Schema tratamente par. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer
Schema tratamente par. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer

Schema tratamente par. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer


Schema tratamente par. Cum sa tii sub control bolile si daunatorii acestor pomi fructiferi si care sunt tratamentele pe care trebuie sa le aplici. Iti mai spunem si care sunt perioadele ideale in care trebuie sa faci stropirile la par.

Care este cea mai buna zona pentru cultivarea parului?

Pere coapte
Pere coapte

Schema tratamente par. Daca inca nu stiai, iti spunem ca parul poate fi cultivat cu rezultate foarte bune in zona colinara si cea mai mare pondere este in judetele Arges, Prahova, Buzau, Dambovita, Mehedinti, Valcea, Suceava si Botosani.

Totusi, intalnim culturi de par si in judetele Caras-Severin, Timis, Dolj, Arad, Bihor, Neamt, Suceava, Bacau, Botosani si Cluj.

In partea de sud si sud-est a tarii (Bucuresti si Medgidia), se cultiva urmatoarele soiuri de par: Trivale, Triumf, Untoasa precoce Morettini, Bella di Giugno, Argesis, Williams, Williams Rosu, Conference, Abatele Fetel, Passe Crassane, Contesa de Paris si Cure.

Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Pe vaile Argesului si Dambovitei se obtin rezultate foarte bune cu urmatoarele soiuri de par: Timpurii de Dambovita, Timpurii de Voinesti, Untoasa Giffard, Favorita lui Clapp, Untoasa Precoce Morettini, Williams, Untoasa Bosc, Untoasa Hardy, Abatele Fetel, Republica si Cure.

In centrul si vestul Transilvaniei, recomandam cultivarea urmatoarelor soiuri de par: Untoasa Bosc, Untoasa Diel, Passe Crassane, Cure, Unoasa de Geoagiu, Williams si Napoca.

La Falticeni si pe dealurile Iasului se obtin recolte bune cu urmatoarele soiuri de par: Contesa de Paris, Untoasa Bosc, Cure, Williams, Buna Luiza si Decana Comisiei.

Schema tratamente par. Cum sa aplici stropirile la pentru boli si daunatori

Schema tratamente par
Schema tratamente par

Schema tratamente par. Primul tratament pe care il aplicam parului (Pyrus communis) va fi in perioada de repaus vegetativ, cand au cazut 70-80% din frunze, adica toamna.

Pomul are nevoie de un tratament cu produse cuprice, zeama bordeleza sau Champ. Este nevoie de 50 grame de produs cupric amestecat cu 10 litri de apa, iar stropirea are ca scop reducerea rezervei de boli.

In ferestrele iernii, adica lunile februarie-martie, parul are nevoie de un tratament cu ulei horticol, iar aici recomandam Ovipron, Midos oil, Toil sau Fortis mineral. Amesteca 150 ml de ulei cu 10 litri de apa si aplic o stropire pentru forme hibernante ale daunatorilor.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

La dezmugurit, atunci cand apar primele frunzulite, se aplica inca un tratament cu zeama bordeleza sau Champ. 50 grame de produs cupric amestecat cu 10 litri de apa impotriva rapanului si a fainarii.

Cand 40% din petale au cazut, adica la scuturarea florilor, parul are nevoie de tratamente cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 grame la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis (3 ml la 10 litri de apa).

Tratamentele sunt eficiente pentru rapan (Venturia inaequalis), fainare, monilioza fructerlor (Monilia spp), viermele, minierul marmorat sau minierul circular.

Pere
Pere

Schema tratamente par. Cand fructele au un diametru de 1.0 cm, parul are nevoie de o stropire cu Aliette (30 g la 10 litri de apa), Systhane (2 ml la 10 litri de apa), dar si Calypso sau Karate (4 ml/3 ml la 10 litri de apa).

De asemenea, mai este nevoie si de un ingrasamant foliar, iar aici recomandam Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).Stropirile se fac pentru rapan (Venturia inaequalis), fainare, monilioza fructerlor (Monilia spp), viermele, minierul marmorat sau minierul circular.

Citeste si: Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare

Cand fructele sunt in crestere, parul are nevoie de un tratament cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane sau Folpan (20 grame la 10 litri de apa) si Karate (3 ml la 10 litri de apa). Mai este nevoie si de un ingrasamant foliar, asa ca recomandam Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).

Tratamentele se fac pentru urmatorii daunatori: viermele, minierul marmorat sau minierul circular. Mai mult, stropirile se fac si pentru urmatoarele boli: rapan (Venturia inaequalis), fainare, monilioza fructerlor (Monilia spp).