Salata de vinete este printre salatele preferate ale romanilor, daca nu chiar prima in topul preferintelor. Unul dintre motivele pentru care asteptam vara, sa ne bucuram de gustul vinetelor din gradina. Ca alea din supermarket nu sunt la fel de gustoase.
- 2 vinete
- ½ ceapa
- sare
- zeama de lamaie
- 50 ml ulei
- 1 lingura mustar (optional)
- 1 galbenus de ou crud (optional)
- 2 vinete
- 6 ardei kapia sau ardei gras rosu
- ¼ ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 50 ml ulei
- sare
- zeama de lamaie
- 3 vinete
- 1 ardei gras
- 1 legatura ceapa verde sau ceapa rosie
- 150 g rosii
- 1 catel de usturoi
- 60 ml ulei de masline
- ardei chili (optional)
- zeama de la o lamaie
- 2 vinete
- 400 g dovlecei
- 150 ml ulei de masline
- 1 ceapa mica
- 1 lingura de mustar
- sare
- 2 vinete
- 600 g rosii
- 3 catei de usturoi
- 2 ardei iuti
- 1 legatura de patrunjel verde
- 80 ml ulei de masline extravirgin
- zeama de lamaie
- sare
- piper
- sumac (optional)
Cum sa faci salata de vinete, cu sau fara maioneza
Si, desi am spus ca este una dintre salatele preferate ale romanilor, salata de vinete se consuma si pe alte meleaguri. Asadar, iata cateva retete pentru a obtine o salata de vinete ca la carte.
Prima dintre ele este salata de vinete romaneasca, cea pe care o stim cu totii si o mancam cu mare drag.
Pentru a prepara o salata care sa sature 4 persoane, ai nevoie de 2 vinete mari, pufoase, cu coaja lucioasa, o jumatate de ceapa mica, sare si zeama de lamaie dupa gust si 50 ml de ulei. Poti adauga si o lingurita de mustar si 1 galbenus de ou crud, dar aceste doua ingrediente nu sunt obligatorii.
Prima etapa in prepararea salatei de vinete este coacerea acestora si ti-as recomanda sa folosesti un gratar, un disc sau, daca ai o curte, direct pe jar. Vinetele sunt coapte cand coaja de carbonizeaa, iar miezul este moale. Nu uita sa intepi vanata cu o furculita, pentru a permite aburului si lichidului sa se scurga, altfel exista riscul ca vanata sa explodeze.
Dupa ce s-au copt, vinetele se pun la scurs si se lasa si un pic la racit pentru a putea fi curatate mai usor. Poti utiliza, pentru decojire, instrumente de otel inoxidabil sau care nu sunt metalice, in caz contrar vinetele capata un aspect negricios. Apoi, vinetele se toaca marunt cu un instrument nemetalic, gasesti acum in comert o gramada de astfel de ustensile de bucatarie.Â
Daca iti doresti o salata de vinete cu maioneza, atunci peste vinetele tocate vei adauga ceapa taiata cat mai fin si 2-3 linguri cu maioneza. Nu trebuie decat sa mai amesteci si sa potrivesti gustul de sare si zeama de lamaie.
O a doua varianta o reprezinta salata de vinete fara maioneza, dar care aduce la gust, destul de mult cu aceasta. Asadar, peste vinetele tocate adaugi ceapa taiata fin, putina sare, mustarul si galbenusul de ou. Uleiul se toarna in fir subtire, adica in cantitate mica, in timp ce ingredientele se amesteca. La final, se adauga zeama de lamaie.
Sigur, poti merge pe varianta cea mai cunoscuta, in care tot ce trebuie sa faci este sa amesteci vinetele, ceapa si uleiul si sa te bucuri de o salata de vinete traditionala, de post. Ai nevoie de vreo 200 de ml de ulei pentru aceasta reteta si, daca simti nevoia, poti pune si putina zeama de lamaie, dar nu este obligatoriu.
Salata de vinete cu maioneza vegetala te ajuta in perioadele de post de peste an. Ai nevoie de 1 kg de vinete bine coapte, 50 ml de lapte de soia, 100 ml de ulei vegetal, o lingurita de mustar, zeama de la o jumatate de lamaie, o ceapa mica tocata foarte fin, sare si piper dupa gust. Dupa ce ai copt, scurs si decojit vinetele, le pui in castron.
Maioneza vegetala sa pregateste din laptele de soia si cei 100 ml de ulei, la care se adauga 2 linguri de suc de lamaie. Ingredientele se mizeaza intr-un blender pana capata o consistenta mai solida. Se adauga mustarul, restul de zeama de lamaie, sarea si piperul si apoi se adauga in castronul cu vinete, unde se pune si ceapa tocata fin. Este important ca amestecul sa se omogenizeze bine si, in acest scop, poti folosi un mixer.
Salata de vinete cu ardei copti
Salata de vinete cu ardei copti are un gust divin si se remarca prin aroma de fum, pe care inevitabil o dobandeste de la cele doya ingrediente de baza, ambele coapte.
Pentru aceasta reteta, ai nevoie de 2 vinete, 6 ardei capia sau, daca nu ai, ardei grasi, un sfert de ceapa mica pe care o vei toca marunt, 2 catei de usturoi (zdrobiti), 50 ml de ulei, 1 lingurita de mustar, sare si zeama de lamaie care vor fi potrivite dupa gust.
Vinetele si ardeii se vor coace pe cat posibil pe gratar sau pe jarul incins, desi am auzit la unele dintre gospodine ca poti coace aceste legume si la cuptor si scapi de fumul din casa. este important sa te asiguri ca atat vinetele, cat si ardeii s-au copt foarte bine. La vinete ti-am spus deja ca pentru a fi coapte, miezul trebuie sa fie moale, iar coaja carbonizata.
Si la ardei, este important ca pulpa sa fie moale si coaja sa fie arsa pe ici pe colo. Vinetele trebuie puse la scurs pentru ca zeama amaruie pe care o contin nu este tocmai prietenoasa cu stomacul si da un gust neplacut salatei. Ardeii, se pun intr-un castron, cu sare si se acopera cu un capac. aburul va ajuta la decojirea lor mai usoara.
Dupa ce ambele legume au fost decojite, ele se toaca marunt, se pun impreuna in castron si li se adauga mustarul. apoi, se toarna uleiul, in fir subtire si se amesteca in acelasi sens. Dupa ce amestecul devine fin si omogen poate fi adaugata usturoiul si ceapa. La final se adauga sare si zeama de lamaie, dupa gust.
Vinete in stil libanez. Cum sa le pregatesti
Salata de vinete libaneza se prepara din 3 vinete medii ca marime, undeva la 400 de grame de pulpa, 1 ardei gras mediu, o legatura de ceapa verde sau ceapa rosie taiata cubulete, 150 grame de rosii, un catel de usturoi.
Lista inca nu s-a terminat, pentru ca mai ai nevoie de zeama de la o lamaie mai mica, sare si piper care se vor adauga dupa gust, 60 ml ulei de maslien extravirgin, putin ardei chili proaspat – daca preferi ca salata sa fie ceva mai picanta si o legatura de patrunjel.
Vinetele se coc, se scurg si se toaca marunt ca si la retetele de mai sus. Celelalte legume se spala, se toaca marunt, la fel si patrunjelul, iar usturoiul se zdrobeste. Vinetele si usturoiul zdrobit se pun intr-un castron si se freaca bine cu ulei pana ce salata are un aspect fin, omogen. Celelalte ingrediente se adauga inainte de a fi servita.
Salata de vinete cu dovlecei
Salata de vinete cu dovlecei este racoroasa si are o textura placuta datorita dovlecelului. Ai nevoie de doua vinete mari, 400 de grame de dovlecel, 150 ml de ulei, o ceapa mica, tocata fin, o lingurita de mustar si sare, pe care o adaugi dupa gust.
Vinetele si dovlecelul se coc si este important sa stii ca vinetele vor fi gata mai repede. De aceea, iti recomand sa le pui imediat la scurs si apoi sa le decojesti.
Cand este gata, dovlecelul se scobeste de pe coaja si se lasa si el la scurs. Dupa ce se scurg, ambele legume se toaca marunt. Adauga, apoi mustarul si uleiul, in timp ce amesteci cu un mixer. La final, incorporeaza si ceapa si bucura-te de o salata racoroasa, de vara.
Cum sa prepari vinetele cu rosii si usturoi
Salata de vinete cu rosii si usturoi este inedita si recomandata mai ales celor care nu prea au cum sa coaca vinetele.
Pentru a o pregati, ai nevoie de doua vinete mai mari, 600 de grame de rosii bine coapte, dintr-un soi mai carnos si cu mai putine seminte, 3 catei de usturoi (zdrobiti), 2 ardei iuti, o legatura de patrunjel verde pe care il toci, evident, 80 ml de ulei extravirgin, zeama de la o jumatate de lamaie, sare si piper dupa gust. Poti adauga si sumac, dar nu este obligatoriu.
Vinetele se spala foarte bine si se curata de coaja, lasand cate o fasie din loc in loc. Apoi, vinetele se pun intr-un castron cu 3 litri de apa rece in care au fost adaugate zeama de la o jumatate de lamaie si o lingurita de sare. este important ca vinetele sa fie presate astfel incat sa stea in aceasta saramura timp de o jumatate de ora.
Citeste si: Cum sa faci cea mai delicioasa salata de icre cu gris
Nu uita sa le intorci din cand in cand. La finalul intervalului, vinetele se scot din saramura si se scurg putin, excesul de apa fiind absorbit cu ajutorul unui servetel de hartie. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in cubulete.
Vor fi lasate la scurs pentru eliminarea surplusului de apa. Vinetele se taie si ele cubulete si se pun fie la cuptor, pe hartie de copt, fie in tigaie, cu putin ulei. Cand sunt pregatite, adica pulpa este moale, vinetele sunt lasate sa se raceasca. Se pun apoi in castron, se adauga rosiile si usturoiul si salata este gata.