Scrumbie la gratar. Afla cum sa o pregatesti dupa reteta pescareasca, ce fel de condimente ar trebui sa utilizezi, dar si cat se tine la foc pentru a fi gatita perfect. Ce trebuie sa stii!
- kg scrumbie
- sare
Cum sa faci scrumbie la gratar. Reteta pescareasca
Pentru a pregati scrumbie la gratar, primul lucru pe care va trebui sa il faci va fi sa cureti pestele. Nu este o operatiune foarte placuta, insa este absolut necesara.
Totusi, inainte de a te apuca de treaba este bine sa testezi si calitatea pestelui, asa ca daca burta acestuia este moale si se rupe, iti sugeram sa il arunci la gunoi pentru ca nu mai este bun pentru consum.
Asadar, curatarea pestelui incepe cu indepartarea solzilor si poti face asta folosind un cutit cu lama mai lata si ascutita. Dupa aceea, se taie pe burta de-a lungul, pentru a se scoate intestinele.
Citeste si: Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa verifici
Acum ca ai terminat cu solzii si intestinele, va trebui sa speli foarte bine pestele folosind apa rece si sa indepartezi orice urma de sange. Doar asa poti curata scrumbia (Alosa immaculata) in mod corect.
Reteta pescareasca pentru a pregati scrumbie la gratar include doar sare, insa trebuie sa stii cum sa o folosesti. Pestele se va pune intr-un castron mai incapator, iar apoi se pune sare, inclusiv in burta.
Dupa aceea, castronul se va acoperi cu o folie alimentara si se va pune la frigider unde va sta timp de 30 de minute. Totusi, nu lasa pestele sa stea la sare mai mult de 30 de minute, pentru ca se va deshidrata prea tare si nu credem ca vrei sa servesti o scrumbie uscata si fada, lipsita de gust.
De asemenea, pentru a evita neplacerea oaselor, iti recomandam sa faci taieturi oblice pe intregul corp al pestelui. In acest fel tai oasele si acestea se vor gati, iar apoi cand o sa servesti scrumbia la gratar nu vei mai avea nicio problema. In acest fel, te vei bucura de o scumbie la gratar ca la Dunare.
Intre timp, pregateste focul la gratar. De asemenea, foloseste o bucata de slanina sau un servetel imbibat in ulei pentru a curata gratarul si pentru a evita lipirea pestelui.
Scrumbia se va pune pe gratar doar cand focul nu mai este iute, pentru ca daca este prea incins se va arde destul de repede. Acum, sa vedem cat trebuie sa stea fiecare scrumbie la gratar.
Pestele trebuie sa stea pe fiecare parte in jur de 5 minute. Incearca sa il intorci si daca inca e lipit, inseamna ca trebuie sa il mai lasi un pic. Doar atunci cand se desprinde usor de pe gratar inseamna ca este gatit cum trebuie si se poate intoarce si pe partea cealalta.
Dupa ce ai luat pestele de pe gratar, pune-l intr-un recipient cu capac sau acopera vasul in care il pui cu o folie de aluminiu. Lasa scrumbia timp de 10 minute pentru a se patrunde mai bine, iar apoi o poti servi. Iti dorim pofta buna!