Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zone
Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zone

Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zone


Cultivarea migdalului. Afla cum sa cultivi si tu acest pom fructifer, dar mai ales care sunt zonele in care migdalul poate creste in conditii favorabile. Trebuie sa retii faptul ca migdalul trebuie protejat de vanturi, dar si de ingheturile tarzii de primavara.

Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zona – Cuprins:

Cum si cand sa plantezi migdalul

Livada de migdali
Livada de migdali

Daca si tu iei in considerare cultivarea migdalului (Prunus amygdalus) la tine in gradina, ar trebui sa stii ca plantarile se fac la inceputul toamnei. Astfel, pomul va beneficia de suficienta umiditate, pentru a se prinde, dar si pentru a se fortifica.

Plantarile se pot face si primavara, insa sunt destul de riscante din cauza faptului ca migdalul porneste in vegetatie foarte devreme. Astfel, acesta poate fi afectat de ingheturile tarzii de primvara.

Citeste si: Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect

Ar mai trebui sa stii ca formele adecvate pentru coroana migdalului sunt vasul ameliorat si piramida mixta.

Daca iei in considerare cultivarea migdalului sau infiintarea unei culturi de migdali, iti mai spunem ca tara noastra are o productie destul de scazuta de migdale, iar acestea pot fi consumate in stare proaspata sau prelucrate in industria alimentara, cosmetica, dar si farmaceutica.

Mai mult decat atat, din endocarpul fructelor se poate obtine carbunele activ, care este folosit la colorarea coniacurilor sau a unor vinuri mai speciale.

Lemnul de migdal poate fi folosit la confectionarea obiectelor de arta, in timp de din turtele rezultate de la extragerea uleiului se face halva.

In ce zone este recomandata cultivarea migdalului

Cultivarea migdalului
Cultivarea migdalului

Dupa cum spuneam, migdalul este un pom destul de sensibil la ingheturile tarzii de primavara. Tocmai dina cest motiv, conditiile favorabile pentru cultura acestui pom fructifer se gasesc in zonele colinare, cu expozitie sudica, pentru ca acestea sunt protejate de vanturi, ceata si ingheturile tarzii.

Cele mai bune zone pentru cultivarea migdalului se gasesc in Dobrogea (Babadag, Ostrov, Niculitel si Tulcea), Banat (Moldova Noua si Lovrin), Bihor, Mehedinti (Hinova, Orsova si Turnu Severin), Prahova (Tohani), Greaca si Dealul Mare.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

In zonele pe care le-am mentionat, temperatura medie anuala depaseste 11 grade Celsius, in timp ce nivelul de precipitatii se ridica la 450-550 mm. Migdalul va folosi mai eficient solurile nisipoase, calcaroase si pietroase.

Cultivarea migdalului. Asadar, daca locuiesti intr-o zona mai calda si mai secetoasa din Romania, migdalul reprezinta o specie de mare perspectiva si poate valorifica mult mai bine, dar in acelasi timp mult mai economic lumina, caldura si tipurile de sol mentionate.

Pentru o cultura de migdal reusita va recomandam soiurile cu talia redusa, care dau o recolta mare si au o inflorire tarzie, deoarece vor rezista la ingheturile de revenire, boli si daunatori.

Astfel, cele mai bune soiuri de migdal sunt: Non parcille, Printesa, Burbank, Meteor, Lovrin 18, Mari de stepa, Ai, Texas, Ferragnes si Nec plus ultra.