Viermele marului. Afla cum sa combati acest daunator, care sunt primele semne ale aparitiei, dar si ce insecticid sa folosesesti pentru ca recolta de mere sa nu fie afectata. Ce trebuie sa stii si in ce perioada se fac tratamentele!
Cydia pomonella. Cum arata acest daunator
Viermele marului (Cydia pomonella) este un daunator periculos pentru livezile de meri, mai ales daca acestea nu sunt ingrijite. Totusi, ar trebui sa stii cum arata pentru a te asigura ca aplici tratamentele la timp.
In primul rand, adultii sunt fluturi de talie mica, a caror lungime a corpului este de 10 mm, iar anvergura aripilor este de 15-22 mm. Aripile anterioare sunt de culoare bruna-cenusie, iar cele posterioare de culoare brun-roscata. Mai mult, la varfurl aripilor anterioare se poate observa si o pata in forma de semiluna bruna.
Larvele acestui fluture reprezinta adevaratul pericol, pentru ca acestea vor ataca fructele. Si nu vorbim numai de mere, deoarece acest daunator ataca si alti pomi fructiferi, iar aici mentionam prunul, caisul, nucul, piersicul, caisul sau gutuiul ori parul.
Citeste si: Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici
Mai trebuie sa stii ca o singura larva poate ataca pana la 6 fructe, asa ca daca acest daunator este in livada ta o sa provoace pagube destul de serioase.
Larvele din prima generatie ataca fructele atunci cand acestea au un diametru de 1.5 cm. Patrund usor in interiorul acestora prin zona caliciului sau a coditei, dupa care consuma semintele si trec la urmatorul fruct. Fructele care au fost atacate se vor opri din crestere si vor cadea din pomi.
A doua generatie de larve apare in perioada 20 iulie – 15 august, ceea ce inseamna ca vor ataca fructele coapte sau parguite. Odata atacate, fructele vor putrezi si isi vor pierde valaorea comerciala. Mai mult, fructele atacate sunt afectate si de putregaiuri, ceea ce inseamna mai multe probleme pentru pomii fructiferi.
Mai trebuie mentionat faptul ca larvele mature vor ierna intr-un cocon de matase pozitionat sub scoarta exfoliata a pomilor fructiferi sau sub frunzele cazute pe pamant.
Cum sa combati viermele marului si ce insecticid sa utilizezi
Dupa cum ai vazut, viermele marului poate provoca pagube serioase si nu numai la meri. Tocmai de aceea, trebuie sa sa te asiguri ca observi prezenta acestuia rapid si aplici tratamentele la timp.
Excrementele prezente pe suprafata fructelor semnaleaza prezenta acestui daunator, asa ca ar fi bine sa inspectezi fructele in mod frecvent pentru a il putea depista.
De asemenea, este indicat sa folosesti capcane cu feromoni atraPOM sau Delta Trap pentru a depista prezenta adultilor, adica a fluturilor. Femelele vor depune ouale pe fructe sau pe frunze, mai exact pe suprafetele inferioare sau superioare.
Primele tratamente se fac in perioada mai-iunie, pentru prima generatie de larve. Va fi necesar sa folosesti unul din aceste insecticide: Bactospeine DF, Exirel, Voliam, Karate Zeon 50 CS, Coragen 20 SC, Affirm, Laser 240 SC, Deltagri sau Delegate.
Tratamentele pentru cea de-a doua generatie se fac in perioada iulie-august, atunci cand diametrul fructelor depaseste 3.5 cm. Va fi necesar sa folosesti un insecticid din lista de mai sus. Neaparat trebuie sa alternezi aceste produse, asa ca nu folosi acelasi tratament de fiecare data.