Ciorba de cartofi este unul dintre cele mai bune feluri de mancare pentru perioada de post, asa ca nu ar fi rau sa incerci aceasta reteta. Iata cum se face ciorba cu minimum de ingrediente.
- 1 kg cartofi
- 3 buc. morcovi
- 1 buc. radacina pastarnac
- 3 buc. cepe
- 4 buc. catei de usturoi
- 2 linguri ulei
- sare
- 2 lingurite boia dulce (dupa gust)
- 1 lingurita seminte de chimen (dupa gust)
- 1 kg cartofi
- 500 gr afumatura
- 1 buc. ceapa
- 3 buc. morcovi
- 1 buc. radacina telina
- 1 lingura boia dulce
- 200 ml suc de rosii
- 1 buc. legatura tarhon
- 200 ml smantana lichida pentru gatit
- sare
- piper
Cum sa faci ciorba de cartofi de post
Ciorba de cartofi se gateste destul de usor, asa ca primul pas va fi sa curatam cartofii si sa ii taiem cubulete, sa taiem morcovii rondele, radacina de pastarnac sub forma de cubulete, iar ceapa si usturoiul se toaca.
Intr-o oala de aproximativ 3-4 litri, punti ceapa, usturoiul, pastarnacul si cubuletele de morcovi la calit in 2-3 linguri de ulei. Adaugati o lingurita de sare si, daca va place, o lingurita de chimen. Amestecati continuu toate legumele pentru ca acestea sa nu se lipeasca de oala.
Lasati totul la calit timp de 3 minute, iar apoi adaugati 2 litri de apa calda, dar si cartofii. Tot acum este momentul sa adaugam si cele 2 lingurite de boia, insa daca nu va place, renuntati la acest ingredient.
Totul se lasa la fiert, pana ce cartofii vor fi gata. Puteti face testul cu furculita, adica sa bagati o furculita in cartofi pentru a va da seama daca sunt gata.
Cum sa prepari ciorba cu afumatura si tarhon
Pentru cei ce nu tin post si vor ca ciorba lor sa aiba si afumatura, atunci aceasta reteta este cea potrivita. Primul pas este sa fierbeti afumatura timp de o ora, dupa care se curata carnea de pe oase.
Taiati carnea cubulete si puneti la racit pana ce ne vom ocupa si de legume. Nu aruncati supa ramasa dupa ce carnea a fiert, pentru ca o vom folosi la prepararea ciorbei.
Cartofii se curata si se taie in cuburi medii, cam de 2 cm, si se pun intr-un bol cu apa rece pana ce ii vom folosi la ciorba.
Citeste si: Cum se face ciorba de burta sau cum se face ciorba Radauteana
Intre timp, degresati supa ramasa, pentru ca nu o sa vreti ca aceasta sa fie aiba multa grasime care pluteste deasupra. Zeama care a ramas se pune la fiert, iar apoi adaugati legumele tocate si cartofii pe care i-ati scurs foarte bine de apa.
Adaugati si carnea afumata pe care ati tocat-o mai devreme. Lasati la fiert pentru 10-15 minute, iar apoi gustati. Nu trebuie sa puneti sare inainte, pentru ca si afumatura are sare, asa ca riscati ca ciorba sa iasa prea sarata.
Adaugati si boia dulce (paprika). Continuati sa fierbeti ciorba la foc mic, pana cand cartofii se patrund bine. La final, adaugati sucul de rosii, iar apoi lasati ciorba sa mai fiarba timp de 20-30 de minute.
La final, dupa ce opriti focul, se adauga legatura de tarhon tocata, iar apoi acoperiti oala cu un capac. In 10 minute, ciorba de cartofi cu afumatura va fi gata de servit!