Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare
Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare

Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare


Soiuri de gutui. Afla cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona in care urmeaza sa ii cultivi. De ce este importanta zonarea acestor specii pomicole si care sunt zonele recomandate pentru plantarea gutuilor.

Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare – Cuprins:

Care sunt cele mai bune zone pentru cultivarea gutuiului

Gutui
Gutui

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca acesti pomi fructiferi trebuie sa fie rezistenti la ger. Drept urmare, soiurile rezistente la ger se recomanda a fi cultivate in zona Campiei Romane. Iata ce soiuri de gutui (Cydonia oblonga) sunt mai rezistente: Galbene Moldovenesti, Aurie de Delta si De Husi.

Soiurile mai sensibile, se recomanda a fi cultivate in Delta Dunarii si zona colinara. Daca urmeaza sa le cultivi in aceste zone, iti recomandam sa alegi urmatoarele soiuri de gutui: Bereczki, De Portugalia, De Constantinopol si Champion.

Ca o concluzie, iti spunem ca gutuiul (Cydonia oblonca Mill.) este o specie pomicola adaptata in zona de campie si in zona colinara. Acestea sunt zonele in care acest pom fructifer ofera o productie mare.

Soiuri de gutui. Cum sa le alegi in functie de zona de plantare

Soiuri de gutui
Soiuri de gutui

Cele mai cunoscute soiuri de gutui sunt cele amintite mai sus, adica Bereczki, De Portugalia, Champion, De Constantinopol, De Mosna, De Husi, Aurie de Delta si Champion. Haideti sa vedem ce caracteristici are fiecare gutui si care sunt bolile la care sunt sensibili.

O sa incepem cu Bereczki, un gutui care ofera fructe mari, usor astringente si cu o aroma puternica. Vorbim despre un gutui viguros, a carui coroana este invers piramidala. Totusi, acest pom fructifer este sensibil la ger, insa rezista cu succces la seceta.

Gutuiul De Portugalia ofera fructe mari si este un pom viguros. Totusi, acest pom fructifer este sensibil la ger si potrivit de rezistent la Monilinia.

Soiuri de gutui. Gutuiul Champion produce fructe mari cu o forma cilindrica, a caror aroma este intensa. Pomul este viguris, iar productia este mare. Totusi, acest soi de gutui este sensibil la Monilinia, insa rezista la ger.

Citeste si: Schema tratamente gutui. Cum sa faci stropirile la acest pom fructifer

De Constantinopol ofera o productie bogata de fructe mari, puternic crestate si aromate. Totusi, luati in considerare faptul ca acest soi de gutui este sensibil la ger si boli.

De Mosna ofera fructe de marime mijlocie si piriforme. Vestea buna este ca acest soi de gutui rezista la seceta si ger.

Gutuiul De Husi ofera fructe de marime mijlocie, cu un gust placut astringent. Acest pom fructifer este de vigoare mijlocie spre mare, este rezistent la ger, insa are o sensibilitate pentru Monilinia.

Aurie de Delta este unul dintre acele soiuri de gutui ce ofera fructe mijlocii, slab astringente si cu o aroma placuta. Aducem in discutie un soi de gutui cu o vigoare mare, o productie pe masura, care rezista la ger.