Plante purificatoare de aer. Cum sa cureti aerul din casa ta
Plante purificatoare de aer. Cum sa cureti aerul din casa ta

Plante purificatoare de aer. Cum sa cureti aerul din casa ta


Plante purificatoare de aer. Afla cum sa cureti aerul din casa si cum poti sa faci acest lucru cu ajutorul plantelor. Care sunt plantele de care ai nevoie pentru a scapa de aerul poluat care intra in casa ta.

Plante purificatoare de aer. Cum sa cureti aerul din casa ta – Cuprins:

De ce este nevoie sa purifici aerul din casa ta?

Plante purificatoare de aer - Spathiphyllum
Spathiphyllum

In primul rand, trebuie sa stii ca cele mai intalnite toxine de uz casnic sunt benzenul, formaldehida si tricloretilena. Conform expertilor, aceste substante utilizate in fabricarea produselor de curatenie si a materialelor sintetice, elibereaza gaze reziduale chiar si pentru o perioada lunga de timp. Tocmai de aceea, ai nevoie de plante purificatoare de aer.

Ei bine, plantele de apartament pot elimina pana la 87% din toxinele prezente in aer, va filtra substantele poluante, dar si dioxidul de carbon. In schimb, plantele vor elibera oxigen, dar vor regla si umiditatea aerului din casa ta, ceea ce inseamna un risc scazut de formare a mucegaiului.

Conform specialistilor, este recomandat sa existe o planta pentru fiecare 8 metri patrati de locuinta. Bineinteles, plantele trebuie alege in functie de zona in care le veti aseza, asa ca trebuie sa va orientati spre cele care au nevoie de multa lumina sau de mai putina, pentru a se dezvolta cum trebuie.

Plante purificatoare de aer. Cum sa cureti aerul din casa ta

Plante purificatoare de aer - Dracaena
Plante purificatoare de aer – Dracaena

Daca te-ai decis sa cumperi plante pentru purificarea aerului din casa, iti sugeram sa incepi cu Dracaena. Aceste plante cresc destul de repede la interior si se pot dezvolta in orice tip de lumina.

Vei recunoaste aceste plante foarte usor dupa dungile albe de-a lungul frunzelor, dar si dupa faptul ca inaltimea lor poate ajunge la 4 metri. Este una dintre cele mai utilizate plante purificatoare de aer pentru interior si arata bine in orice locatie.

Dracaena marginata
Dracaena marginata

Si Dracaena Marginata este o solutie extrem de buna, iar avantajul acesteia este culoarea rosie pe care aceasta planta o are de-a lungul frunzelor. Dracaena este extrem de utila pentru a elimina substante precum formaldehida sau tricloretilena.

Sansevieria trifasciata
Sansevieria trifasciata

Sabia Sfantului Gheorge sau Limba soacrei (Sansevieria trifasciata) se numeste asa datorita frunzelor groase si late care seamana cu o sabia. Totusi, planta este extrem de folositoare atunci cand vrei sa cureti aerul din interior, pentru ca suprafata de schimb oxigen-dioxid de carbon este mare.

Mai mult Sansevieria trifasciata elimina si formaldehida, substanta gasita in produsele de curatat pe care le folositi in casa, dar si alte substante precum benzenul, xylenul sau tricloretilena. Planta poate fi crescuta foarte usor, iubeste umiditatea si nu are nevoie de multa lumina.

Plante purificatoare de aer - Azalee
Plante purificatoare de aer – Azalee

Azaleea este usor de recunoscut datorita florilor colorate care, insa, dureaza numai cateva saptamani si infloresc primavara. Totusi, principalul atu al acestei plante este ca purifica aerul si elimina formaldehida.

Aceasta floare poate fi tinuta fara nicio problema la interior si nu are nevoie de lumina directa a soarelui. Suporta temperaturile mai scazute, insa nu o tineti afara. In sezonul rece, planta trebuie mutata la interior. Are nevoie de apa o data la cateva zile, pentru ca nu ii place umiditatea. Una dintre cele mai utilizate plante purificatoare de aer.

Aloe vera
Aloe vera

Plante purificatoare de aer. Aloe vera, supranumita „elixirul tineretii” este recunoscuta drept cea mai veche planta medicinala din lume. Proprietatile sale nu se opresc aici, pentru ca aceasta planta poate purifica si aerul din locuinta ta.

Nu are nevoie de foarte multa apa, insa iubeste lumina soarelui. Mai trebuie sa stii ca o sa curete aerul de formaldehida sau benzen, substante care sunt eliberate de produsele de curatat. Tocmai din acest motiv va recomandam mereu produsele naturale de curatat.

Nu uitati ca aloe vera este extrem de folositoare atunci cand va taiati sau va ardeti. Trebuie doar sa rupeti o bucata de frunza, sa o taiati pe jumatate, iar apoi sa folositi acel gel din aceasta. Gelul are efect analgezic si ajuta la vindecare.

Planta paianjen - Chlorophytum comosum
Planta paianjen – Chlorophytum comosum

Planta paianjen sau Voalul miresei (Chlorophytum comosum) este destul de cunoscuta la noi in tara, cu toate ca este originara din zone tropicale si subtropicale. Este o planta ornamentala, care ajuta la purificarea aerului.

Avantajul acestei plante este ca poate creste foarte usor, ii place caldura, dar nu si lumina puternica. Nu iubeste umezeala, asa ca nu exagerati cu udatul. Este extrem de folositoare pentru ca elimina din aer dioxidul de carbon, formaldehida, benzenul si xylenul.

Ficus benjamina
Ficus benjamina

Mai mult ca sigur ai vazut pana acum un Ficus benjamina. Este un copac din Asia, car creste destul de inalt  si caruia nu ii place lumina soarelui si apa multa. Evita sa il tii la lumina directa a soarelui pentru ca frunzele i se vor arde si acesta va muri.

Daca vrei sa il tii afara pe perioada verii, iti sugeram sa il bagi in casa atunci cand sezonul rece se apropie. Avantajul acestui copacel este ca o sa creasca fara prea multe batai de cap, insa te sfatuim ca din cand in cand sa ii mai pui un pic de ingrasamant. Una dintre cele mai utilizate plante purificatoare de aer.

Plante purificatoare de aer - Palmier areca
Plante purificatoare de aer – Palmier areca

Palmierul Areca este o planta pe care o poti gasi in zona tropicala, insa o poti tine la tine in casa pentru a purifica aerul. Absoarbe extrem de bine toluenul, dar si xylenul, asa ca isi va face treaba foarte bine. Trebuie sa mai stii ca acest palmier are nevoie de lumina, insa nu de lumina directa a soarelui.

Acest tip de palmier se simte cel mai bine cand temperaturile sunt de 18-22 de grade Celsius. Mai trebuie sa stii ca frunzele acestuia trebuie pulverizate in mod regulat cu apa, pentru a se recrea conditiile din mediul sau natural.

Plante purificatoare de aer - Cactus
Cactus

Chiar si cactusul este eficient atunci cand vorbim de plante purificatoare de aer. Aceasta planta va absorbi gazele nocive, iar in schimb va elibera oxigen. Expertii recomanda sa tii aceasta planta aproape de televizor, pentru ca va absorbi si undele electromagnetice.

Un lucru foarte interesant este ca aceasta planta elibereaza oxigen noaptea si elimina monoxidul de carbon ziua. Drept urmare, si dormitorul este locul ideal sa tii un cactus. Va purifica aerul in timp ce tu dormi linistit.