Specii de mar. Afla cum sa le alegi si ce specii pomicole se cultiva in Romania, in functie de zona in care locuiesti si in care vrei sa ii plantezi. Care sunt cele mai faborabile zone de cultura pentru mar si ce soiuri sunt recomandate.
Beneficiile consumului de mere
Specii de mar. Este cunoscut faptul ca merele au un continut ridicat de substante nutritive, dar si de vitamine. Mai mult decat atat, acest fruct are si calitati terapeutice, iar ceaiul de mere alina tusea si guturaiul.
In acelasi timp, ceaiul din coji de mere si seminte uscate pisate are efect calmant pentru rinichi. Ceaiul de mere indulcit cu miere poate taia si setea.
Citeste si: Soiuri de gutui. Cum sa alegi acesti pomi fructiferi in functie de zona de plantare
Merele contin zaharuri, substante tanoide, acizi organici, substante pectice, acid ascorbic, substante minerale si proteine.
Nutritionistii recomanda consumul de mere pentru a stimula digestia, pentru a activa circulatia sangelui si previne instalarea timpurie a asterosclerozei.
Merele mai sunt folosite si pentru prepararea sucurilor naturale, a compoturilor, dar si a bauturilor alcoolice precum cidrul. Fructele uscate sunt, de asemenea, consumate mai ales in sezonul rece.
Specii de mar. Cum sa le alegi in functie de zona de cultivare
Dupa cum stim, marul (Malus pumila) este o specie pomicola foarte populara la noi in tara, iar acesti pomi fructiferi se regasesc pe toate suprafetele. Totusi, anumite zone necesita anumite specii de mar pentru ca acestia sa aiba rezultate pe masura.
Drept urmare, cele mai mari plantatii de meri se intalnesc pe dealurile si vaile judetelor Bistrita-Nasaud, Arges si Maramures. Zonele cu cele mai mici suprafete cultivate cu meri se regasesc in sud-estul tarii, dar si in campie, adica in judetele Teleorman, Ialomita, Calarasi, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.
Citeste si: Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi
Cea mai buna productie la mar se va obtine in judetele Dambovita, Valcea, Prahova, Satu Mare, Cluj, Suceava si Bihor. Haideti sa aflam care sunt soiurile de mar recomandate, in functie de zone.
In zonele mai inalte, se recomanda cultivarea urmatoarelor specii de mar: Frumusetea Romei, Kalther Bhomer si Kidd’s Orange Red.
In zona subcarpatica meridionala, se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri de mar: Jonathan, Golden Delicious, Winter Banana, Starkrimson, Wagener, Mutsu, Parmen auriu, Frumos de Voinesti, James Grieve, Delicious de Voinesti, Generos, Pionier si Romus 3.
In centrul Transilvaniei, sunt recomandate pentru cultivare urmatoarele specii de mar: Golden Delicious, Starkrimson, Jonathan, Patul, Goldenspur, Yellowspur, Parmen auriu, Idared, Red Melba si James Grieve.
In nord-vestul si nordul Transilvaniei, este recomandat sa cultivi marul Jonathan, Golden Delicious, Ionared, Wagener premiat, Delia, Prima, Starkrimson si Kalther Bhomer.
In vestul Transilvaniei si in Banat, se recomanda cultivarea marului Jonathan, Golden Delicious, Starkrimson, Florina, Prima, Romus 3 si Granny Smith.
Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada
In zona Moldovei, mai exact Falticeni si in zona Bacaului, se obtin rezultate foarte bune cu soiurile din grupa Golden Delicious. In zona de sud a tarii si in Dobrogea se recomanda cultivarea soiurilor de vara precum Ark 2, Vista Bella, Cardinal, Akane, James Grieve, Romus 3, NJR 60 si NJR 64.
Ar mai trebui sa stii si ca unele specii de mar vor oferi fructe de o calitate inalta doar in anumite zone. Astfel, marul Jonathan va oferi fructe de o calitate foarte buna, ce au o culoare rosu inchis, pe Valea Govorei (Ramnicu Valcea), dar si in localitatile Sisesti si Bistrita (Mehedinti).
Soiul Golden Delicious ofera fructe galben-portocalii in judetul Bacau, in timp ce marul Winter Banana va oferi fructe rosii daca este cultivat pe Valea Teleajanului. Soiul Frumos de Voinesti capata culoare doar pe Valea Dambovitei.