Cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS
Cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS

Cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS


Daca trebuie sa folosesti diacriticele pentru a scrie un referat, eseu, o tema sau orice altceva, o sa iti aratam ce trebuie sa faci. Iata cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS. Nu este deloc greu, insa va trebui sa te obisnuiesti cu noile taste.

Cum sa scrii cu diacritice daca folosesti Windows sau MacOS – Cuprins:

Cum sa activezi limba romana pe Windows si cum sa scrii cu diacritice

Primul pas in a scrie cu diacritice pe un computer sau laptop ce are Windows 10, este sa activezi limba romana pe acel dispozitiv.

Cum sa activezi limba romana pe Windows 10:

  • Apasa Start, adica acel stegulet cu 4 patratele din partea stanga jos
  • Selecteaza Settings > Time & Language
  • Selecteaza Language > Add a preffered language
  • Selecteaza limba romana si apoi instalare
  • Dupa ce ai instalat limba romana o sa vezi mesajul „Language pack installed”
  • Apasa Add a keyboard si selecteaza Romanian (standard)

Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, este cazul sa scrii ceva si sa testezi daca totul s-a instalat. In cazul in care intampini probleme, asigura-te ca tastatura este schimbata si apare in bara din dreapta. Daca nu apare, atunci da click dreapta pe ceas > Taskbar settings > Turn system icons on or off. Acolo te asigura ca input indicator este pornit.

Pentru a scrie cu diacritice pe un computer cu Windows 10, trebuie sa apesi pe tastele [ ] ; ‘ \ pentru ca ele activeaza ă î ș ț â.

Cum sa scrii cu diacritice pe MacOS

Pentru ca popularitatea computerelor ce folosesc MacOS, adica sistemul de operare dezvoltat de Apple, a crescut si ea, ne vedem datori sa va aratam si cum sa scrieti cu diacritice pe aceste tipuri de calculatoare.

Fie ca folosesti un MacBook, iMac sau Mac Mini, sigur o sa te lovesti si de aceasta problema, ca o sa ai nevoie sa scrii ceva in limba romana. Nu este foarte complicat si trebuie sa urmezi cativa pasi.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca vrei sa scrii cu diacritice pe MacOS:

  • Acceseaza System Preferences > Language & Region
  • Selecteaza Romanian (standard)

Acum ca ai selectat limba romana, trebuie sa stii ca pentru a scrie cu diacritice pe un computer cu MacOS, trebuie sa apesi pe tastele [ ] ; ‘ \ pentru ca ele activeaza ă î ș ț â.

Practic, sunt aceleasi taste ca si la Windows 10, asa ca cei care vor face tranzitia de pe un computer cu Windows pe unul de la Apple nu vor intampina mari greutati.

In ambele cazuri, modificarile vor fi aplicate dupa ce restartezi computerul, as ca asigurati-va ca faceti si acest lucru!

Afla si cum poti sa prelungesti viata laptopului tau fara a fi nevoit sa cumperi unul nou!