Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci in mod corect
Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci in mod corect

Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci in mod corect


Patrunjel semanat toamna. Afla cum sa faci aceasta operatiune in mod corect in gradina ta si care este perioada ideala. Sfaturi utile pentru cei ce vor sa infiinteze o cultura in gradina. Ce trebuie sa stii!

Poti alege patrunjelul de radacina sau de frunze

Radacina de patrunjel
Radacina de patrunjel

Pentru cei ce nu stiu inca, exista doua tipuri de patrunjel care poate fi cultivat in gradina, cel de frunze sau cel de radacina. Patrunjelul (Petroselinum crispum) se poate cultiva pentru frunzele aromate ce pot fi folosite la mancaruri sau pentru radacinile bogate in nutrienti. Bineinteles, nu trebuie sa uitam nici de scopurile medicinale in care este folosita aceasta planta. Pentru a avea patrunjel bogat, te sfatuim ca acesta sa fie semanat toamna!

Totodata, mai trebuie sa stii ca patrunjelul este o planta bienala, asa ca in primul an va forma rozeta de frunze si o radacina groasa, iar in al doilea an va forma tulpina florifera.

Patrunjelul este o planta originara din zona Marii Mediterane si se poate cultiva in aceeasi zona ca si morcovul, deoarece ambele culturi au cerinte similare. Vestea buna este ca vorbim despre o planta ce rezista la frig, asa ca aceasta poate ierna fara nicio problema in camp.

Soiuri de patrunjel

Petroselinum crispum
Petroselinum crispum

Cele mai cunoscute soiuri sunt patrunjelul de radacina zaharat si cel tarziu, care are o radacina lunga. Ia in considerare soiul de patrunjel potrivit si nu uita ca acesta ar trebui semanat toamna.

Desigur, exista mai multe soiuri de patrunjel pentru radacina, iar aici amintim Long Oberlaaer, Halflange, Arat, Atika sau Hamburg. Patrunjelul Long Oberlaaer este folosit pentru a fi comercializat in stare proaspata, insa trebuie sa stii ca se pastreaza bine si pe perioada iernii, in timp ce patrunjelul Halflange se poate folosi in stare proaspata, pentru procesare sau pentru pastrare pe durata iernii.

In acelasi timp, soiul de patrunjel Arat se va folosi pentru culturile intensive si rezista foarte bine la recoltarea mecanizata, transport ori depozitare. Patrunjelul Atika este folosit pentru exploatare industriala.

Patrunjelul Hamburg este cultivat pentru radacina sa care poate fi folosita la mancaruri. Aceasta se pastreaza foarte bine pe perioada iernii.

Daca vrei sa cultivi patrunjel pentru frunze, atunci iti recomandam soiurile Gospodina, Fresca sau Curly. Patrunjelul Gospodina are o crestere rapida si frunze mari. In acelasi timp, soiul Fresca este un patrunjel cret, care creste foarte bine dupa ce este taiat.

Soiul de patrunjel Curly este folosit pentru frunzele ornamentale, asa ca data viitoare cand vezi o astfel de frunza in mancarea ta ar trebui sa stii ca este acest tip de planta.

Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci si care sunt secretele

Patrunjel semanat toamna
Patrunjel semanat toamna

Daca si tu iei in considerare semanarea patrunjelului toamna, atunci trebuie sa stii si care sunt pasii corecti pentru o cultura reusita. Nu de alta, dar trebuie sa obtii rezultate pe masura muncii depuse. Ce trebuie sa stii despre acest patrunjel semanat toamna?

Distanta de plantare a patrunjelului este foarte importanta, asa ca te sfatuim ca aceasta sa fie de 5 cm intre plantele de pe acelasi rand si de 20 cm intre randuri. Pune 2-3 seminte de patrunjel in fiecare groapa pe care ai facut-o, pentru a avea rezultate bune.

Mai mult, semintele se planteaza la o adancime de 1.5-2 cm, nu mai mult. Acestea trebuie distribuite in mod uniform pe suprafata de semanat, dupa care se vor acoperi cu un strat subtire de pamant.

Citeste si: Cum sa faci plantarea arpagicului toamna

Trebuie sa mai stii ca pentru a se dezvolta corect, patrunjelul are nevoie de o umiditate in sol de 75-80%, iar lipsa apei va duce la formarea radacinilor de dimensiuni reduse.

De asemenea, patrunjelul mai are nevoie si de lumina, asa ca iti recomandam sa il cultivi intr-un loc luminos. Patrunjelul are nevoie de 4-8 ore de lumina in fiecare zi. Solul preferat de aceasta planta este unul afanat si bogat in humus, iar pH-ul trebuie sa fie slab acid-neutru.

Dupa ce ai plantat patrunjelul, ar fi bine sa il uzi in mod constant, pana la venirea primului inghet. Ai rabdare, pentru ca semintele vor germina mai greu, insa rezultatele le vei vedea abia la primavara.

Optional, poti mulci suprafata de teren pe care ai plantat patrunjel. Daca nu stii nimic despre acest proces, iti explicam aici cum sa faci mulcirea solului si de ce este importanta pentru plantele din gradina.