Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada
Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada

Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada


Schema tratamente cires. Iata cum sa ai grija de acesti pomi fructiferi, daca si tu vrei sa ii plantezi la tine in gradina. Care sunt daunatorii ciresilor si cand se aplica tratamentele, iti vom explica in cele ce urmeaza.

Care este zona cea mai buna pentru cultivarea ciresului?

Cirese coapte
Cirese coapte

Schema tratamente cires. In cazul in care te-ai decis sa cultivi ciresi (Prunus avium), ar trebui sa stii ca acesti pomi fructiferi au rezultate foarte bine in zona Baraganului, dar si in partea centrala si sud-estica a Dobrogei. Practic, vorbim despre zona stepei.

In aceasta zona predomina un climat secetos cu precipitatii putine (350-450 mm anual). In acelasi timp, umiditatea atmosferica este scazuta si este destul de mare diferenta de temperatura dintre lunile calde si lunile reci.

Luand in considerare nivelul anual de precipitatii, recomandam cultivarea ciresilor in conditii de irigare, daca vrei sa obtii rezultate foarte bune.

Schema tratamente cires. Cum sa le aplici si cand este perioada optima

Cires inflorit
Cires inflorit

Primul tratament pe care il vom aplica ciresilor va fi in faza de repaus vegetativ, adica atunci cand vine toamna. Ia in considerare faptul ca 70-80% din frunze trebuie sa fie cazute!

Tratamentul se face cu produse cuprice, folosind zeama bordeleza sau Champ, pentru a reeduce rezerva de boli ale ciresului. Stropirea se face amestecand 50 grame de produs cu 10 litri de apa.

Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Urmatorul tratament se aplica in lunile februarie sau martie, in ferestrele iernii, utilizand ulei horticol. Poti folosi produse precum Ovipron, Midos oil, Fortis mineral sau Toil, pentru forme hibernante ale daunatorilor. Amesteca 150 ml de ulei horticol cu 10 litri de apa, iar apoi aplica o stropire ciresului.

Cel de-al treilea tratament se face in momentul cand mugurii se umfla, iar atunci trebuie sa aplici un tratament cu produse cuprice precum Champ sau zeama bordeleza. Amesteca 50 grame de produs cu 10 litri de apa si aplica o stropire ciresului pentru diverse putregaiuri si ciuruiri ale frunzelor.

Muguri de cires
Muguri de cires

Schema tratamente cires. In faza de dezmugurit, adica atunci cand apar primele frunze, se utilizeaza tratamente in vederea combaterii si prevenirii bolilor bacteriene si micotice (la scuturarea petalelor), aplicand un tratament folosind Score. Ai nevoie de 1-2 tratamente pe sezon, inainte si dupa infloritul ciresului. Se vor amesteca 2 ml de solutie cu 10 litri de apa.

In faza de buton alb, se aplica un tratament cu Syllit, 20 ml la 10 litri de apa. La scuturarea petalelor se mai aplica un tratament cu Score (2 ml de solutie cu 10 litri de apa).

Citeste si: Schema tratamente visin. Cum si cand sa faci stropirea acestor pomi fructiferi

Este recomandat sa alternezi aceste produse pe care le aplici pentru monilioza si uscarea ramurilor. Se recomanda alternarea produselor, adica in urmatorul an se aplica doua tratamente cu Syllit si unul cu Score.

Dupa ce au cazut 40% din petale, in momentul de scuturare a florilor, se aplica un tratament cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa), dar si cu Faster/Fastac/Decis sau Regalis plus (3 ml la 10 litri de apa) pentru monilioza si uscarea ramurilor, patarea rosie a frunzelor si ciuruirea frunzelor.

Mai mult, tratamentele se aplica pentru urmatorii daunatori: minierul marmorat, viermele circular, afide si alte insecte defoliatoare.

Schema tratamente cires
Schema tratamente cires

Schema tratamente cires. Cand fructele au un diametru cuprins intre 0.5 si 1.0 cm, ciresii au nevoie de mai multe tratamente: Score (2 ml la 10 litri de apa), Syllit (20 ml la 10 litri de apa), Mavrik (5 ml la 10 litri de apa), dar au nevoie si de un ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).

Tratamentele sunt necesare pentru monilioza si uscarea ramurilor, patarea rosie a frunzelor si ciuruirea frunzelor, minierul marmorat, viermele circular, afide si alte insecte defoliatoare.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Cand fructele au diametrul mai mare de 1.0 cm, ciresul are nevoie de tratamente cu Folpan (20 g la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis (3 ml la 10 litri de apa), dar si un ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).

In fenofaza de crestere a fructelor si a lastarilor bolile bacteriene si micotice pot genera probleme, iar din randul daunatorilor: afidele, insectele defoliatoare s.a.

Ultimul tratament aplicat la cires este atunci cand fructele sunt in crestere, pana in stadiul de parga incipienta. Se va folosi Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa) si Faster/Fastac/Decis sau Regalis Plus (3 ml la 10 litri de apa). Daunatorii care se pot instala in aceasta fenofaza sunt: viermele cireselor, afidele si ca boala putem mentiona monilioza.