Cum sa previi caderea penelor la gaini si care sunt cauzele
Cum sa previi caderea penelor la gaini si care sunt cauzele

Cum sa previi caderea penelor la gaini si care sunt cauzele


Cum sa previi caderea penelor la gaini. Afla care sunt cauzele pentru care se intampla acest lucru, dar mai ales care sunt cele mai bune metode de prevenire. Iata ce trebuie sa stii pentru a creste pasari sanatoase!

Cum sa previi caderea penelor la gaini si care sunt cauzele – Cuprins:

Caderea penelor la gaini. Cum sa previi si care sunt cauzele

Caderea penelor la gaini
Caderea penelor la gaini

Caderea penelor la gaini este un fenomen des intalnit, insa cauzele pot fi multiple. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii de ce se intampla si cum sa previi acest lucru.

In primul rand, trebuie sa stii ca gainile pot naparli! Asadar, naparlirea fiziologica inseamna ca gainile isi schimba penajul. Totusi, asta se va intampla atunci cand vine toamna si tot procesul poate dura pana la 2 luni, insa exista cazuri cand acesta dureaza 3-4 luni.

Mentionam faptul ca gainile nu sunt bolnave, naparlirea este un proces fiziologic. Insa, in tot acest timp va trebui sa asiguri pasarilor o alimentatie echilibrata, sa le oferi vitamine si minerale. Mai trebuie sa stii ca in tot acest timp productia de oua va scadea!

Bineinteles, caderea penelor la gaini poate surveni si in urma stresului. In cazul in care pasarile au o alimentatie neechilibrata ori au parte de zgomote puternice, temperaturi extreme sau le-ai schimbat recent adapostul, ar trebui sa stii ca toate acestea constituie un stres destul de mare pentru pasari.

Tocmai de aceea, ar trebui sa stii de ce dieta au nevoie pasarile. Pentru a afla asta, ti-am pregatit un mic ghid despre cum sa hranesti pasarile in mod corect.

O alta cauza pentru caderea penelor este canibalismul. Din cauza stresului si a unei alimentatii nepotrivite pasarile se pot ciupi intre ele, ceea ce duce la lipsa penelor si la aparitia leziunilor pe piele.

Canibalismul se poate preveni printr-o alimentatie corecta, care sa includa calciu si fosfor. Totodata, va trebui sa faci si deparazitarea pasarilor pentru a elimina eventualii paraziti.

Baie de praf pentru gaini
Baie de praf pentru gaini

Caderea penelor la gaini. Daca inca nu stiai, pasarile pot fi infestate cu paduchi, purici sau acarieni. Gainile care au paduchi se vor scarpina destul de des, dar in acelasi timp se zgarie si cu ajutorul ciocului.

Pasarile infestate au zone rosii sau oua de paduchi sub aripi, la baza penelor si pe piept. Daca pasarile sunt infestate vei observa ca penele le cad, scade productia de oua si exista pete de sange pe coaja acestora, iar gainile nu mai au pofta de mancare.

Pentru a preveni infestarea gainilor cu paduchi asigura-te ca adapostul acestora este curatat in mod regulat. Exista insectivide pe care le poti cumpara din comert, spre exemplu ByeMite sau Herbatop Ecto Plus.

Citeste si: Antibiotic natural pentru gaini. Cum sa il prepari la tine acasa

De asemenea, asigura-le pasarilor acele bai de praf, care sa contina nisip, pamant si cenusa de lemn. Este o solutie naturala si gainile vor profita din plin de acest tratament pe care il oferi. Caderea penelor la gaini poate fi prevenita destul de usor in acest caz!

Gainile isi mai pot pierde penele in urma procesului de imperechere. Tocmai de aceea, ar trebui sa limitezi numarul de cocosi, acesta este indicat sa fie de un cocos la 10 gaini.

La final, mai mentionam faptul ca gainile isi mai pot pierde penele si in urma atacului unui pradator. In cazul acesta, gainile pasarile sunt stresate si asta duce la caderea penelor. Totodata, pasarile pot fi muscate de pradatori, iar asta duce la aparitia zonelor lipsite de pene.