Plantare lalele primavara
Plantare lalele primavara

Cum sa plantezi lalelele primavara. Ghid complet


Plantare lalele primavara. Cum sa plantezi lalelele primavara. Dupa cum bine stii, lalelele sunt flori care anunta primavarara si in acelasi timp unele dintre cele mai populare pe care le poti planta in gradina ta. Daca si tu planuiesti sa faci acest lucru, o sa iti explicam care este intregul proces.

Plantare lalele primavara. Cum sa alegi bulbii

Bulbi de lalele
Bulbi de lalele

Plantare lalele primavara. Alegerea bulbilor de lalele este primul pas pentru a avea flori frumoase in gradina. Bulbii trebuie sa fie mari si sa nu aiba crapaturi sau semne de putrezire.

Citeste si: Cum sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi

Mai departe, bulbii trebuie sa fie tari. Mare atentie: cu trebuie sa fie tari si uscati ci tari si carnosi. Nu te sfatuim sa cumperi bulbi tari si uscati pentru ca aceia nu te vor bucura cu flori, iar sansele ca din acestia sa rasara lalele sunt destul de mici.

Daca bulbii sunt moi, stafiditi ori mucegaiti evita cumpararea acestora. Te sfatuim sa cumperi bulbi vrac pentru ca astfel o sa faci si o economie de bani, dar ii si poti alege pentru a te asigura ca o sa ai flori sanatoase.

Inainte de a cumpara bulbii de lalele, ar fi bine sa si citesti cate ceva despre soiurile existente. Astfel, poti afla care dintre acestea sunt mai sensibile, care sunt avantajele folosirii sau care au cele mai frumoase flori.

Cand se planteaza bulbii de lalele

Plantare bulbi lalele
Plantare bulbi lalele

Ei bine, o sa ai cele mai bune rezultate atunci cand o sa plantezi bulbii de lalele inainte de sosirea sezonului rece. Bulbii se pot planta toamna, in lunile octombrie sau noiembrie, inainte ca pamantul sa inghete.

Daca alegi sa plantezi bulbii de lalele mai devreme, acestia vor incepe sa incolteasca si asta inseamna ca vor rasari exact cand vine gerul. Drept urmare, sansele ca acestia sa fie afectati de temperaturile scazute sunt destul de mari.

Plantare lalele primavara. Desigur, poti planta bulbii si primavara, asa ca nu te gandi ca ai ratat startul. Trebuie sa stii ca nu este nevoie de o temperatura ridicata. Cu cat este mai racoare, cu atat este mai bine pentru bulbii de lalele. Poti planta bulbii de lalele chiar si in lunile ianuarie si februarie, iar acestia vor incolti cand vine primavara.

Un truc interesant este sa tii bulbii de lalele la frigider, timp de 12 saptamani, inainte de a ii planta. Dupa aceea, alege un loc ce ofera si umbra, pentru ca e nevoie sa solul sa fie un pic mai rece decat cel din zonele cu mult soare.

Temperatura medie pe timpul noptii trebuie sa fie intre 4 si 10 grade Celsius, in timp ce temperatura solului nu trebuie sa fie mai mare de 15 grade Celsius. In acest fel, te asiguri ca bulbii de lalele vor fi plantati la temperaturile ideale.

Cum sa plantezi lalelele primavara

Plantare lalele
Plantare lalele

Plantare lalele primavara. In primul rand, trebuie sa alegi locatia ideala pentru plantarea lalelelor. Te sfatuim sa le plantezi intr-un loc unde exista lumina soarelui, iar pamantul nu retine apa. Prea multa umiditate poate cauza putrezirea bulbilor.

Citeste si: Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!

Un alt lucru la care trebuie sa fii atent sau atentat este ca solul trebuie sa fie afanat si pregatit inainte sa plantezi bulbii de lalele. Aceste flori au nevoie de pamant negru, asa ca te sfatuim sa folosesti compost sau fertilizator organic pentru a ajuta bulbii sa creasca. Astfel, te asiguri ca tot bulbii vor inflori!

O regula de baza este ca adancimea de plantare a bulbilor de lalele sa fie de trei ori mai adanca decat inaltimea acestora. Daca un bulb are o inaltime de 3 cm, atunci trebuie plantat la o adancime de 9 cm. Daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile sunt mai scazute, e necesar sa ii plantezi mai adanc.

Lalele inflorite
Lalele inflorite

Plantare lalele primavara. Totodata, ia in considerare faptul ca lalelele sunt frumoase atunci cand sunt plantate impreuna, nu la o distanta de 10-15 cm una de cealalta. O metoda buna de plantare a lalelelor este sa faci o groapa cu un diametru de 60 de centimetri si cu o adancime de 15 cm. In aceasta groapa planteaza cel putin 25 de bulbi de lalele.

Desigur, atunci cand plantezi lalelele, ai grija ca baza mai mare a bulbilor sa fie in partea de jos. Nu vrei sa ii plantezi invers!

De asemenea, nu ar fi rau sa uzi groapa inainte de a planta bulbii de lalele. Chiar si dupa ce ai acoperit groapa cu pamant ar trebui sa mai uzi un pic locul unde ai plantat florile. Lalelele iubesc apa, insa nu exagera cu cantitatea, pentru ca pe urma bulbii vor putrezi.