Dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care este reteta traditionala
Dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care este reteta traditionala

Dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care este reteta traditionala


Dulceata de corcoduse. Afla cum sa o faci la tine acasa, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru preparare, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a face aceasta reteta traditionala.

Dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care este reteta traditionala – Cuprins:
Dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care este reteta traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4 borcane
Ingrediente
  • Ingrediente dulceata de corcoduse
  • 1 kg corcoduse nu foarte moi
  • 1 kg zahar
  • 200 ml apa
  • scortisoara (optional)

Reteta dulceata de corcoduse. Cum sa o faci si care sunt pasii

Dulceata de corcoduse
Dulceata de corcoduse

Poate ti se pare ciudat sa prepari dulceata de corcoduse sau zarzare, cum mai sunt cunoscute aceste fructe prin alte regiuni. Stim ca suna ciudat, dar dupa ce o sa o prepari o data, cu siguranta o sa o faci in fiecare an.

Exact ca si la alte tipuri de dulceturi, vom incepe prin a spala foarte bine corcodusele si prin a rupe coditele. Dupa aceea, urmatorul pas este sa scoti samburii. Stim ca este o operatiune de migala, insa este absolut necesar sa faci asta.

Nu ar trebui sa fie foarte greu sa scoti samburii, dar daca te ajuta poti apela la ajutorul unui cutit foarte bine ascutit, iar apoi sa tai corcodusele pe jumatate si sa ii scoti mai usor.

Avantajul este ca gasim corcodusi (Prunus cerasifera) peste tot, asa ca nu va fi greu sa alegem fructele care ne plac si cat de coapte le vrem. Asadar, trebuie doar sa ai putina rabdare si sa le culegi pe cele care iti plac.

Dupa ce ai scos samburii, este momentul sa faci siropul din zahar. O sa ai nevoie de o cratita mai inalta, in care pui zaharul si apa, iar apoi o lasi la fiert pana ce zaharul incepe sa se topeasca.

Borcan cu dulceata
Borcan cu dulceata

Cand zaharul s-a topit, adauga corcodusele si lasa totul sa dea in clocot timp de 5 minute. O sa se formeze si o spuma la suprafata, iar aceasta trebuie curatata folosind o spumiera. Este esential pentru dulceata de corcoduse.

Opreste focul si pune un capac la oala. Totul trebuie sa stea pana ce compozitia se raceste si pana ce fructele absorb din sirop. O sa vezi ca acestea o sa se lase la fundul oalei sau a cratitei pe care o folosesti.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de trandafiri

Dupa ce compozitia s-a racit, peste aproximativ 2-3 ore va trebui sa scoti fructele afara folosind o spumiera. Siropul care a ramas se fierbe pana ce se mai ingroasa si daca vrei poti adauga un baton de scortisoara. Mare atentie sa nu Caramelizezi siropul, nu il lasa sa fierba prea mult!

Dupa ce siropul s-a ingrosat si a capatat o consistenta ca cea a mierii, se vor adauga din nou fructele, iar apoi totul se mai fierbe timp de 5 minute. Reteta de dulceata de corcoduse este gata!

Urmatorul pas va fi sa pui dulceata in borcane sterilizate, iar apoi sa le depozitezi in camara, la loc racoros.