Ingrijirea marului toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti
Ingrijirea marului toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti

Ingrijirea marului toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti


Ingrijirea marului toamna. Afla cum sa o faci in mod corect, de ce este importanta pentru pomii fructiferi si care sunt pasii. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa ai grija de merii din livada ta, pentru ca acestia sa fie la fel de roditori si in anul ce urmeaza.

Ingrijirea marului toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii – Cuprins:

Ingrijirea marului toamna. Cum sa o faci in mod corect

Ingrijirea marului toamna
Ingrijirea marului toamna

Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa iei in considerare ingrijirea marului toamna este sa culegi roadele. Poate si cel mai simplu, acest pas este extrem de important pentru ca toate fructele trebuie culese, chiar si cele stricate sau bolnave.

Nu este indicat sa mai lasi fructe pe ramurile marului pentru ca acestea pot fi purtatoare de boli, asta in cazul celor stricate, dar cel mai important din cauza faptului ca fructele vor continua sa foloseasca nutrientii pomului. Nu uita ca vine sezonul rece si marul trebuie sa fie pregatit, iar in acelasi timp sa beneficieze de toate substantele nutritive.

Irigarea este iarasi o operatiune importanta, chiar daca va veni o toamna ploioasa. Apa trebuie sa ajunga la radacini, asa ca pentru a se intampla acest lucru va fi nevoie de o udare temeinica. Conform expertilor, apa trebuie sa ajunga pana la o adancime de cel putin un metru!

Dupa irigare, ar fi bine sa iei in considerare si fertilizarea marului. Iti recomandam sa folosesti potasiu si fosfor, pentru a proteja pomii fructifer pe durata sezonului rece. Este nevoie pentru a face ingrijirea marului toamna ca la carte!

Ramura taiata
Ramura taiata

Ce mai include ingrijirea marului toamna? Taierile de toamna sunt extrem de importante, asa ca in acest sezon marul trebuie curatat de ramurile bolnave, cele uscate sau de lastarii in exces. Bineinteles, taierile se fac folosind unelte speciale, pe care le-ai sterilizat dupa fiecare folosire. Faci acest lucru pentru a impiedica raspandirea bolilor sau a daunatorilor.

Taierile se fac dupa ce toate frunzele din pom au cazut, adica dupa ce acesta a intrat in perioada de repaus vegetativ. Dupa taiere, iti recomandam sa aplici o stropire cu zeama bordeleza sau cu un fungicid pe baza de cupru. Mai mult, ar fi bine sa aplici pe ramurile taiate un mastic sau o vopsea pe baza de ulei vegetal, pentru a grabi vindecarea.

Citeste si: Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Care sunt secretele?

In cazul in care exista muschi sau licheni pe scoarta marului, acestia trebuie curatati. Chiar si coaja veche si uscata ar trebui indepartata, pentru ca prin acele locuri vor hiberna majoritatea daunatorilor, asa ca ii vei elimina inainte de venirea iernii.

Coaja se curata mai usor dupa o ploaie sau dupa ce scoarta a fost udata inainte si astfel vei evita ranirea pomului fructifer! Nu uita ca ingrijirea marului toamna te scapa de munca din primavara!

Dupa ce ai curatat trunchiul pomului, ar fi bine sa il si varuiesti. Pentru a prepara solutia ai nevoie de 2-3 kg de var stins proaspat in 10 litri de apa, pamant galben sau argila (1 kg), dar si putin balegar sau 100 grame de sare grunjoasa. Amesteca foarte bine si aplica soolutia din locul unde se termina primele ramuri care formeaza coroana si pana la baza trunchiului.