Cum sa faci stromboli sau pizza rulata si care este reteta
Cum sa faci stromboli sau pizza rulata si care este reteta

Cum sa faci stromboli sau pizza rulata si care este reteta


Cum sa faci stromboli. Afla cum sa prepari pizza rulata sau acel tip de sandvis cald la tine acasa, dar si care este reteta. De ce ingrediente ai nevoie si ce pasi trebuie sa urmezi.

Cum sa faci stromboli sau pizza rulata si care este reteta – Cuprins:
Cum sa faci stromboli sau pizza rulata si care este reteta
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Italieneasca
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente aluat stromboli
  • 350 g faina
  • 6 g drojdie uscata sau 15 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite ulei de masline
  • 1 lingurita miere
  • 200 ml apa calda
  • ½ lingurita sare
Ingrediente sos de rosii
  • 3-4 rosii coapte
  • 3-4 frunze busuioc verde
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • un praf de sare
Topping
  • 100 g mozzarella
  • 100 g cascaval
  • 200 salam crud uscat

Reteta stromboli. Cum sa prepari pizza rulata

Stromboli
Stromboli

Inainte de a iti spune cum sa prepari celebrul stromboli, ar trebui sa stii si cand a luat nastere acest fel de mancare. Ei bine, conform istoriei, sandvisul a fost inventat de italo-americani in Statele Unite ale Americii, mai exact in zona Philadelphia.

Wikipedia sustine ca sandvisul a luat nastere in anul 1950 si a fost servit in restaurantul lui Nazzareno Romano, un imigrant italian. Numele venea de la filmul stromboli ce povestea o relatie a unor personaje casatorite ce aveau o aventura si din care a rezultat un copil.

Alte versiuni ale istoriei sustin ca numele vine de la insula vulcanica de pe coasta Siciliei. Ce mai stim este ca sandvisul foloseste acelasi tip de aluat utilizat pentru pizza sau paine.

Primul pas cu care vom incepe aceasta reteta este prepararea aluatului. Pentru asta o sa ai nevoie de un castron mai incapator, de 200 ml apa calda, in care pui mierea si drojdia uscata. Amesteca foarte bine si lasa totul timp de 2-3 minute.

Apoi, adauga jumatate din cantitatea de faina si amesteca pana ce se va incorpora. Dupa asta, adauga uleiul de masline si restul de faina, apoi amesteca pana ce la omogenizare. Castronul se va acoperi cu o folie alimentara, iar apoi se lasa la dospit timp de 30-40 de minute.

Intre timp, va trebui sa prepari sosul de rosii. Nu este deloc greu, pentru ca metoda este asemanatoare cu cea in care prepari sosul de rosii pentru paste.

Pizza rulata
Pizza rulata

Tot ce trebuie sa faci este sa tai marunt usturoiul, apoi sa pui uleiul de masline intr-o tigaie si sa il incingi bine. Adauga usturoiul si rosiile tocate marunt. Lasa totul la foc mic pana ce rosiile se pot zdrobi, adauga sarea si frunzele de busuioc. Sosul este gata pentru stromboli.

Frunzele se pot taia marunt sau se pot pune intregi. La final, poti da totul prin blender sau sa maruntesti folosind un mixer vertical. Este solutia ideala daca te deranjeaza semintele de rosii. Daca nu, poti folosi sosul ca atare.

Dupa ce ai preparat sosul, lasa-l deoparte si ocupate de mozzarella si cascaval. Aceste doua ingrediente se dau prin razatoare. Salamul crud se va taia marunt.

Acum ca ai pregatit toate ingredientele, este timpul sa montezi acest sandvis stromboli. Aluatul se intinde folosind un sucitor, insa va trebui sa ii dai o forma dreptunghiulara, pentru a putea sa il pui intr-o tava. Si daca tot am adus vorba de tava, aceasta se va tapeta cu o hartie de copt. Mare atentie sa acoperi si marginile tavii, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.

Stromboli crud
Stromboli crud

Asadar, dupa ce ai intins aluatul pe tava de copt, este momentul sa il ungi cu sosul de rosii. Exact ca atunci cand ai face pizza. Peste sos se pune branza rasa si cascavalul ras, impreuna cu bucatile de salam uscat.

Urmatorul pas va fi sa indoi marginile aluatului, iar apoi sa formezi o rulada adica acest stromboli. La final, va trebui sa o crestezi putin cu un cutit pentru ca aluatul va avea nevoie sa rasufle si sa nu se sparga. Inainte de a baga totul la cuptor, mai poti unge cu un ou batut sau cu putin ulei de masline.

Citeste si: Pizza la tigaie. Cum sa o faci in doar 10 minute

Cuptorul se va preincinge la temperatura de 220 grade Celsius unde va sta timp de 8-9 minute. Dupa aceea, temperatura se va reduce la 180 grade Celsius, unde se va mai coace timp de 20 de minute. Iti sugeram sa intorci tava in acest timp, pentru a te asigura ca se va coace uniform pe ambele parti.

Dupa ce s-a copt, aceasta pizza rulata se va lasa sa stea timp de 10-15 minute pentru ca daca o sa o tai imediat, toata umplutura o sa curga!