Cum sa faci dulceata din trandafiri
Cum sa faci dulceata din trandafiri

Cum sa faci dulceata de trandafiri


Cum sa prepari dulceata de trandafiri la tine acasa. Dulceata de trandafir are un gust parfumat, fin si rafinat! Dupa cum bine stiti, trandafirul este o floare cu totul speciala, atat pentru frumusete, dar mai ales pentru efectele terapeutice. Trandafirul este folosit ca esente, uleiuri, ceaiuri, dar si ca dulceata delicioasa.

Inca din antichitate siropul si mierea de trandafiri erau adorate! Dupa care au descoperit serbetul si dulceata petalelor de trandafir puternic aromate, preparate pe care trebuie sa le descoperiti si voi!

Asadar, exista foarte multe soiuri de trandafiri si toate sunt comestibile. Insa, de departe, trandafirul de Damasc (Rosa Damascena) este cel mai parfumat si da preparatului o aroma inconfundabila si o culoare spectaculoasa!

Cum sa faci dulceata de trandafiri – Cuprins:
Cum sa faci dulceata de trandafiri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente dulceata de trandafiri
  • 200 gr petale trandafiri
  • 300 gr zahar tos
  • 150 ml apa
  • zeama de la o lamaie mare (sau doua mai mici)

Cum se prepara dulceata de trandafiri

Dulceata din trandafiri
Dulceata din trandafiri

Se culeg, cu mare grija, trandafirii de un roz superb. Acestia se pun intr-un vas peste care se toarna apa rece, care trebuie schimbata de 3 – 4 ori. Dupa ce ai spalat trandafirii, se pun intr-o sita se lasa sa se scurga. Apoi ia fiecare trandafir in parte si scutura-l pana ce toata apa apa este eliminata.

Acum sunt pregatite petalele sa fie desprinse. Cu ajutorul unei foarfeci se indeparteaza partea alba a petalelor (baza petalelor). Asta pentru ca este partea cea mai tare de la petale si poate sa dea preparatului un gust usor amarui.

Inainde de urmatoarea etapa, asigura-te ca nu a ramas polen sau alte ganganii lipite de petale. Petalele se pun intr-un bol peste care se adauga 2 – 3 linguri cu varf de zahar. Cu ajutorul degetelor, framanta petalele de trandafir pana cand isi pierd din volum si se umezesc, dupa care acopera vasul.

Apa impreuna cu zeama de lamaie si restul de zahar se pun intr-o craticioara si se pun pe foc. Trebuie sa amesteci bine ingredientele pana cand zaharul se tobeste bine si zeama incepe sa fiarba in clocot.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla

Adauga petalele de trandafiri si lasa-le sa fiarba pana cand siropul se leaga si capata consistenta unei dulceti. Ca sa iti dai seama ca dulceata este bine fiarta, ia o ceasca cu apa rece si pune o picatura din sirop in apa.

Picatura trebuie sa fie de o consistenta usor gumata. Sau poti sa turni cateva picaturi intr-o farfurie. Daca nu curge si ramane perfect lipita de farfurie, atunci inseamna ca dulceata este legata.

Cand dulceata este fiarta, o pui in borcane cu filet spalate si sterilizare si intoarce borcanele cu gura in jos pana cand se vor raci. Sper sa va bucurati de acesta dulceata sublima cu parfum de rose.

Atentie! Dulceata trebuie sa fie amestecata DOAR cu o lingura de lemn! Un alt secret care te va ajuta este acela ca trebuie sa stergi capacele borcanelor cu alcool de 60 – 70 grade (se poate folosi si palinca) ca sa nu se mucegaiasca. Banuiesc ca te-ai intalnit des cu problema asta.