Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta si ce tratamente aplici dupa taieri
Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta si ce tratamente aplici dupa taieri

Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta, ce tratamente aplici dupa taieri


Toaletarea pomilor fructiferi. Afla cum sa faci aceasta operatiune pentru pomii din gradina sau livada ta, dar si de ce este necesara. Ce tratamente se aplica dupa ce ai taiat pomii.

Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta si ce tratamente aplici dupa taieri – Cuprins:

Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta si de ce este necesar

Toaletarea pomilor fructiferi
Toaletarea pomilor fructiferi

Daca si tu ai in vedere sa faci toaletarea pomilor fructiferi, atunci ar trebui sa stii cateva lucruri esentiale inainte sa aplici taierile.

In primul rand, asigura-te ca folosesti ustensile bine ascutite, fie ca vorbim de o foarfeca sau alte dispozitive. In acest fel, te asiguri ca obtii taieturi curate, depui mai putin efort si nu produci mai multe rani pomilor.

Toaletarea pomilor fructiferi incepe cu taierea ramurilor care sunt uscate, afectate de boli, rupte sau cele care se incaleca si nu lasa aerul sa circule in interiorul coroanei.

 Dupa aceea, mare atentie la lastarii verticali crescut in anul precedent. Ii poti observa la baza ori axul pomului sau pe ramuri. Lastarii se taie de la punctul de insertie, insa daca lastarii de pe ramuri sunt scurti (aproximativ 2 palme) expertii ne sfatuiesc sa nu ii taiem pentru ca exista posibilitatea de a se transforma in ramuri de rod.

Taierea lastarilor verticali
Taierea lastarilor verticali

In cazul in care exista mai multi lastari, este recomandat sa ii tai doar pe cei verticali si sa ii pastrezi pe cei pozitionati orizontal, orientati catre exteriorul coroanei. Acei lastari se vor transforma in ramuri de rod in anii ce urmeaza.

In cazul in care lastarii au crescut intr-o pozitie paralela cu solul acestia se pastreaza pentru ca se vor transforma in ramuri de rod. Mare atentie ca acesti lastari sa nu fie prea desi, pentru ca in acest caz va trebui sa lasi un spatiu de aproximativ 15 cm intre acestia.

Citeste si: Solutie piatra vanata pentru pomi. Cum sa o prepari si cand o aplici

Dupa cum spuneam, este indicat sa te ocupi si de ramurile care se incaleca. Nu trebuie sa le tai pe ambele, doar pe aceea care este orientata catre interiorul coroanei. Pastrezi doar ramura orientata catre exterior!

La final, dupa ce ai terminat cu toaletarea pomilor fructiferi, ar fi bine sa stii ca se va aplica un tratament cu produs cupric, pentru a dezinfecta ranile provocate si pentru a tine la distanta boli precum rapanul, monilioza, ciuruirea micotica sau focul bacterian.

Iti recomandam sa folosesi zeama bordeleza, Champ 77 WG sau Cuprantol Duo, insa mare atentie ca temperaturile sa fie de peste 5 grade Celsius si sa nu existe precipitatii in acea zi!

Cum sa recunosti formatiunile de rod

Muguri la mar
Muguri la mar

Si daca tot am vorbit de ramurile de rod, ar fi bine sa stii si cum sa recunosti acele formatiuni, pentru a te asigura ca pomii vor avea si o recolta bogata pe viitor.

La aproape toate speciile pomicole, fie ca vorbim despre samantoase sau samburoase, mugurii de rod sunt umflati si rotunjiti la varf. Mugurii vegetativi sunt cei ascutiti si lipiti de ramurile pomilor.

Ramurile de rod sunt cele mai subtiri din coroana pomilor fructiferi, insa cu mugurii mai proeminenti. Asadar, evita taierea ramurilor care au mugurii mari si bine pozitionati pentru ca asta inseamna o productie mai buna de fructe.