Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina
Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina

Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina


Stropirea rosiilor cu lapte. Afla cum sa aplici acest tratament la plantele din gradina ta, dar mai ales la ce ajuta. Stim ca pare ciudat, insa laptele chiar ajuta rosiile, iar explicatia are un studiu in spate.

Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament in gradina – Cuprins:

Laptele folosit ca fertilizator in gradina

Lapte
Lapte

Stropirea rosiilor cu lapte. Dupa cum bine stim, laptele este o sursa de calciu pentru oameni, insa cercetatorii au stabilit ca si plantele pot beneficia de acest element.

Chit ca vorbim despre laptele crud sau nepasteurizat, acest lichid are aceleasi proprietati pentru plante, ca si pentru oameni ori animale.

Laptele contine proteine benefice, vitamina B, dar si zahar, iar toate aceste lucruri sunt benefice pentru plante. Folosind lapte, vei imbunatati sanatatea plantelor tale si recolta va fi una mai buna.

Ca si oamenii, plantele folosesc calciul pentru a creste, iar lipsa acestuia se vede atunci cand plantele nu cresc la potentialul maxim. Stropirea rosiilor cu lapte este un tratament des intalnit la rosii si ardei pentru ca il folosim impotriva manei.

Desigur, nu este o idee buna sa folosesti prea mult lapte, deoarece bacteriile din acest lichid vor mirosi urat. Mai mult, grasimea din lapte are un miros urat atunci cand se descompune.

Stropirea rosiilor cu lapte. Cum sa aplici acest tratament

Stropirea rosiilor cu lapte
Stropirea rosiilor cu lapte

Inainte de toate, o sa iti spunem ca orice lapte este bun pentru a fi folosit in gradina. Chit ca vorbim de lapte crud, lapte care a stat prea mult in frigider sau la temperatura camerei sau chiar lapte praf, toate aceste tipuri pot fi folosite.

Pentru a prepara solutia cu care vei folosi pentru stropire astfel: adauga o parte lapte si noua parti apa. Este mai simplu sa faci o solutie dintr-un litru de apa, peste care adaugi 9 litri de apa.

Citeste si: Schema tratament tomate. Cum si cand sa faci stropirea rosiilor

Stropirea rosiilor cu lapte. Mare atentie, atunci cand vei aplica solutia pe frunzele de rosii, asigura-ta ca aceasta a fost absorbita si ca nu ramane prea mult timp pe frunze.

Daca tratamentul nu a fost absorbit in mod corespunzator, poti sa stergi frunzele de rosii de excesul de lichid folosind o carpa umeda.

Este indicat sa faci aceasta stropire dupa-amiaza si mai ales atunci cand nu ploua, asta in cazul in care rosiile nu se afla intr-un solar.

Pentru ca laptele este un fungicid, rosiile vor fi protejate de mana. Singurul lucru la care trebuie sa ai grija este ca solutia sa fie pulverizata cat mai fin pe frunzele plantelor.

Mana la rosii coapte
Mana la rosii coapte

Stropirea rosiilor cu lapte. Solutia se aplica la o saptamana de la plantare, iar apoi la 2-3 saptamani pana la mijlocul verii.

Majoritatea bolilor fungice provocate de ciuperci microscopice reprezinta un pericol pana la mijlocul verii (luna iulie). Totusi, daca vremea este calda si umiditatea este ridicata, iti recomandam sa continui tratamentul.

Bineinteles, acesta este un tratament preventiv, pentru ca atunci cand o sa observi aceasta boala la rosiile tale va fi mai greu de inlaturat. In acest articol iti aratam si cum sa combati mana la rosii.

Citeste si: Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina

In cazul in care nu stiai, mana la rosii este provocata de o ciuperca numita Phytophthora infestans.

Aceasta se dezvolta pe partea inferioara a frunzelor de rosii si apare atunci cand umiditatea aerului este de peste 80% sau cand temperatura este ridicata (15-18 grade Celsius).

Rosiile cultivate in solarii sunt predispuse la infectia cu Phytophthora infestans, deoarece diferenta de temperatura intre zi si noapte poate duce la aparitia condensului. Aerul uscat si temperaturile de peste 30 grade Celsius vor stopa dezvoltarea patogenului.