Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti
Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti

Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti


Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Zona in care locuiesti este esentiala pentru cultivarea pomilor fructiferi. Nu o sa poti cultiva toti pomii pe care ti-i doresti, asa ca aste nevoie sa stii si cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care se afla livada sau in care locuiesti.

Plantare pomi fructiferi in functie de zona in care locuiesti. Cum sa o faci

Plantarea pomilor fructiferi in functie de zona
Plantarea pomilor fructiferi in functie de zona

Primul pas pe care ar trebui sa il faci atunci cand vrei sa infiintezi o livada sau sa cultivi pomi fructiferi la tine in gradina este sa cauti informatii despre acel loc.

Nu strica sa te interesezi daca mai sunt alte livezi in zona sau sa arunci o privire pe la vecini pentru a vedea ce pomi au acestia in curte.

De asemenea, daca vrei sa infiintezi o livada, ar fi bine sa verifici si daca exista o sursa de apa naturala precum un rau.

Citeste si: Cum sa plantezi corect un pom fructifer

Terenul pe care il alegi este iarasi foarte important, pentru ca acesta trebuie sa fie orientat pe directiile S, S-E sau S-V. Astfel, pomii fructiferi vor avea parte de cat mai mult soare si nu vor fi expusi nici vanturilor puternice.

Desigur, clima este principalul factor, iar in functie de zona in care vrei sa cultivi pomii fructiferi poti sa alegi si cele mai roditoare specii pomicole specifice zonei in care te afli.

Zonarea speciilor pomicole este o prioritate si facand acest lucru, vei utiliza la maximum resursele naturale disponibile.

Subzona padurilor de fag

Coacaze
Coacaze

Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa cultivi pomi fructiferi. Cum sunt repartizate speciile pomicole in functie de zonalitatea vegetatiei in Romania.

Prima zona cu care vom incepe este subzona padurilor de fag. Subetajul fagetelor se dezvolta de obicei in spatiul dealurilor inalte, asa ca vorbim despre o altitudine cuprinsa intre 500 si 800 de metri.

Totodata, temperaturile medii anuale sunt de 6-8 grade Celsius, in timp ce precipitatiile sunt cuprinse intre 650 si 900 mm, pe soluri brune mezobazice, brune acide etc.

In aceste zone poti cultiva urmatoarele specii pomicole: coacaz, afin, agris si unele soiuri de mar.

Subzona padurilor de gorun. Plantare pomi fructiferi in functie de zona

Livada de meri
Livada de meri

Urmatoarea zona pe care o aducem in discutie este subzona padurilor de gorun. Zona ocupa spatiul dealurilor mijlocii, dar si partea inferioara a celor inalte, asa ca vorbim despre o altitudine cuprinsa intre 300 si 800 de metri.

Temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7-10 grade Celsius, iar precipitatiile sunt de 600-800 mm, pe soluri brune eumezobazice, brune luvice sau luvisoluri pseudogleizate.

In aceasta zona se poate cultiva: mar, prun, zmeur, visin, mur, dar si unele soiuri de par. In acelasi timp, subzona padurilor de gorun este si zona cu cea mai mare concentratie a plantatiilor de mar.

Zona padurilor de cer, garnita si stejar

Prune coapte
Prune coapte

Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Mai departe, vorbim despre zona padurilor de cer, garnita si stejar. Acestea ocupa partea nordica a Campiei Romaniei, Piemontul Getic, dar si dealurile din vestul tarii situate la o altitudine cuprinsa intre 50-500 metri.

Temperatura medie anuala este 8.5 – 10 grade Celsius, in timp ce precipitatiile sunt cuprinse intre 500-700 mm, pe soluri bune-roscate si brune-luvice.

Speciile pomicole ce domina aceste zone sunt: marul, prunul, parul, gutuiul, ciresul, visinul, alunul si nucul. In acelasi timp, aceste zone sunt dominate de plantatiile de mar si prun.

Subzona silvostepei. Plantare pomi fructiferi in functie de zona

Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Gutui
Gutui

Subzona silvostepei este cuprinsa la altitudini de 50-500 metri si ocupa suprafete mai mari sau mai mici in aproape toate provinciile tarii.

Temperaturile medii anuale sunt de 8-10 grade Celsius, iar precipitatiile sunt cuprinse intre 600-700 mm pe soluri cenusii, brun-roscate, brune luvice sau cernoziomoide.

In subzona silvostepei se pot cultiva prun, par, gutui, cires, visin, nuc, alun sau mar.

Zona stepei

Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Piersici coapte
Piersici coapte

Plantare pomi fructiferi in functie de zona. Incheiem cu zona stepei, care ocupa partea de est si sud a Campiei Romane, Platforma Barladului, Dobrogea, dar si insule in Campia Siretului.

Altitudinea acestei zone este cuprinsa intre 0-200 metri, in timp ce temperaturile medii anuale sunt situate intre 9 si 11.5 grade Celsius, iar precipitatiile sunt cuprise intre 400-500 mm.

Aceasta zona este dominata de specii pomicole precum caisul, piersicul, migdalul si ciresul. Acum ca stii totul despre zonarea speciilor pomicole, iti dorim spor la treaba!