Solutie purici trandafiri. Cum sa scapi de acestia si ce tratament sa aplici
Solutie purici trandafiri. Cum sa scapi de acestia si ce tratament sa aplici

Solutie purici trandafiri. Cum sa scapi de acestia si ce tratament sa aplici


Solutie purici trandafiri. Afla cum sa scapi de afide, care sunt primele semne ale unei posibile infestari si ce tratamente trebuie sa folosesti pentru a avea plante sanatoase. Iata ce trebuie sa stii!

Solutie purici trandafiri. Cum sa scapi de acestia si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Ce sunt afidele sau paduchii verzi

Afide trandafiri
Afide trandafiri

Inainte de a iti explica ce solutie trebuie sa folosesti pentru acei purici de pe trandafiri, trebuie sa stii ca acele insecte se numesc afide ori mai sunt cunoscute sub numele de paduchi verzi (Macrosiphum rosae).

De regula, afidele apar se inmultesc in perioada aprilie-mai, asa ca atunci cand trandafirii sunt aproape de inflorire le vei observa pe bobocii acestora.

Acesti paduchi verzi sunt destul de usor de observat, deoarece la o inspectie mai amanuntita le poti observa pe bobocii de flori, dar si pe tulpina sau frunzele acestora.

Daca nu le observi cu ochiul liber, atunci frunzele care sunt lipicioase sau au un aspect stralucitor ar trebui sa iti dea de gandit.

Partea lipicioasa reprezinta excrementele afidelor, care se hranesc cu seva plantei. Apoi, acestea elimina o substanta dulce care atrage si alte insecte pe trandafiri, precum furnicile sau mustele.

Afidele pot avea mai multe culori, asa ca nu de fiecare data vor fi verzi. Mai pot fi de culoare rosie sau verde-galbui. De asemenea, acestea pot avea forme aripate sau nearipate.

Solutie purici trandafiri. Cum sa protejezi plantele din curtea ta

Solutie purici trandafiri
Solutie purici trandafiri

Solutie purici trandafiri. Daca nu o sa actionezi la timp, bobocii de flori nu se vor mai deschide sau chiar daca vor inflori, nu vei mai avea acele flori bogate si frumos mirositoare.

Pe masura ce atacul afidelor evolueaza, exista posibilitatea ca plantele sa se ingalbeneasca, iar apoi sa se usuce. Asadar, trebuie sa actionezi de indata ce ai observat prezenta acestor insecte.

Daca vrei sa te asiguri ca aplici din timp tratamentele, poti cumpara capcane lipicioase, de culoare galbena. In acest mod, te asiguri ca identifici imediat prezenta afidelor.

Pentru a combate afidele la trandafiri iti recomandam sa aplici un tratament sau mai multe cu unul din urmatoarele insecticide: Faster 120 EC, Mospilan 20 SG sau Teppeki.

Este recomandata alternarea acestor produse, iar tratamentele se vor face o data la doua saptamani. Totodata, nu trebuie sa aplici tratamentele daca exista sanse de precipitatii in ziua respectiva sau vant puternic.

Citeste si: Schema tratament trandafiri. Cum sa ii stropesti si ce produse sa folosesti

Desigur, cei ce nu vor sa utilizeze insecticide pot face si o solutie acasa. Spre exemplu, poti prepara o solutie pentru purici la trandafiri dintr-un litru de apa si o lingura cu detergent lichid de vase. Amesteca foarte bine pana ce detergentul se dizolva si pulverizeaza solutia pe trandafiri acoperind foarte bine zonele afectate de afide.

Mai poti prepara o solutie folosind o capatana de usturoi zdrobita, peste care pui 2.5 litri de apa. Lasa la macerat timp de 24 de ore, iar a doua zi poti aplica solutia pe zonele afectate de afide.

Si decoctul de cenusa poate fi o solutie pentru a scapa de acesti purici verzi aparuti pe trandafiri. O sa ai nevoie de 400 grame de cenusa rezultata din arderea lemnului natural, asa ca nu o utiliza pe cea rezultata din arderea lemnului tratat sau vopsit. 

Pune cenusa in 10 litri de apa si apoi fierbe totul timp de 2 ore. Dupa aceea, lasa totul la racit si pulverzizeaza solutia obtinuta pe trandafiri.