Semanare leustean toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti
Semanare leustean toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti

Semanare leustean toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti


Semanare leustean toamna. Afla cum sa faci acest lucru si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, pentru a obtine rezultatele dorite. Iti explicam si care este distanta de plantare si de ce trebuie sa o iei in considerare.

Semanare leustean toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii corecti – Cuprins:

Ce soi de leustean ar fi bine sa alegi

Levisticum officinale
Levisticum officinale

In cazul in care nu stiai, in Catalogul Oficial al Plantelor de Cultura din Romania se gasesc inregistrate urmatoarele soiuri de leustean: Topaz, Izvor, Rarau si Snagov.

Totusi, iti recomandam sa alegi soiul Topaz, acesta putand fi cultivat atat in spatii protejate, cat si in camp. De asemenea, soiul de leustean Topaz este o buna alegere pentru cultura in sistem ecologic. Ce trebuie sa stii daca iei in considerare o semanare toamna a acestui soi de leustean.

Acest tip de leustean (Levisticum officinale) poate fi recoltat incepand cu luna aprilie si pana la venirea inghetului. Totodata, de la sfarsitul lunii mai, aceasta planta va emite si tije florale.

Daca vrei sa cultivi aceasta planta pe o suprafata mai mare, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de o norma de samanta de 4-6 kg/ha, iar productia va fi undeva la 15 t/ha masa verde la recoltare. Bineinteles, poti cultiva si rasaduri, iar pentru aceasta operatiune o sa ai nevoie undeva la 2-2.5 kg de samanta pentru un hectar.

Semanare leustean toamna. Cum sa o faci in mod corect

Semanare leustean toamna
Semanare leustean toamna

Primul lucru pe care trebuie sa il stii, este ca leusteanul se poate cultiva din seminte toamna, dar si primavara, in luna martie. Desigur, inainte de semanare, pamantul trebuie sa fie pregatit si bine afanat.

Pregatirea terenului se va face cu o aratura de toamna la o adancime de 30-35 cm. Daca vorbim despre o suprafata mai mica, atunci se va sapa pamantul folosind o cazma. In ambele cazuri, pamantul va trebui bine maruntit, pentru a face o semanare de leustean ca la carte pe timp de toamna.

Semintele se pun in pamant la o distanta 25-30 cm pe acelasi rand si de 70 cm intre randuri, iar perioada ideala este luna septembrie. Dupa semanare, se poate fertiliza terenul cu gunoi de grajd semifermentat.

Citeste si: Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci in mod corect

Un alt aspect important este rotatia culturilor, asadar trebuie sa stii nu se recomanda semanarea leusteanului pe acelasi teren pe care ai plantat patrunjel, pastarnac sau morcov. Dupa semanare, suprafata de teren in care ai pus semintele trebuie udata.

Nu va fi nevoie de foarte multa munca, insa tine minte ca primavara sa indepartezi buruienile, daca este cazul. Dupa cum vezi, nu necesita prea mare efort daca iei in considerare sa faci o semanare de leustean toamna.

Recoltarea va incepe dupa data de 15 aprilie si se va face esalonat. Perioada de recoltare este destul de lunga si va dura pana la venirea primului inghet, insa trebuie sa stii ca dupa fiecare recoltare va fi nevoie si de o irigare.

Recoltarea consta in taierea frunzelor mari, de la exteriorul rozetei, insa evitand deprecierea mugurelui central care este responsabil cu regenerarea tufei.