Cum sa faci supa cu galuste dupa o reteta traditionala pe care nu multi o stiu
Cum sa faci supa cu galuste dupa o reteta traditionala pe care nu multi o stiu

Cum sa faci supa cu galuste dupa o reteta traditionala pe care nu multi o stiu


Cum sa faci supa cu galuste, reteta traditionala. Supa este un preparat care are beneficii multiple atunci cand esti racit si ai nevoie de o hidratare, dar si cand ai suferit o operatie. In recuperarea postoperatorie se recomanda consumul de supa pentru vitaminele pe care legumele le lasa la gatire. Una peste alta, o farfurie aburinda de supa este binevenita in orice moment pentru ca este delicioasa!

Cum sa faci supa cu galuste dupa o reteta traditionala pe care nu multi o stiu – Cuprins:
Cum sa faci supa cu galuste dupa o reteta traditionala pe care nu multi o stiu
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente supa cu galuste
  • 2 kg carne de pui cu os (spate, gat, aripi, pulpe)
  • 3 buc. morcovi
  • 250 gr telina, radacina de patrunjel, pastarnac (dupa gust)
  • 1 buc. ceapa
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde tocat pentru presarat
  • Daca vreti sa faceti supa de post, atunci renuntati la care. Este savuroasa si daca folositi doar legume!
Ingrediente galuste de gris
  • 1 buc. ou
  • 60 gr gris
  • 1 praf sare

Cum sa prepari supa cu galuste

Supa cu galuste
Supa cu galuste

Indiferent de ce carne alegeti pentru supa, trebuie sa aiba os. Aceasta va da supei un gust mai intens si o alta consistenta. Daca aveti pui in propria gospodarie, gustul delicios este garantat. „Dezavantajul”este ca va trebui sa fierbeti carnea putin mai mult, dar, dupa cum spuneam, gustul este mai bun fata de puiul din comert. Eu am ales sa fac supa din pui.

Pentru inceput trebuie sa verificati carnea sa nu aiba pene ramase, iar daca le descoperim le parlim la aragaz sau le smulgem atent cu ajutorul unui cutit. Intr-o oala mare, puneti 4 – 5 litri de apa rece, 1 lingurita de sare si carnea, apoi o dati la foc mediu si o lasati sa fiarba.

Cand incepe sa clocoteasca o sa vedeti ca incepe sa faca spuma. Cu ajutorul unei spumiere, sau mai simplu cu o lingura, adunati toata spuma ori de cate ori se face. E necesar sa o adunati cam de 4 ori.

Lasam supa la fiert si trecem la pregatirea legumelor. Curatam morcovii, pastarnacul, radacina de patrunjel, telina si ceapa. Daca vreti sa aveti o supa mai colorata, un galben mai intens, atunci lasati o bucata din ultimul strat de ceapa (cat o petala de lalea).

Stiti ca bunicile noastre inroseau ouale cu frunzele de la ceapa, tocmai ca dadeau o culoare frumoasa. Asa si in cazul supei, insa nu lasati foarte multa ca riscati sa o colorati prea tare.

Morcovii au si ei aportul lor de cuoare galbena, de la carotenul pe care il contin. In momentul in care supa nu mai face spuma, adaugati legumele intregi si lasati-le sa fiarba impreuna cu carnea la foc mic (nu trebuie sa clocoteasca).

Este foarte important sa fierbeti ingredientele la foc mic pentru ca asa veti obtine cat mai multi nutrienti din legume si carne. Supa va fi gata in momentul in care carnea si legumele vor fi bine fierte. Le vom scoate, cu ajutorul unei spumiere si le vom pune intr-un alt vas.

Carnea ramasa putem sa o rumenim bine in tigaie sau putem sa ii facem un sos de rosii la care adaugam cateva legume fierte. Si asa am facut si felul doi de mancare. Sa revenim la supa noastra care trebuie strecurata ca sa fie cat mai limpede. Dupa ce ati trecut-o printr-o sita deasa zeama noastra este gata.

Cum sa prepari galuste

Galuste
Galuste

Galustele de gris le vrem cat mai pufoase si mai moi. Nu este un preparat sofisticat si nu are neaparat secrete. Important este sa fie oul proaspat si cat mai mare si sa respectati gramajul dat. In cazul in care oul este mai mic de 60 de grame, atunci va trebui sa puneti mai putin gris sa va asigurati ca galustele vor creste si for fi pufoase.

Sa nu va ganditi sa puneti bicarbonat sau praf de copt in aluat! Pentru ca nu ajuta la nimic. Asadar, punem oul intreg intr-un vas si il batem bine pana incepe sa faca spuma. Apoi vom presara grisul usor, timp in care amestecam continuu si la final punem un strop de sare.

Citeste si: Reteta de supa de pui. Cum se face si de ce ingrediente ai nevoie

Cand ingredientele au fost amestecate bine, lasam compozitia sa se odihneasca 10 – 15 minute pentru ca grisul se va imbina cu ou si pasta va fi mai consistenta. Cat timp pasta la temperatura camerei, luam 1 – 1.5 litri din supa strecurata si o punem pe foc.

Adaugam morcovii feliati si ce alte legume mai vreti, punem sare dupa gust si astepta sa se infierbinte. Apoi luam din aluatul de galuste cu ajutorul unei linguri si punem in supa. Atentie! Sa nu luati compozitie multa pentru ca galustele se umfla foarte mult la fiert.

Dupa ce ati terminat aluatul de galuste, mai lasati supa sa fiarba cateva minute, apoi opriti focul, puneti capacul si lasati oala asa, pentru 10 – 15 minute. O sa vedeti ca galustele vor creste foarte frumos. La final presarati patrunjelul verde si supa este gata! Pofta buna!