mediul ideal pentru inmultirea ciupercilor.

Este necesar sa oparesti rumegusul pentru a te asigura ca elimini mucegaiul si bacteriile. Nu de alta, dar vrei ca ciupercile sa creasca intr-un mediu steril.

Citeste si: Ciuperci deshidratate. Cum sa le pregatesti pentru iarna

Dupa aceea, umple un sac de plastic cu acel substrat umed pe care il amesteci cu miceliul pe care l-ai cumparat. Alternativ, poti folosi bucatele mici de ciuperci pe care sa le amesteci in sac.

Apoi, pune sacul intr-un loc cald, in care temperatura sa nu depaseasca 30 grade Celsius. Ciupercile nu vor creste la temperaturi ridicate! Temperatura ideala este de 18-25 grade Celsius. Nu uita ca este nevoie si de umiditate, asa ca va fi nevoie sa stropesti sacul cu apa pentru a mentine umiditatea mediului.

Bineinteles, va fi nevoie sa faci si mici sectiuni pe peretii sacului, dar si o sectiune in partea inferioara. Ciupercile vor creste prin acele taieturi din peretii sacului, asa ca sunt esentiale!

Ciupercile vor avea nevoie de aproximativ 10 zile pentru a creste, insa tine minte sa aerisesti incaparea in care se afla sacul, sa stropesti periodic amestecul de rumegus si sa il expui cate putin la lumina.