Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi tomatele si de cata apa au nevoie
Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi tomatele si de cata apa au nevoie

Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi tomatele si de cata apa au nevoie


Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi tomatele in mod corect si care este cantitatea de apa ce trebuie administrata pentru fiecare planta in parte. Udarea este esentiala pentru a obtine plante sanatoase, mai ales in faza de rasad, asa ca ar trebui sa stii cum sa administrezi apa in mod corect.

Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi tomatele si de cata apa au nevoie – Cuprins:

Cand se uda rosiile, dimineata sau seara?

Cand se uda rosiile
Cand se uda rosiile

Udatul rosiilor in solar. Inainte de toate, ar trebui sa stii ca tomatele trebuie udate incet, asa ca nu te grabi. Nu folosi apa cu presiune ridicata, deoarece acest lucru va afecta pamantul din jurul tulpinii. Mai mult, daca ai posibilitatea, foloseste apa de ploaie pentru ca aceasta contine mai multe substante nutritive.

Udatul se face la baza plantelor si nu pe frunze. Daca pamantul este rece, ar trebui sa folosesti o apa cu temperatura potrivita. In niciun caz nu uda rosiile folosind apa foarte rece.

Citeste si: Cum si cand sa aplici ingrasamant foliar Cropmax la rosii

Rosiile nu trebuie udate in timpul zilei, atunci cand temperaturile sunt ridicate. Iti recomandam sa uzi plantele la apus, pentru ca acestea vor absorbi apa pe parcursul noptii si vor incepe procesul de fotosinteza.

Asadar, uda tomatele seara. Daca alegi sa le uzi dimineata, risti ca temperaturile ridicate din timpul zilei sa evapore apa si astfel va ajunge la radacini o cantitate mai mica.

Udatul rosiilor in solar. Cum sa uzi plantele in mod corect

Udatul rosiilor in solar
Udatul rosiilor in solar

Cantitatea de apa de care au nevoie rosiile va fi in functie de fenofaze, umiditatea solului, tipul de sol si temperatura exterioara. Daca in timpul verii vom uda plantele de 2-3 ori pe saptamana, atunci cand vine toamna si temperaturile exterioare scad, tomatele vor avea nevoie de apa doar o data pe saptamana. Asadar, udatul rosiilor in solar se face si in functie de sezon.

In faza de rasad, dupa ce au fost plantate, rosiile au nevoie de apa de 1-2 ori pe saptamana. Fiecare planta va avea nevoie de aproximativ 0.2-0.5 litri de apa la o udare.

Bineinteles, in functie de tipul solului si daca folosesti sau un strat de mulci, cantitatea de apa poate sa difere. Rasadurile se planteaza in mocirla, asa ca apa va fi suficienta 5-7 zile si va ajuta plantele sa se acomodeze in noul mediu.

Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect

Cand fructele au un diametru de ¼ din dimensiunea totala, udarea se face o data la 4-7 zile si fiecare planta va avea nevoie de un litru, cel mult doi litri de apa la o udare.

Udatul rosiilor in solar. Atunci cand fructele ajung la dimensiunea maxima, trebuie sa uzi plantele de 2-3 ori pe saptamana. Fiecare planta va avea nevoie de 1.5-4 litri de apa la o udare.

Iti recomandam sa nu uzi plantele foarte mult deoarece acest lucru poate duce la craparea rosiilor. Probabil ai vazut si tu acest fenomen care se intampla mai mult la fructele coapte.

Mai mult, o umiditate mare in sol poate duce la putrezirea radacinilor si va scadea cantitatea de oxigen din pamant, iar radacinile plantei nu vor putea respira. Daca udarea se va face superficial, radacinile vor fi afectate si nu se vor dezvolta in mod corect.

Asadar, apa nu are voie sa balteasca, pentru ca putem afecta cresterea plantelor si mai ales sanatatea acestora. Daca radacinile putrezesc, plantele vor muri si productia de tomate va fi compromisa.