Schema tratament cais. Afla cum sa tratezi acesti pomi fructiferi impotriva daunatorilor si bolilor, pentru a obtine o recolta pe masura. In acelasi timp, este absolut necesar sa stii si care este perioada ideala in care tratamentele trebuie aplicate.
Care este cea mai buna zona in care poti cultiva cais?
Schema tratament cais. Atunci cand vorbim despre cultivarea caisului (Prunus armeniaca), ar trebui sa stii ca cea mai buna zona in care poti cultiva acest tip de pom fructifer este zona de stepa. Vorbim despre un climat secetos, in care precipitatille se situeaza intre valorile 350-450 mm anual.
In acelasi timp, exista perioade lungi de seceta, umiditate atmosferica scazuta, dar si diferente mari de temperatura intre lunile din sezonul rece si lunile calde.
Citeste si: Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi
Daca inca nu stiai, zona de stepa ocupa Baraganul, partea centrala si sud-estica a Dobrogei. Solulurile caracteristice pentru aceasta zona sunt cele balane, dar in acelasi timp si cernoziomurile.
In conditii de irigare, se poate cultiva caisul, iar rezultatele sunt foarte bune. Asadar, daca si tu locuiesti in aceasta zona, trebuie sa stii ca daca o sa alegi caisul nu o sa dai gres, iar cultura o sa fie bogata, asta in cazul in care vei si iriga terenul.
Schema tratament cais. Cum si cand sa faci stropirile la acest pom fructifer
Schema tratament cais. Primul tratament cu care vom incepe va fi facut la inceputul perioadei de repaus vegetativ, adica toamna, atunci cand aproape 80% din frunze au cazut.
Se utilieaza produse cuprice precum zeama bordeleza sau Champ. Se vor folosi 50 grame de produs la 10 litri de apa, iar tratamentul se aplica pentru reducerea rezervei de boli.
In ferestrele iernii, adica in lunile februarie si martie, caisii au nevoie de un tratament cu ulei horticol (Midos oil, Toil, Fortis mineral sau Ovipron). Amesteca 150 ml de ulei la 10 litri de apa, iar apoi aplica tratamentul pentru forme hibernante ale daunatorilor.
Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada
Urmatorul tratament care se aplica pentru cais va fi in perioada de umflare a mugurilor, iar acestea vor fi pentru boli precum diverse putregaiuri sau ciuruiri ale frunzelor.
Pentru a proteja pomii fructiferi se aplica un tratament cu produse cuprice (zeama bordeleza, Champ, etc.), asa ca se amesteca 50 grame de produs cu 10 litri de apa. Trebuie neaparat sa respecti schema de tratament pentru cais.
In faza de dezmugurit, caisul are nevoie de un tratament cu Score (2 ml la 10 litri de apa). Mai departe, in faza de buton alb se va aplica un tratament cu Bravo, asa ca va fi nevoie sa amesteci 15 ml de solutie cu 10 litri de apa. La scuturarea petalelor, caisul are nevoie de inca un tratament cu Score (2 ml la 10 litri de apa).
Recomandam alternarea acestor produse, adica la dezmugurit sa aplici Bravo, in faza de buton alb sa aplici Score, iar la scuturarea petalelor sa aplici Bravo. Produsele se aplica pentru monilioza sau uscarea ramurilor.
Schema tratament cais. Tot in perioada de scuturare a florilor, adica atunci cand 40% din petale au cazut, caisii au nevoie de un tratament cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), dar si cu Dithane (20 g la 10 litri de apa). Tratamentele se aplica pentru monilioza si uscarea ramurilor.
Tot in aceasta perioada se face un tratament cu Faster, Fastac, Decis pentru minierul marmorat, viermele circular, tripsi, paduchi de frunze si alte insecte defoliatoare. Amestecati 3 ml de solutie la 10 litri de apa, iar apoi aplicati stropirea.
Cand fructele caisului au un diametru de 0.5-1.0 cm, se vor aplica mai multe tratamente. Acestea sunt: Score (2 ml la 10 litri de apa), Bravo (15 ml la 10 litri de apa), Calypso (4 ml la 10 litri de apa), ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).
Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer
Tratamentele ese aplica pentru urmatoarele boli si daunatori: monilioza si uscarea ramurilor, patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, minierul marmorat, viermele circular, afide si alte insecte defoliatoare.
Schema tratament cais. Cand fructele depasesc diametrul de 1.0 cm, caisul mai are nevoie de urmatoarele tratamente: Folpan (20 g la 10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis (3 ml la 10 litri de apa), ingrasamant foliar – Cropmax (50 ml la 10 litri de apa).
Tratamentele ese aplica pentru urmatoarele boli si daunatori: monilioza si uscarea ramurilor, patarea rosie a frunzelor si ciuruirea frunzelor, minierul marmorat, viermele circular, afide si alte insecte defoliatoare.
Cand fructele sunt in crestere, pana in stadiul de parga incipienta, se aplica tratamente cu Topsin (10 ml la 10 litri de apa), Dithane (20 g la 10 litri de apa) si Faster/Fastac/Decis sau Regalis Plus (3 ml la 10 litri de apa).