Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia
Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia

Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia


Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Iata cum sa prepari solutia si cand ar trebui aceasta aplicata pentru a proteja plantele din gradina. Iti aratam cum sa obtii rosii bio, fara sa folosesti substante chimice.

Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia – Cuprins:

Fainarea la rosii. Care sunt cauzele?

Fainare la tomate
Fainare la tomate

Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Inainte de toate, ar trebui sa stii ca fainarea este una dintre cele mai cunoscute boli ale rosiilor, iar principala cauza este umiditatea ridicata din aer (85-95%).

Drept urmare, o sa intalnim aceasta boala in zilele ploioase de vara sau in sere sau solarii.

Ar mai trebui sa ai grija si la fertilizarile excesive cu azot, pentru ca in combinatie cu umiditatea ridicata, favorizeaza aparitia fainarii la tomate.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant natural pentru rosii

Primele simptome sunt aparitia petelor galbui pe frunze. De asemenea, vei observa si acea eflorescenta fina, care are o culoare cenusie-albicioasa.

Desigur, preventia este iarasi importanta, asa ca daca e vorba de rosii cultivate in solarii, temperatura se ridica peste 24 de grade Celsius, iar umiditatea se va reduce sub 75%.

Stropirea rosiilor cu bicarbonat. Cum sa aplici acest tratament

Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu
Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu

Daca vorbim despre zile calde si nopti cu temperaturi scazute, atunci acesta este mediul propice pentru ca fainarea sa apara pe frunzele rosiilor. Vorbim despre un mucegai, asa ca bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a indeparta aceasta boala.

Intr-un recipient, amesteca o parte lapte cu patru parti apa, peste care mai adaugi o lingurita de bicarbonat pentru fiecare litru de apa folosit. Pune toate aceste ingrediente intr-un recipient cu pulverizator.

Urmatorul pas este sa pulverizezi aceasta solutie pe frunzele rosiilor, mai ales pe partile inferioare.

Aplica solutia o data pe saptamana, pana ce mucegaiul va disparea. Poti folosi aceasta solutie si preventiv, pentru a te asigura ca plantele tale nu vor fi afectate de boli.

Rosii verzi
Rosii verzi

Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Mai poti folosi o solutie din 7 litri de apa, peste care ai adaugat 5 linguri de ulei horticol si 8 lingurite de bicarbonat de sodiu. Amesteca foarte bine, pana ce solutia se omogenizeaza.

Pulverizeaza preventiv solutia pe rosii o data pe saptamana sau chiar o data la doua saptamani, pana ce nivelul de umiditate este redus si nu mai reprezinta o problema pentru plantele tale.

Pe plantele deja afectate, pulverizeaza solutia o data pe saptamana, pana cand nu mai exista urme de mucegai.

Citeste si: Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina

Inainte de a pulveriza solutia pe plantele infectate, iti recomandam sa uzi rosiile foarte bine, pentru a elimina sporii de mucegai de la baza acestora. Dupa aceea, aplica solutia pe flori, fructe si pe frunze.

Ar mai trebui sa stii ca, desi bicarbonatul de sodiu nu este toxic pentru plante, acesta le poate arde frunzele.

Tocmai de aceea, iti recomandam sa incerci pe o frunza si sa astepti 24 de ore pentru a vedea daca a avut efect sau nu. Daca totul este ok, pulverizeaza intreaga planta.